Stalen latei geroest en doorgezakt

Sjef126

  • #1
Beste klussers,

Ik zit heel erg in twijfel of een stalen latei uit de jaren 30 nog in orde is of niet.
De latei is wat doorgezakt en is van binnenuit helemaal geroest. Tussen het latei en de rollaag is er cement aangebracht op een later tijdstip. De rollaag zit nog stevig en is ook nog recht.

We horen verschillende dingen, dat hij al 90 jaar hangt en op zich nog prima draagkracht heeft (kozijnen hebben er niet echt last van), en we horen ook dat dit zsm vervangen moet worden.

Wat vinden jullie?

Heb er 2 foto's van gemaakt ter illustratie.



 

De Bob

  • #2
Heeft u ook een foto van het roest gedeelte ?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Ja, de onderste foto.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Die latei is wel op en heeft inderdaad geen draagkracht meer. Er is te weinig materiaal over om hier nog iets van te maken.

Het metselwerk is uitgevoerd met een rollaag, en daarom nog intact. Bij kozijnvervanging of bij vervanging van de stalen hoeklijn moet het metselwerk wel goed ondersteund worden om verdere schade te voorkomen.
 

Sjef126

  • #5
Bedankt voor de reacties. Heeft iemand een idee wat de mogelijke kosten zijn van een latei vervangen? Of een alternatief qua mogelijkheden om de constructie weer te verstevigen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
We geven hier geen kosten. Je kan die zelf opvragen bij aannemers.

Wellicht is het verstandig er eerst een onafhankelijke deskundige bij te halen. Misschien zijn er meer onderdelen in de gevel die aan vervanging toe zijn. Denk aan spouwankers, balkankers enz. Op zich ook niet gek na 90 jaar ;)

Als alternatief kan je denken aan metselwerkversteviging dmv het inlijmen van wokkels. Maar dan blijft de roestende latei doorgaan en kan voegen en stenen kapot drukken.

De inventarisatie / werkzaamheden kan je misschien combineren met het hele blok. Dan zijn de overheadkosten in ieder geval minder.
 

Sjef126

  • #7
Bedankt! Sorry wist niet dat hier niet over prijzen gesproken wordt :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu