Coax in wago lasklem

hvanbenschop

  • #1
Hallo allemaal,

De coax vanaf de straat komt in de huiskamer binnen, en ik heb ontdekt dat daar een lasdoosje zit met blindplaat waarin die coax via mannetje-vrouwtje word doorgekoppeld aan een coax draad die uitkomt op een "centraalpunt" in de meterkast.

Nu moet ik in de huiskamer een splittertje er tussen zetten om tv aan te kunnen sluiten, alleen past dit geheel (3 kabels + splitter) natuurlijk niet in de lasdoos. Is het geoorloofd de groene draad die nu mannetje-vrouwtje gekoppeld zit met een lasklem te verbinden? Of gaat dat sowieso geen succes zijn?

Andere ideeen ook van harte welkom.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Met een lasklem gaat het niet werken. Je moet een coaxverbinder gebruiken. bijvoorbeeld zoiets:
1660844198835.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Coax is niet voor niets coax, met een metalen mantel er omheen. Deze mantel dient ter afscherming en voorkomt bijvoorbeeld instraling van andere signalen. Die afscherming mag nergens onderbroken worden dus lasklemmen gaat hem inderdaad niet worden.

Daarnaast moet er een abonneeovernamepunt zijn geplaatst welke voorziet in enkele of dubbele galvanische scheiding tussen de coax-installatie van het netbedrijf en de coax-installatie in jouw woning. Ik neem aan dat dit AOP in jouw geval in de meterkast is geplaatst. Hiervóór mag je geen aftakking maken voor een TV.

Je zult dus het AOP naar de woonkamer moeten verplaatsen en daar een splitter moeten plaatsen. Dat past niet in een inbouwdoos, dus dat zal opbouw moeten worden. Of je trekt vanuit de meterkast een kabel terug naar de woonkamer.
 

hvanbenschop

  • #4
Dank voor jullie info. weer iets geleerd.

Door jullie opmerkingen dacht ik dat het dan niet anders kon dat er nóg een coax punt moet zijn in de woonkamer, want anders zou men geen tv hebben kunnen kijken. kasten van de wand gehaald en jawel!

Nog 1 vraag; is het zinvol om de coaxverbinder van tom345 te plaatsen in het lasdoosje met de groene kabels (bijv. vanwege betere kwaliteit verbinding)? of zal ik gewoon het mannetje-vrouwtje maar weer in elkaar schuiven?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Ik denk dat de coaxkabel in dat lasdoos het originele AOP was.
Deze heeft men op een niet zo fraaie manier verplaatst naar de meterkast.
Op zich is dat verplaatsen niet toegestaan maar ik zou dat zelf ook doen, daar krijg je geen problemen mee.

Als je de koppeling gebruikt die Tom345 aangaf dat is dat helemaal prima.
Zo'n ding heet officieel een coax 12 koppeling.

Het antwoord op je vraag is dus ja.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu