Lamp op deur schakelaar

DutchJ

  • #21
Ik begrijp het kennlijk niet

Als iets verkocht wordt, ga ik er van uit dat dit, bij normaal gebruik, veilig is, zeker bij zoiets simpels als een schakelaar.
Dus, mijn vraag is dan, wat is er niet veilig aan een schakelaar, zoals die wordt afgebeeld in de post van Klusidee Kees (de bovenste afbeelding).

En waarom is dit niet bedoeld voor een vast aangelegde installatie (waarvan ik dan aanneem dat hiermee een permanente installatie wordt bedoeld).
 

Gerrit

  • #22
Een permanente installatie wordt aangelegd met massief VD-draad.
De aansluitingen in de afgebeelde schakelaars zijn bedoeld voor soepele snoeren.
Los hiervan: In dergelijke kasten hoort bij de bouw al een lichtpunt aangebracht te worden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #23
Volgens mij zit het hem simpel in het feit dat iets wat vast gemonteerd is volgens de geldende regels niet met een snoer en stekker aangesloten mag worden.
Dit soort schakelaars lenen zich er wel bij uitstek voor om even simpel met een tweeling snoertje aan te sluiten en daarom worden ze als niet veilig omschreven.
Zou je dus gewoon massief draad gebruiken en leg je de draden gewoon in een buis of bedradingskoker die daarvoor geschikt is (dus geen plakgoot oid) dan zou het probleem nog kunnen zijn dat ze in Nederland niet gekeurd zijn maar voor de rest is er dan niets aan de hand.

Maar ik hou me ten goede, ik weet (bijna) alles van beveiliging en telecom maar toen op school het hoofdstuk electra werd behandelt heb ik even niet goed opgelet. :mrgreen:

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu