Lampen/stopcontact/schakelaar

Boriskees

  • #1
Ik heb op een schutting 3 buiten lampjes gemaakt en een stopcontact voor de grasmaaier ik wil de lampjes aan en uit schakelen en dat het stopcontact aan blijft ik heb een 4 aardige kabel gebruikt alles doet het behale de schakelaar voor de lampen aan en uit te doen nu weet ik het even niet meer
 

Ptah

  • #2
De meest waarschijnlijke oorzaak is dat je de lampjes aan de fase hebt aangesloten i.p.v. aan de schakeldraad. Dus even checken bij je schakelaar: aan de ene kant moet fase zitten (altijd spanning), aan de andere kant zit de schakeldraad (reageert op schakelaar), en daaraan moeten de lampjes worden aangesloten.
 

Boriskees

  • #3
Goede middag ik heb het veranderd maar iets blijft er niet goed gaan ik zal het proberen uit te leggen ik heb een 4 aardige kabel kleur bruin + draad zwart nul blauw schakel groen/geel aarde ik aan de schakelaar zitten boven een gaatje rood gemarkeerd bruine draad precies daaronder zwart en en links onder blauw aan de lampjes blauw en zwart wat doe ik verkeerd b.v.b.dank
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Bovenstaand verhaal is moeilijk te volgen. Het gebruik van punten en komma's zal zeker helpen. Probeer anders om een tekening te maken.
 

Atmoz

  • #5
Mijn advies: vraag hulp aan een deskundige in de buurt. Dit gaat niet goed komen, als ik je verhaal lees heb je geen notie van elektrische installaties. Dit kan heel gemakkelijk gevaarlijke situaties opleveren.
 

Ptah

  • #6
Het verhaal is mij ook niet duidelijk. Het lijkt er op dat:
1. de kleurcode onjuist wordt gebruikt, en
2. de schakelaar onjuist is aangesloten.

De juiste kleurcode is:
bruin = fase
blauw = nul
zwart = schakeldraad
geel-groen = aarde

Aan de schakelaar horen twee draden te zitten: bruin en zwart. (Dus geen blauw. Als daar twee blauwe draden zitten, moeten die aan elkaar worden verbonden.) Aan ieder lampje hoort zwart en blauw te zitten.

Betere info, bijv. een tekening, is nodig om verder iets zinnigs te kunnen zeggen.
 

Boriskees

  • #7
 

Boriskees

  • #8
Ik hoop dat je uit de tekening wijs kunt worden alvast bedankt
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Ik ga ervan uit dat je in de buurt van de schakelaar een lasdoos hebt met een bruine, blauwe en groen-gele draad, waar je de spanning vandaan haalt.

Deze drie draden sluit je aan op de draden van dezelfde kleur van je kabel. Bruin moet verder worden aangesloten op de rode klem van je schakelaar. (las met drie bruine draden maken) Op een van de zwarte contacten van de schakelaar komt de zwarte ader van je kabel.

Vervolgens stopcontact aansluiten op bruin, blauw en groen-geel. Lampen aansluiten op zwart, blauw en indien nodig groen-geel.
 

Ptah

  • #10
Kleuren bij stopcontact in de tekening kloppen niet. Daar horen aangesloten te zitten:
bruin (fase),
blauw (nul), en
geel-groen (aarde).

En dus niet zwart.

Aansluiten zoals Tom zegt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu