Bewegingsmelder aan lamp koppelen

Marsam

  • #1
Beste gebruikers,

Ondanks dat ik redelijk wat verstand van elektra heb, heb ik jullie hulp nodig bij het aanpakken van het volgende probleem.

Om dieven af te schrikken wil ik een lamp met bewegingsmelder bij de voordeur plaatsen. Omdat ik ook het naast gelegen raam wil verlichten wil ik de lamp op het witte vierkant, zoals aangegeven op de foto, plaatsen. Probleem is wel, dat vanwege die muur waar de lamp komt te hangen er een 'blinde hoek' ontstaat, waardoor met name de voordeur niet (goed) verlicht wordt. Om dit probleem te verhelpen wil ik ervoor zorgen dat wanneer de lamp met bewegingsmelder aangaat, de lamp bij de voordeur ook aangaat. Hoe kan ik dit het beste oplossen?

Alvast bedankt voor het meedenken en de reacties.

Marco Samuelson
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Losse bewegingsschakelaar gebruiken en daar twee lampen op aansluiten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Zou je hem niet liever wat hoger hangen zodat hij niet eenvoudig is uit te schakelen door de lamp overdag los te draaien?
 

Marsam

  • #4
Tom345 schreef:
Losse bewegingsschakelaar gebruiken en daar twee lampen op aansluiten.
Gisteren toen ik in bed lag kwam ineens dit idee in mij op, alleen zag ik er vanwege enkele bezwaren er tegenop. Na wat speur- en puzzelwerk blijkt het aansluiten ervan een peulenschil te zijn. Hieronder vinden jullie zo'n aansluitingsschema. Wat ik mij wel afvraag is of de nuldraad ook niet bij de bewegingsmelder moet aansluiten. Wat denken jullie?


@Frank: je kan alleen de lamp eruit schroeven als je de boel met een schroeven draaier losmaakt. Bovendien is het overdag best wel druk in de straat.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
De meeste bewegingsschakelaars hebben inderdaad een nul nodig. Er lijken ook welke te zijn die zonder nul kunnen, maar ik ben ze nog niet tegen gekomen.
 

Marsam

  • #6
Bedankt voor de reactie. In afwachting van nog meer reacties ga ik alvast voorbereidingen treffen.
 

Leensen

  • #7
Ik weet niet of de lamp bij je voordeur ook aan moet springen als je 's avonds in het donker je huis verlaat (om bijvoorbeeld je slot goed te kunnen zien), maar dan zul je je sensor op een andere plek moeten plaatsen.

Ik vraag me overigens af of je hiermee inbrekers echt afschrikt. Als er 's nachts geen hond op straat is, dan vinden ze een beetje licht mischien wel handig. Over honden gesproken... dat schrikt waarschijnlijk meer af ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu