Latei plaatsen boven bestaande deurkozijn

MarcoVDM

 • #1
Best leden,

Wij zij bezig met een flinke renovatie en hebben een vraag. In onze woonkamer hebben wij het deurkozijn tussen hal en huiskamer verwijderd omdat wij een stalen taatsdeur willen gaan plaatsen. We hebben de stenen boven het oude kozijn ook verwijderd tot aan het plafond omdat we een deur willen die tot aan het plafond loopt. schuin boven dit deurgat zit een deurgat op de 1ste verdieping.

Op de 1ste verdieping willen we dit deurgat dicht maken (heb hier kalkzandsteen metselblokken voor gekocht (240x320x100). Nu heb ik een schoonwerk beton latei gekocht bij de hornbach (120x100x60) en deze wil ik boven het deurgat op de begane grond plaatsen om de muur erboven op te vangen. Tijdens mijn zoektocht naar het draagvermogen kwam ik erachter dat dit waarschijnlijk een samenwerkende latei is.

Nu ga ik bovenop deze latei het deurgat op de 1ste verdieping dicht metselen maar een deel wat op de latei komt is al een bestaande muur wat ik dus niet direct op de latei kan metselen (ik heb hier ondersabelingsmortel voor gekocht om de kier tussen latei en bestaande muur dicht te smeren). Zal het een probleem zijn als ik de gekochte latei gebruik zoals mijn bedoeling is?


 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Er behoren minimaal 3 lagen gesloten metselwerk direct op de latei aanwezig te zijn.
  Is dit niet het geval, een zelfdragende latei toepassen.
   

  MarcoVDM

  • #3
  Aangezien ik geen 3 lagen volledig erop kan metselen (alleen maar voor de helft van de latei) heb ik dus een zelfdragende nodig. Ik kan ze alleen online niet vinden. Waar kan ik een zelfdragende latei aan herkennen? of is het misschien net zo makkelijk om een stalen balkje neer te leggen?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Zelfdragende lateien zijn hoger, begint met 120 mm.
  Een stalen ligger kan ook.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Een stalen balkje kan inderdaad ook.
  deze is lichter qua tilwerk maar is wel meer werk bij het afwerken.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Je kan aan beide kanten van de muur een raveling maken om deze ene houten balk op te vangen. Dan is de latei die je gekocht hebt gewoon bruikbaar.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Het lijkt mij niet verstandig om een balklaag die doorgaand is gemaakt, bij het steunpunt door te zagen en te ravelen.
   

  MarcoVDM

  • #8
  Beste leden,

  change of plans, omdat het pengat voor de taatsdeur aan de bovenkant in hout moet zitten heb ik een houten balk gemaakt. Balk bestaat uit 2 balken van 44x94 en 69x94, deze heb ik aan elkaar geschroefd. Balk is nu 110 hoog en 94 breed (zie 1ste foto van onderaf genomen).

  Op de 2de foto (van bovenaf genomen) is te zien dat ik links op de balk een stukje erop heb gemetseld om de muur erboven op te vangen. Nu heb ik 2 opties, of het deurgat boven dichtmaken met een houten frame met daarop OSB en gipsplaten, of het gat dicht metselen met kalkzandsteen metselblokken. Mocht ik gaan metselen, ik heb uitgerekend dat dit 360kg zal gaan wegen. Een deel van de gemetselde muur rust direct op de muur eronder (zie pijl 2de foto).

  Zou het mogelijk zijn om dit te metselen of wordt dat te zwaar voor de houten balk?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  Begin met de samenwerkingslatei boven de balklaag, hou deze 5 mm vrij.
  Latei opleggen in het metselwerk, de oplegging moet doordragen dus wat meer wegkappen.

  De oplossing met je samengestelde houten latei :?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Ik vind een houten latei van 110mm erg minimaal. Voor ravelingen gebruik je altijd dezelfde balkmaat als de balklaag zelf. Dus zeker geen metselwerk erop zetten. De oplossing van Rola lijkt me uitstekend.

  Controleer of dat bestaande metselwerk voldoende vast zit. Metsel het bij twijfel opnieuw op. Stenen kan je hergebruiken.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Het is een steens muur waar we het over hebben.
  en zo te zien verspringt de opening op de verdieping ook nog.

  Ik zou daar toch even een stalen balk in plaatsen.

  zo nodig door die ene houten balk te ravelen
  zodat het staal in de zelfde laag als de houten balken kan.
  en je er voor je kozijn aan de onderkant een bouten regel tegen aan kan bevestigen
   

  MarcoVDM

  • #12
  Bedankt voor het meedenken heren.

  Ik vraag me echt af of die balk het niet zou houden als ik erop metsel. Maar ik denk dat ik gewoon een houten frame ga maken met daartegen OSB en gipsplaten, dit is een stuk makkelijker en bijna net zo goed.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu