Lasklem of kroonsteen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Vraagje. Is het toegestaan een stevige porseleinen kroonsteen in een centraaldoos te gebruiken ipv een lasklem?

(moet de schakeldraad verbinden met de fase die al aan de lamp zit)
 
Sorry welicht vertel ik het verkeerd. Aan de lamp, zitten al 3 draden(in een dikke grijze kabel). nul/fase/aarde.

Ik heb nu de grijze wand losgemaakt aan het einde, daar de drie draden gestript, en in de centraaldoos aangesloten.
 
:lol: :lol: dat snapte ik ook wel, maar wilde je even "triggeren" op de juiste woordkeuze.
Wel adereindhulsjes aan de gestripte draden vastgemaakt hé?
 
Wel adereindhulsjes aan de gestripte draden vastgemaakt hé?

Nee dat heb ik niet. Gewoon de VDdraad in het blokje...(ook bij de lasklem trouwens)

Moet dit enkel bij kroonsteentjes?

edit: De grijze kabel, moet die ook nog in PVC? Heb nu die 20cm bloot liggen zeg maar
 
Ah VD-draad, nee dat is zo oké. Ik dacht even aan een soepele aders (van een VMvK-kabel o.i.d.). Maar dit is goed aangelegd.
 
Hmmm dacht echt VD draad ja. Het was/is een XMVK kabel...

Wat betreft 'soepele' aders. Daar heb ik het ook niet overal gedaan(andere plekken) Is dat heel erg? Zit nu al weggestuct en kan er wel bij, maar heeeel moeilijk.
 
Lasdozen horen bereikbaar te zijn. Achter stuucwerk valt daar dus niet onder. Verbindingen met soepele aders zonder adereindhulzen zijn minder betrouwbaar, doordat de adertjes makkelijk kunnen beschadigen wat de weerstand kan verhogen. Dergelijke verbindingen op moeilijk bereikbare plaatsen zijn dus dubbel onhandig.
 
Ze zijn wel bereikbaar. De lasdozen zoiezo(centraaldozen) de verbingen van centraaldoos naar verdeeldoosje(zeg maar grotekroonsteen. 2 VD draden erin, en 8 soepele draden naar 4 spotjes eruit), welke naar de spotjes gaat is wel moeilijker te bereiken. Die ligt OP het plafond, enmoet ik eruit halen via de spotjes enzo.

Wat betreft weerstand verhogen. Zolang het werkt, is het goed zeg maar?
 
Nee helaas niet. Als de verbinding door rafeltjes slechter wordt, zal de stroom voor warmte-ontwikkeling kunnen gaan zorgen.
 
Bah da's dan net weer balen :S Nou ja zal wel eens alles loshalen en opnieuw gaan doen...Je kan het verder aan niks merken dus:-( ?

weet wel dat alle 'haartjes' netjes in het blokje zitten...
 
Dat van die adereindhulsjes had ik nog niet gehoord -> weer wat geleerd!

Ze zullen vast bij een bouwmarkt te koop zijn...

THX
Henk
 
Ja die zijn overal te koop. Maar vroeg me af hoe belangrijk het is. Kunnen alsje alles ijzerdraadjes/haartjes netjes in je kroonsteen hebt alsnog 'fout' komen. En ik denk dat als de schakelaar uit staat, je toch geen risico loopt op warmte?
 
De schroef van de kroonsteen snijd de adertjes dan in en dan word dus de effectieve draaddikte een stuk kleiner, daarmee word de overgangs weerstand groter en dus de ontwikkelde warmte in de overgang.

Het niet gebruiken van deze hulzen is de meest voorkomende oorzaak van verbrande kroonstenen,wasmachine schakelaars en soms zelfs van complete woningen.
Dat noemen ze dan brand door kortsluiting.
 
Duidelijk. Hier loop ik enkel kans op wanneer de schakelaar op AAN staat toch? (moet het wel aanpassen natuurlijk, maar zolang ik het licht niet aanzet is er niks aan de hand toch)
 
Nav een andere vraag van mij, begreep ik dat een kroonsteen op VD draad niet goed is. Ik zal dus ook in dit geval gaan voor een lasklem. Correct?
 
Het blijft mij een volslagen raadsel waarom je die draden niet gewoon in 1x helemaal van schakelaar naar schakelaar doortrekt; dus zonder kroonsteen/lasdop in die centraaldoos.
 
Omdat een gedeelte door mij vervangen is(gaat worden) Bij de andere schakelaar zitten er al veel draden in de buis. Ze gaan er ERG moeilijk uit. Ik ben bang dat er wellicht ergens iets vast zit, en dat ik nooit meer opnieuw 5 draden door de (oude) pvc krijg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan