Lamp koppelen via lasdoos zonnewering

Bert pit

  • #1
In onderstaande lasdoos zitten de draden voor de bediening van mijn zonnewering. Er zit zo'n speciale schakelaar op, om het scherm op of neer te laten en te stoppen.

Ik heb dit niet zelf aangelegd en heb er ook geen verstand van, maar omdat er een fase, nul, een schakeldraad en aarde in zit had ik gehoopt dat ik deze lasdoos tevens kon gebruiken om een automatische lamp te schakelen. Maar er staat geen stroom op de fase. Meet ik niet goed, of is dit een speciale schakeling?
IMG_9729.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat gaat niet lukken. De bruine draad wordt bij een zonwering voor een ander doel gebruikt dan normaal in een elektrische installatie. Hij voorziet de motor van spanning wanneer de zonwering in één van de twee richtingen geschakeld wordt. In de andere richting krijgt de zwarte draad spanning.
Aansluitschema:
schema.gif


Je zult een andere plek moeten vinden omde spanning vandaan te halen. Bijvoorbeeld: op de schakelaar zelf staat aan de toevoerzijde wel de juiste (permanente) spanning. Een en ander natuurlijk afhankelijk van hoe het daar aangelegd is en of je daar op veilige manier een aftakking kunt realiseren.
 

Bert pit

  • #3
Bedankt, ik had al een vaag vermoeden.

Stel dat ik die permanente draad aan de toevoerkant kan bereiken, kan ik dan wel doorgaan met de blauwe draad uit de lasdoos?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Fase en nul moeten dezelfde route afleggen. Dus niet de fase van het ene punt aftakken een nul van het andere punt.
 

Bert pit

  • #5
OK thanks, het is duidelijk. Goeie dagen en blijf gezond!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu