Twee lampen / sensoren koppelen

Shewa

  • #1
Dag, ik ben Shewa en de situatie is als volgt :

Aan de deur hangt een lamp met sensor. Momenteel bouwen we een tiental meters verder een trap die naar die deur leidt . We willen daar een lamp plaatsen met aparte sensor , die samen met de lamp en sensor aan de deur zou werken m.a.w : komt men aan de trap , tegelijkertijd verlichting daar en aan de deur en vice versa.

Kan men met 2 sensoren werken en indien " ja " hoe gaat men tewerk ?

Bedankt voor jullie aandacht ,
Shewa
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Met twee losse sensoren zou ik het wel zien zitten. Dan zou de schakeldraad (zwart) van de betreffende lampen op de sensoren parallel geschakeld kunnen worden. Voorwaarde is dat beide lampen op dezelfde groep staan.

Maar bij twee lampen met ingebouwde sensor lijkt me dat erg moeilijk worden!

Maar misschien heeft een elektra-specialist een beter idee?
Misschien bestaat er wel een radiografische overdracht tussen sensoren?
 

Ronald42

  • #3
Je hebt helemaal gelijk Kees. En het ligt aan de lamp. Kun je bij de geschakelde draad ja of nee? Als het kan kun je ze parallel zetten en anders jammer.

Gebruik wel lampen met een wat lager wattage als maximaal mag. Soms kunnen die contacten niet zoveel hebben.
 

Shewa

  • #4
Begrijp ik het goed , als de vaste sensor van de lamp aan de deur ontkoppeld wordt en vervangen wordt door een losse sensor , zou het kunnen .

shewa
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Misschien wel, maar het hangt van de schakeling in de lamp af.

En dat kunnen we zo niet bekijken. Met 2 losse sensors zou het beslist wel moeten kunnen.

Maar je moet natuurlijk ook wel weten wat je doet, want je bent met elektriciteit bezig, en dat moet netjes geïnstalleerd worden, niet met het een of andere losse draadje.

Of je die kennis hebt, kwam tot nu toe niet tot uiting in je berichten. Anders raad ik je aan, iemand in je omgeving te zoeken, die weet hoe je zoiets kunt installeren, om je daarmee te helpen.
 

Jacovrie

  • #6
Moet wel kunnen. Heb zelf ook twee lampen met ingebouwde sensor parallel werkend. Er zijn buitenlampen met ingebouwde sensor te koop waarop je andere lampen (ook met sensor) kunt aansluiten. Beide lampen/sensoren reageren dan op elkaar.

Komt er in uw geval dus iemand bij de trap, dan schakelt de lamp/sensor beide lampen (deur en trap) aan. Heb een link bijgevoegd waaruit het hopelijk duidelijk wordt.

Hoop alleen dat het niet gezien wordt als reclame voor de fabrikant, want het is bedoeld ter verduidelijking van het parallel schakelen van twee lampen.
(afb.4d onderste schema).

url helaas niet meer werkend
 

Shewa

  • #7
Bedankt aan ieder die gereageerd heeft .

Door de link van Jacovrie zal het ons lukken , wij zijn geen "specialist " maar hebben de electriciteit van het huis, uitgetekend door een vakman zelf gedaan, daardoor weten we vrij goed hoe de bedrading van die lamp aangesloten is.

Nogmaals dank voor de snelle antwoorden.

Shewa
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu