Lasklem en soepel draad

Georgedb

  • #1
Omdat ik enorm moet frotten, ben ik meer gebaat bij het gebruik van een lasklem (zoals van Wgo, ik ken geen ander merk), dan een kroonsteentje.
Net als bij een kroonsteentje zal het gaan om een 2,5mm2 draad en een 0,75mm2 draad (meerdere aders, soepel). Die lasklemmen lijken voor 0,4mm2 - 2,5mm2 (?), maar mag zo'n soepel draad in een lasklem (m.a.w. is het veilig)?

Zo niet, mag het dan als de soepel draad is voorzien van een aderhuls (geen idee of dat qua veiligheid en regelgeving een verschil maakt)?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Er zijn lasklemmen te koop welke speciaal geschikt zijn voor soepele draad.

serie-221-2000x1125px.jpg
 

Georgedb

  • #3
XanderH schreef:
Er zijn lasklemmen te koop welke speciaal geschikt zijn voor soepele draad.
Weet je of dat een bepaald type is of dat deze een bepaalde kleur hebben (ik heb een handje van deze oranje jongens)? En als ik naar je plaatje kijk: een aderhuls is niet nodig. Ik heb die dingen liggen, maakt het het veiliger of beter niet doen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Bij een geschroefde verbinding altijd een adereindhuls toepassen. Wago zelf adviseert om wel adereindhulzen toe te passen:

Auch wenn die WAGO-Federklemmen unbehandelte, mehrdrähtige Leitungen aufnehmen können, kann man mit zusätzlich aufgebrachten Aderendhülsen das Aufspleißen verhindern.
 
  • Like
Waarderingen: Georgedb

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
@Georgedb Kenmerkend voor geschikte klemmen zijn de hendeltjes om de draad vast te zetten.

Soepele draad mag hier zonder adereindhulzen in. Met huls kan ook, alleen krijg je sommige grotere maten er dan niet meer in, zeker niet als het hulzen met geïsoleerde kraag zijn. Ik gebruik deze altijd zonder adereindhuls.
 
  • Like
Waarderingen: Georgedb en Vonken_trekker

Georgedb

  • #6
Iedereen bedankt, ik ga lekker van "kroonsteen" naar "klem", erg fijn die dingen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu