Buitenlampen aansluiten met schakelaar en los stopcontact

Mauricje

  • #1
Goedenavond,
Vanmiddag heb ik geprobeerd om een Shelly 1PM aan te sluiten onder de overkapping. Helaas omdat ik een extra blauwe draad moest maken van de lasdoos naar de schakelaar moest ik de draden loshalen. Normaal maak ik altijd foto’s, maar door de snelheid vergeten.
De situatie was en is als volgt.
Er loopt een grijze kabel vanuit het schuurtje naar de overkapping waar een lasdoos bevestigt is.

In de lasdoos komen 3 buitenlampen in die aan de muur van de overkapping zitten, 2 losse stopcontacten en een schakelaar om de lampen te bedienen.

Nu is het mij vanmiddag niet gelukt om de schakelaar weer werkend te krijgen. Alle drie de lampen branden, maar kunnen niet bediend worden door middel van de schakelaar.

Vraag 1: hoe moet ik dit aanpassen?
Vraag 2: mag ik van een grijze draad (die grijze draad zit in de grijze kabel van de lichtschakelaar naar de lasdoos, geen blauwe dus) een blauwe draad maken die van de lasdoos naar de schakelaar loopt voor de Shelly?
Vraag 3: mag ik ook wagoklemmen gebruiken voor dit ‘harde draad’? Alles zit nu met een gewone lasklem bevestigt, maar het is zo stug in zo’n kleine lasdoos.
Alvast bedankt voor jullie hulp!!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Een foto zou ook nu nog helpen, want het is zonder verdere informatie niet mogelijk om advies te geven hoe je het moet aansluiten. Je hebt de lampen nu aangesloten aan de permanente fase en je moet de fasedraden van de buitenlampen weer zien te verbinden met de schakelaar.

Vraag 2: Dat mag waarschijnlijk niet. Maar ik zou er niet wakker van liggen. Ga de grijze ader dan wel inkleuren met blauw, zodat een beetje duidelijk is, hoe het in elkaar zit.

Vraag 3: Alle gangbare Wagoklemmen zijn geschikt voor stugge draad.
 

Mauricje

  • #3
Hoi Tom,
Bedankt voor je reactie. Waar wil je een foto van? Of moet ik het uittekenen?
Vraag 2 en 3 zijn al opgelost
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Foto van de kabeldoos waarbij je even de kabels aanduidt en van de schakelaar? Uittekenen kan natuurlijk ook.

Ik weet niet wat je bedoelt met "gewone lasklemmen" maar de "standaard" lasklemmen zijn juist alleen geschikt voor draad met vaste kern.
 

Mauricje

  • #5
Hierbij de foto’s. Bovenste foto was vooraf alles geïnstalleerd werd, alleen de kabel van de schakelaar mist nog op de foto. Er komen dus 7 grijze kabels binnen.
1. vanuit het schuurtje
2. Lamp 1
3. Lamp 2
4. Lamp 3
5. Stopcontact 1
6. Stopcontact 2
7. Schakelaar
Op de onderste foto zie je een schakelaar, 1 lamp en een stopcontact.
1F80B16A-1630-47F5-98DE-1B19DC3C6784.jpeg
F9DB4EAA-646C-4878-81CC-90294F2608A2.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Je zult de schakelaar oftewel de kabel van de schakelaar / lampen verkeerd hebben aangesloten. Maar daar zien we zo dus precies niets van.

Misschien ook nog even investeren in kabelzadels.
 

Mauricje

  • #7
Die kabelzadels waren wel wat netter geweest inderdaad. Helaas pas ik er net niet meer tussen om dat aan te passen.
Moet ik de zwarte draden van de lampen verbinden met de zwarte draden van schakelaar? En dan de bruine draad van de schakelaar in een klem met bruine draden doen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Is de schakelaar dan aangesloten op bruin en zwart? Het enige wat je hier over hebt verklapt is dat er een grijze ader in zit.

In dat geval verbindt je de bruine ader naar de schakelaar met de bruine ader vanuit de schuur (en de bruine aders van de contactdozen). De zwarte ader van de schakelaar verbindt je met de bruine aders van de lampen (je schrijft zwart maat die zie ik niet).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu