Lampen aansluiten met zwart wit draad voor dummies

Rens91

  • #1
Hoi klussers,

Ik huur sinds kort een appartement uit 2012 in Nederland en heb hier zelf de lampen opgehangen. Ik heb nul kluservaring maar met behulp van internet ben ik toch een heel eind gekomen en alles met een simpele bruine, blauwe en aarde draad hangt.

Nu ben ik bij de ganglampen aanbeland, waar ik zwart wit gestreepte draden tegenkom. Ik begrijp dat dit draden zijn tussen lamp en meerdere schakelaars.
Er hangen 2 lampen, waarvan de eerste met 1 zwartwitte draad en de tweede met 2 zwartwitte draden. Er zijn drie schakelaars.

Ik dacht dus dat elke draad naar 1 schakelaar loopt. Echter wanneer ik de lampen heb aangesloten, gaan ze niet aan. Van de vorige bewoonster begrijp ik dat alle schakelaars voor beide lampen werken. Nu ben ik in de war, hoe weet ik welke draad naar welke schakelaar gaat? Hoe kan ik checken of de draad niet klopt of evt de lamp zelf kapot is?

Graag uitleg in Jip en Janneke taal ;-).

Alvast bedankt!
Rens
 

Andre69

  • #2
Zwartwit draad?
Een zwarte draad met dunne witte streep er op?

Als je de lampen met 3 schakelaars in/uit kan schakelen heb je een kruisschakeling.

waarschijnlijk moet je bij één aansluitpunt de 2 zwarte draden doorlussen en de lamp daar ook op.
Met de nul(blauw) doe je hetzelfde.
Bij het andere aansluitpunt heb je dan 1 zwarte en 1 blauwe draad waar je de lamp aansluit. (En de aarde indien nodig natuurlijk). De lampen worden dan parallel geschakeld.


Maar plaats anders even een foto van de 2 aansluitpunten voor de zekerheid.
 

Peter_H

  • #3
Maak even wat foto's van hoe de draden op de schakelaars zijn aangesloten.
Je hebt het over de gang van een appartement, dus ik neem aan dat het één ruimte op dezelfde verdieping betreft.
Beide lampen zijn gekoppeld, dus ze zijn niet afzonderlijk te bedienen? Anders evt. een foto plaatsen van de aansluiting van de lampen.
Lampen zijn niet defect?

ps Ik zie dat Andre69 me net voor was.
 

Rens91

  • #4

 

Rens91

  • #5
Bedankt voor jullie snelle reacties!

Zwartwit=zwart met dunne witte streep inderdaad.
Lampen en schakelaars bevinden zich allemaal op dezelfde verdieping.
Volgens de vorige bewoonster kun je met alle knoppen beide lichtpunten tegelijk inschakelen (dus niet afzonderlijk).

Wat betreft kapotte lamp: heb het gloeilampje zelf wel verwisseld maar dat gaf geen oplossing. Iets anders wat ik kan bedenken is dat de lamp zelf dus kapot is. Ik heb eerlijk gezegd daarna de tweede lamp niet meer geprobeerd te hangen omdat ik eerst wilde checken of ik het nu wel goed aan het doen ben (en ze zijn nogal lastig te hangen)
 

Andre69

  • #6
Bij foto 1 de twee zwarte draden aan elkaar koppelen met een lasklem, en daar een derde stukje zwart draad bij in doen wat naar de lamp gaat. De blauwe draad kan je zo aan sluiten.

Bij foto 2 net zo zwarte en de blauwe draad aan de lamp.

Dan staan ze parallel. Indien de lamp een aarde aansluiting heeft die ook aansluiten.

De zwarte draad moet in verbinding staan met het koper wat het diepst in de fitting zit als je recht in de lampfitting kijkt.
 

Ewoudb95

  • #7
De gamma heeft op haar website een handige handleiding staan voor het aansluiten van dimmers/schakelaars. Ik zou daar even kijken.
 

Lango

  • #8
Inderdaad aansluiten zoals André69 zegt.

Dat je 3 schakelaars hebt is niet zo vreemd dit is ook gewoon een hotelschakeling alleen dan met kruisschakelaar. door het toepassen van kruisschakelaars zou je theoretisch in een bizarre situatie oneindig veel schakelaars kunnen toepassen.

De zwarte witte draad is ook niet vreemd, deze word bij dit soort schakelingen vaak gebruikt om wisseldraden en lampendraad uit elkaar te kunnen houden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu