Lange pvc buis onder vloer krijgen

Sander02

  • #1
Wat is de beste truuk om lange 110 pvc buizen door luik onder de vloer te krijgen.

We hebben de eerste buis van 4 meter lang met z'n 2en met veel moeite erin gekregen, echter zitten daar nu wat deuken in.

Ik onder de vloer liggend de buis optillen, wat erg lastig gaat, want kruipruimte is echt heel laag en dus kan je liggend amper kracht zetten.
De andere persoon duwde dan steeds tegen begin buis.
Over de vloer hadden we een lat neergelegd welke ingesmeerd was met vet. Daar schoof de buis dan overheen.

Is het mogelijk om deuken te voorkomen? Deze zijn denk ik vooral opgetreden omdat we de buis te lang onder knellende spanning hadden. We moesten nog uitvinden wat de juiste methode was. Ik heb het idee als we het nu nogmaals doen en het dus snel doen, het een stuk beter gaat.

Ook op het punt waar de buis dus moet buigen, tegen een vloer balk hadden we van wat vet voorzien. Maar misschien dat daar een matje tussen moet ofzo?

Kunnen we deze buis met een paar deuken nu nog wel gebruiken?
Het gaat om een afvoer buis van een badkamer. De deuken zouden we omhoog kunnen plaatsen.
 

Black Knight

  • #2
Hoeveel buizen heb je nodig?

Hier in de doe-het zelfzaak zijn ook buizen van 3 meter verkrijgbaar, misschien dat kortere buizen beter door het gat te krijgen zijn.

Of heb je nergens een verluchtingsgat in je kruipruimte waardoor de buizen passen?

Probleem met buizen van 110 en groter is dat ze niet meegeven, ofwel deuken. Heb zelf eens geprobeerd om een plooi van een paar graden in een 125 mm buis te krijgen, zelfs met verwarmen kreeg ik het niet voor elkaar om het zonder deuken te buigen...
 

Sander02

  • #3
Ja 3 meter is hier ook te krijgen en uiteraard kunnen we de buizen ook inkorten. Echter leek het ons fijn om zo min mogelijk koppelingen te hoeven maken onder de vloer. Bij een 3 meter buis zou er logischerwijs nog een knik optreden.

Een andere manier zou zijn om een paar vloerlatten paralel aan de vloerbalken door te zagen. Dan kan je de buizen dus zijwaarts in de kruipruimte leggen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Er is niets op tegen om stukken van 2 meter, of zo lang dat ze door de opening passen te gebruiken, gewoon een extra mof er tussen en goed lijmen.
Dat is beter dan knikken in de buis.
 

Xr8

  • #5
Gewoon 2 x 2 meter van maken en met een mof weer aanelkaar zetten. De zaagsnede goed ontbramen en de mof er tussen zetten. Gaat prima werken.

Succes.
 

Pjmdijkers

  • #6
Hoi Sander,

Bestaat de kruipruimte bodem uit zand? Zoja, graaf dan een geul (zo diep en lang als moet) en haal die buis er door heen.

Heb ik gedaan toen ik balken door het luik de kruipruimte in moest hebben.

Groet Peter
 

Sander02

  • #7
Ja zand/aarde, maar het punt waar je dan echt diep uit moet graven ligt een eindje van het luik. Ik heb 2 luiken in de gang en juist daar precies tussen in loopt het vast. En als ik daar dan op m'n buik in de aarde lig is vrij lastig om met een heel klein schepje een flink gat te maken. De grond is vaak hard. Ja ik kan wel wat boren om het los te maken, maar het gaat heel traag. En elke keer als ik er dan weer onderuit ben gekomen, wat ook al lastig is en ik een nieuwe poging doe met de buis, bleek de geul weer niet diep genoeg. Dus vandaar de laatste keer met 2 personen geprobeerd en de truuk geprobeerd die ik ooit eens ergens gehoord had. Maar misschien dat we wat fout deden.

Ik kijk nog wel ff. Laat het denk ik nog eventjes rusten. Laat ik eerst ff afmaken waar ik ook nog mee bezig was. Zullen uiteindelijk ook wel kortere stukken worden denk ik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu