Lasklem of solderen of ..

Ronaldstolk

  • #1
Hallo

Heb hier een inbouwdoos van 40 mm diep met een wcd (op de overloop, geen zware apparaten in principe, stofzuiger ofzo maximaal). Nu wil ik vanuit die wcd naar een schakelaar toe middels flexibele pijp (of eventueel als de sleuven te ondiep zijn ymvk). Dit houdt in dat ik de groene VD draad moet doorlussen en de zwarte draad moet ook meegaan (het was een combi van schakelaar en wcd maar de schakelaar wil ik naar elders verplaatsen). Nu wilde ik voor zowel de groene als de zwarte eigenlijk lasklemmen gebruiken maar ik begreep op dit forum dat dat niet mag in een 40 mm doos. Nu vroeg ik me af:
1. mag ik de groene draad doorlussen op het wcd (zie foto voor mijn wcd)? Er is op zich ruimte voor een extra draad, er zijn immers 2 zijden naast de schroef. Maar ik weet niet of dat mag?
2. als ik inderdaad niet mag lassen, is het dan het handigst de zwarte draad in de doos te solderen (verlengen met VD draad) en goed met krimpkous af te werken?

Of toch maar beide draden lassen???

Ben benieuwd naar jullie adviezen.

Groeten

Ronald
 

Fendtgek

  • #2
Mag gewoon bij die klem onder.

Als je ergens toch moet lassen, ga dan niet solderen maar gebruik lasklemmen.
 

Imco

  • #3
Ronaldstolk schreef:
Hallo

Heb hier een inbouwdoos van 40 mm diep met een wcd (op de overloop, geen zware apparaten in principe, stofzuiger ofzo maximaal).
Daar noem je meteen een zware verbruiker op! Daarnaast moet je je installatie gewoon zo maken dat alles zit zoals het hoort. Zoals Fendtgek hierboven aangeeft: gewoon 2 draden onder de klemmen. Daar is het voor gemaakt.
 

Ronaldstolk

  • #4
Oké, en de zwarte? Die wel lassen in de doos? (ondanks dat het 40 mm doos is)?

Groeten

Ronald
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Wat dacht je van NIET lassen?
als hij te kort is gewoon een nieuwe draad trekken.
 

Imco

  • #6
Nieuwe zwarte VD draad ineens doortrekken is natuurlijk veruit de beste oplossing. Een optie is miss om de 40-er doos eruit te halen en een doos van 50mm te plaatsen. Daar kun je wel in lassen.
Als het allemaal echt niet anders gaat kun je met een beetje voorzichtigheid en precisie een las maken met een 2gats lasklem in de 40mm doos. Maar officieel mag dat niet.
 

Ronaldstolk

  • #7
Hallo allemaal, Nieuwe draad trekken is uiteraard het beste, maar dat gaat niet, de plaats waar hij begint is niet bereikbaar, heeft men ooit weggewerkt achter een plafond... tsja.... Overigens zaten er in de huidige situatie 2 lassen in... Waarom mag het overigens officieel niet, lassen in een 40 mm doos? Er is toch heel veel ruimte achter de wcd. Het is overigens een ongeaard wcd. Dat levert wat meer ruimte op geloof ik?

Ronald
 

Fendtgek

  • #8
Ongeaard? En ben je veel aan de installatie aan het veranderen?
 

Ronaldstolk

  • #9
Nee hoor, verder niets. Alleen schakelaar verplaatsen in verband met omdraaien deur (daarachter zit nu schakelaar en dat is niet handig, vandaar).
 

Leensen

  • #10
Ik denk dat je in een 40mm doos met een wcd meer ruimte overhoudt, dan wanneer je een dimmer hebt in een 50mm doos. Dus waarom je dan in de ene wel zou mogen lassen en in de andere niet, zou ik niet weten.
Ik vind dat doorlassen van je schakeldraad via een steeklas misschien nog wel een betere oplossen dan het doorlussen van je fase onder zo'n schroef van de wcd.

Maar waarom zou je geen nieuwe draad kunnen trekken eigenlijk? Je hebt toch een begin en een eind? Nieuwe draad aan de oude zetten en vanaf de lamp voorzichtig trekken en hopen dat het nergens klemloopt of los schiet :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ronaldstolk schreef:
Nieuwe draad trekken is uiteraard het beste, maar dat gaat niet, de plaats waar hij begint is niet bereikbaar, heeft men ooit weggewerkt achter een plafond... tsja....
 

Leensen

  • #12
Ja, dat had ik wel gelezen, maar als die schakelaar uiteindelijk een lamp moet kunnen schakelen, dan zal die schakeldraad toch minimaal ook bij de lamp uit moeten komen. Voorwaarde is dan uiteraard wel dat er onderweg niet nog meer lassen zijn.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #13
Je mag onderweg wel lassen, maar niet in een 40mm inbouwdoos.
Je zult dus ergens een 50mm inbouwdoos er tussen moeten maken, om het op een goede manier te doen.
 

Ronaldstolk

  • #14
Oké, ik heb nu van heel veel mensen begrepen dat het niet mag, maar ik wil echter graag weten waarom het niet mag? Want ik heb weliswaar een 40 mm doos, maar ik heb expres een heel ondiep wcd gekocht en ook nog eens een keer een vrij dikke stuclaag, doos ligt zo'n 5 mm vanuit voorkant stuclaag. Ik zou zeggen: bij een 50 mm doos met een diep wcd (laat staan een dimmer!) hou je wellicht minder ruimte over dan in mijn geval? Toch? En daar mag je te allen tijde wel in lassen?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #15
Door dat de regelgeving in deze zo is dat er niet gelast mag worden
 

Leensen

  • #16
Dat het zo in de regelgeving staat is natuurlijk niet het antwoord waar Ronald naar op zoek was neem ik aan. Ik ben zelf ook praktisch ingesteld en zou dan de achterliggende reden willen weten waarom men had bedacht dat dit een regel zou moeten zijn.

Maar goed, ik heb de regelgeving erbij gezocht die ik hier heb (NEN1010 5e druk) en daar vond ik het volgende

8.526.108
Elektrische verbindingen tussen vaste geïsoleerde leidingen, die geen buitenleidingen of contactleidingen zijn, moeten tot stand zijn gebracht in daarvoor bestemde omhulsels.

In de toelichting staat o.a.:
Voorbeelden van omhulsels zijn:
- verzonken dozen met lasruimte waarin schakelaars of wandcontactdozen zijn gemonteerd.

Ik kan hier nergens terugvinden dat die doos dan perse 50mm zou moeten zijn. Er staat ook nergens wat de definitie van "lasruimte" is, dus daar zou ik dan ook gewoon pragmatisch mee om gaan. Kan me niet voorstellen dat je met 1 steeklasje de wandcontactdoos er met een hamer in moet slaan om het passend te krijgen.
 

Ronaldstolk

  • #17
Kijk, nu begrijpen we elkaar :lol:
 

Leensen

  • #18
Nog een kleine aanvulling uit de NPR5310 blad 4 (augustus 1998).
"Bij 50mm diepe inbouwdozen is voldoende lasruimte aanwezig. Let er echter op bij 40mm diepe inbouwdozen dat er voldoende lasruimte is.".

Nu kan het zijn dat ik hier een verouderde richtlijn heb, maar dan mogen degene die denken dat het anders is de nieuwere richtlijnen erbij zoeken. Die heb ik niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu