Latei wel of niet noodzakelijk

Caro60

  • #1
In mijn garage zit bijna over de gehele breedte een raam. Dit raam heb ik laten vergroten. In de offerte werd niet het vervangen van de latei genoemd. Hier heb ik via mail contact over opgenomen. Volgens de persoon die het heeft ingemeten was er op de foto die hij had gemaakt geen latei te zien maar als deze er wel zat zou deze ook vervangen/verplaatst worden. Gisteren werd het raam geplaatst en heb ik hem nogmaals op de latei gewezen. Dit zou in orde komen.
Inmiddels is het raam geplaatst en zie ik geen latei. Kan deze onzichtbaar zijn verwerkt? En is een latei altijd noodzakelijk? Boven het raamkozijn zit nog 12 stenen metselwerk waarna het platte dak van mijn garage begint
 

Rob smeets

  • #2
Volgens mij is het niet mogelijk om nadat een kozijn geplaatst is nog eens onzichtbaar een latei te monteren. Heb je hem niet gevraagd hoe hij dat gedaan heeft dan? Zeker als het raam breder geworden is lijkt het me wel raadzaam een latei te plaatsen.
 

Chathanky

  • #3
Rust op die 12 lagen ook nog de balken van het dak?
Als dat zo is heeft het geheel nog meer gewicht op te vangen.

Als de oude latei is blijven zitten wordt de druk verdeeld over dat stuk en heb je enkel aan de uiteinden een open stuk. Het blijft wel zo dat de oude latei rust op het kozijn wat niet de bedoeling is.

Details ontbreken en een goed oordeel is eigenlijk niet te maken.
Het is welzo dat de bovenlaag niet volledig mag rusten op het kozijn.
Of er ook een rollaag zit is ook niet duidelijk en ook niet of het gaat om een steens muur of een spouwmuur.

Een latei kan uit het zicht aangebracht zijn. Aan het metselwerk zou je moeten kunnen zien of die is aangepast.
 

Caro60

  • #4
Bedankt voor jullie reakties.

Ik heb inmiddels via mail contact gehad met het timmerbedrijf en zij gaven mij het volgende antwoord:

Beste Caroline,

Het kozijn is dragend voor het restant-metselwerk dat er boven zit.
Dit is voldoende.

Groeten,


Er zit dus GEEN latei terwijl ik hier wel om gevraagd had. Dat op zich is al niet netjes. In hun offerte noemden zij de latei namelijk niet en ik heb er toen speciaal nog naar gevraagd. Als er een latei zat zou er ook weer een komen. Ook op de dag van plaatsing (afgelopen vrijdag) heb ik de latei nog genoemd

Om een zo goed mogelijk advies van jullie te krijgen hier nog wat informatie:

- Het huis is 14 jaar oud,
- Een geschakelde 2 onder 1 kap (garages geschakeld)
- De totale muur is aan de binnenzijde 3 m breed en 2.47 hoog. Het kozijn begint op ca. 60 cm en boven het kozijn zit nog ca. 14 cm.
- Aan de buitenzijde zit boven het kozijn nog 12 stenen metselwerk en daarna komt het platte dak (3 m x ca 10 m) van de garage.
- Het oude kozijn was 80 hoog en 200 breed. Het nieuwe kozijn is 160 hoog en 200 breed er is alleen in de hoogte vergroot de onderzijde is gebleven zoals het was. Er was een latei aanwezig maar na plaatsing van het nieuwe kozijn hebben zij verzuimd deze opnieuw aan te brengen.
- De buitengevel is gemetseld met rode bakstenen de binnenzijde is van karton (noemen ze dat geen houtskeletbouw/systeembouw o.i.d.??).
- Tijdens de bouw van het huiswaren er op een moment alleen verdiepingvloeren en daar zijn de voor en achtergevel tegenaan gezet.
 

Droid

  • #5
Heb je een foto van de situatie (binnen en buiten)?
 

Caro60

  • #6
Ik zal foto's maken en vanavond plaatsen
 

Chathanky

  • #7
Een kozijn is een onderdeel van een wand of gevel, zonder dragende en constructieve functie. Wanneer de muuropening te breed is, zal een latei boven het kozijn worden aangebracht, om de krachten op te nemen die anders het kozijn zouden beschadigen. Een ontlastingsboog heeft dezelfde functie als een latei, de krachten opnemen en doen afvloeien op de muurdammen naast het kozijn.
 

Droid

  • #8
Een kozijn kan wel dragend zijn!
Niet vaak het geval, maar is wel mogelijk.
 

Caro60

  • #9
Sorry, nog geen tijd gehad voor de foto's. Inmiddels met het timmerbedrijf afgesproken dat zij een rij stenen weghalen en een betonnen latei van 5 cm plaatsen. Het verdient niet de schoonheidsprijs (vond de stalen lat mooier) maar het is helaas niet anders.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Wat bedoelt u met stalen lat ?
Als dat een stalen profiel is dan is het geplaatst als vervanger van een gewone latei.
Plaats zo snel mogelijk een foto voordat er onnodig breekwerk verricht wordt.
 

Chathanky

  • #11
Droid schreef:
Een kozijn kan wel dragend zijn!
Niet vaak het geval, maar is wel mogelijk.
Een hoop kan maar dat zegt niets of het wel wenselijk is.
Kozijnen horen simpelweg geen deel uit te maken van een draagconstuctie bij metselwerk.
Zeker als de klant er om vraagt voer je het zeker uit zoals het hoort, was de vraag nu anders om geweest was dan had je het achterwegen kunnen laten. Er zijn voldoende redenen om het uit te voeren met latei. Enige reden van niet is mijn inziens kostenbesparing, verder heb je er geen enkel voordeel aan en meer kans op latere elende.



De klant vraagt om een latei te plaatsen en je doet het niet. :roll:
Als dit is omdat het een onuitvoerbaar een voorstel is wat niet kan en mag, in dit geval is het enkel een verbetering.
Ga jij ook akkoord als je een auto koopt zonder airco en je vraagt het erbij? Komt allemaal goed zegt de verkoper en alla alstublieft meneer zonder airco. :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Caro60 schreef:
- De totale muur is aan de binnenzijde 3 m breed en 2.47 hoog. Het kozijn begint op ca. 60 cm en boven het kozijn zit nog ca. 14 cm.
 

Chathanky

  • #13
Wat wil je met die quote zeggen Jan?
 

Tiho

  • #14
Dat er niet veel op draagt?

Die 14 cm zit aan de binnenkant tot aan het plafond, buiten zit meer :wink:
 

Chathanky

  • #15
Eerder gaf ik aan of de balken van het dak van de garage rusten op die 14 cm die er over blijft.
 

Caro60

  • #16
Balken????? Naar mijn idee zijn er helemaal geen balken. Het is een huis van 14 jaar uit naar mijn idee bestaande uit betonnen verdiepingvloeren waar complete muren tegenaan gezet zijn. Later is daar tegenaan gemetseld. Ik ben wel ontechnisch he????? Die 14 cm zit aan de binnenzijde tot aan het plafond aan de buitenzijde zit nog 12 stenen metselwerk. Ik blijf dit volgen maar mijn probleem wordt opgelost er komt een latei.
 

Caro60

  • #17
14 jaar oud bedoel ik natuurlijk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu