Lampjes op de kledingkast

Enila

  • #1
Hallo klussers,
Ik zou graag op mijn (nieuwe) kast lampjes monteren. Plakkende lampjes op batterijen wil ik niet.
Het probleem is dat het snoer van die lampjes niet lang genoeg is om bij een stopcontact te komen. Sterker nog, het stopcontact zit niet eens in de muur waar de kast tegenaan staat. Is er dan een manier om het snoer veilig te verlengen? Zo ja, hoe doe ik dat zonder dat het snoer los over de vloer ligt?
Ik kan mijn vader herinneren die vroeger draadjes aan elkaar vlocht en daarna er tape over plakte. Dit lijkt me tegenwoordig een bijzonder onveilige situatie.
En ja, ik ga het dan iemand laten doen, want de vraag geeft al aan dat ik geen verstand van elektra heb. En nee, een andere muur om de kast tegen te plaatsen is geen optie.
Alvast hartelijk dank voor de antwoorden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ga niet met 230V maar met 12V lampjes werken. Kun je gewoon met kroonsteentjes ed. verlengen en loop je geen risico met gevaarlijke spanningen. Gebruik je LED verlichting dan is de bekabeling vaak ook niet zo dik.
Daarnaast kun je e.e.a makkelijk onder de plint of vloerbedekking wegwerken.

Ga je wel met 230V werken en je hebt een hoge kast dan kun je ook een verlengsnoer gebruiken met mogelijkheid om meerdere stekkers in te pluggen en dit bovenop de kast leggen zodat je het niet ziet.
Op de kastdeur zelf zet je een kastschakelaar en zodra je de deur open doet gaat de verlichting branden.
Vaak wel een prutswerk omdat de meeste kasten hier niet op gebouwd zijn maar met wat inventiviteit kom je vaak een heel eind.
 

Enila

  • #3
Beste Gerrit,
Bedankt voor het uitvoerige antwoord. Dat laatste is wel een uitdaging aangezien er 3 lampjes op de kast komen die elk naar een 'verdeler' lopen. Die 'verdeler' heeft een snoer met 1 schakelaar en loopt dan naar de stekker. Aangezien ik niet altijd dezelfde deur eerst open, lijkt me het idee niet echt uitvoerbaar in de situatie die ik voor ogen heb. De 'verdeler' heeft wel een mogelijkheid tot afstandsbediening, misschien dat dat wat is.
Mijn prioriteit heeft toch het verlengen van het snoer met stekker. Met kroonsteentjes werken durf ik zelf ook wel aan. Ik had verwacht dat het ingewikkelder zou zijn. De 'verdeler' heeft de volgende specificaties;

-- Je kan max. 6 eenheden op de led-driver aansluiten, zo lang het totale wattage niet hoger is dan 19W.
Elektraverbruik in stand-bystand: <0,75W
Ingangsspanning 100-240 V.
Uitgangsspanning 24 V. --

Die lampjes zijn elk 2W en ik heb er 3. Dat zit wel snor.
Ik heb nog een volgend snoer in huis (zie foto). Is dat goed genoeg? Zo nee, waar moet ik naar zoeken/vragen in de bouwmarkt?
Bedankt maar weer!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ga niet met kroonsteentjes prutsen maar koop gewoon een verlengsnoer.


 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Aan de 230V zijde nooit met kroonsteentjes ed. werken daar gebruik je de verlengsnoeren voor als hierboven, dat werkt een stuk sneller en veiliger. Neem je de verlengkabel wat langer dan kun je het koppelstuk weer kwijt bovenop de kast.

Je kunt alleen aan de 12/24V zijde simpel met kroonsteentjes werken.

Afhankelijk van hoe het verdeelblok er uit ziet zou je ook het 230V snoer vanaf dat verdeelblok in zijn geheel kunnen vervangen en daarvoor kun je de kabel die je zelf hebt prima voor gebruiken.
Echter vaak is dat 1 geheel wat je niet los kunt maken.
Alternatief is dan om de snoerschakelaar er af te knippen (is vaak ook aangegoten en niet open te maken) daar een nieuwe schakelaar aan te sluiten en dan het snoer vanaf de schakelaar te verlengen.
 

Enila

  • #6
Duidelijk uitgelegd Gerrit.
Ik snap Xander z'n opmerking, maar zit dan met een dik verlengsnoer wat slecht achter de plint past. Vandaar dat ik hier ook de vraag had geplaatst.
Ik heb een foto bijgevoegd van de verdeler. Misschien dat het de situatie verduidelijkt en nog een goed idee van iemand oproept. Want het gehele snoer vervangen was een mooi idee, maar zoals u ziet is dat inderdaad niet los te krijgen, helaas.

Het middenstuk moet dus verlengd en dan krijg ik dus die dikke stekker aan het einde. Als het verlengsnoer de enige optie is, dan moet ik kijken of ik het netjes weg kan werken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Het eerste verlengsnoer waar ik een plaatje van geplaatst heb is niets dikker dan het snoer wat je zelf al hebt.
 

Enila

  • #8
Klopt, maar ik heb een langer snoer nodig dan 3 meter, en ik heb zo snel nog niet 1 van bijna 10 meter kunnen vinden &#128556;
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Het deel tussen de stekker en het koppelstuk is laagspanning dus in principe kun je dat prima verlengen zonder dat er gevaarlijke situaties ontstaan.
Nadeel is alleen dat ook de plug die in de voedingsadapter moet over gezet moet worden en ik kan zo niet zeggen of die los verkrijgbaar zijn. (aan 2 kanten een kroonsteentje is ook geen gezicht)

Maar dat soort verlengsnoeren bestaan wel hoor en dan hoef je niets te verlengen oid. en is het gewoon inpluggen en klaar.
 

Enila

  • #10
Gerrit B schreef:
Nadeel is alleen dat ook de plug die in de voedingsadapter moet over gezet moet worden en ik kan zo niet zeggen of die los verkrijgbaar zijn. (aan 2 kanten een kroonsteentje is ook geen gezicht)
Goed, dan ga ik beter zoeken. Ik denk dat het uiteindelijk het handigst is. Want u heeft gelijk, dat is inderdaad geen gezicht. Daar had ik nog niet goed over nagedacht. Beiden bedankt! Dat de oplossing soms zo simpel kan zijn &#128077;
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu