Lamp aansluiten met hotelschakelaars - 2x zwart, 1x blauw

Martinos1285

  • #1
Hallo iedereen, ik loop tijdens het klussen in huis tegen een probleem aan. Vanwege een blessure heb ik het klussen even stil moeten leggen, nadat ik de zolder heb laten isoleren. Nu wil ik simpelweg een peertje op zolder aansluiten zodat ik daar avonds weer licht heb. Ik ben niet de meest handige, maar heb ondertussen in huis meerdere (hotel)schakelaars en peertjes aangesloten en tot nu toe lukte dat prima.

Nu loop ik tegen een probleem aan waarbij ik twijfel of de hele aansluiting klopt. Bij de plek waar ik het peertje moet aansluiten, komen namelijk 3 draden uit het plafond. 2x een zwarte en 1x een blauwe. Deze lamp maakt gebruik van hotel schakeling, maar bij andere lampen met hotel schakeling in de woning had ik altijd maar 2 draden op de plek waar de lamp aangesloten moest worden. 3 draden lijkt me normaal bij een schakelaar, maar bij een lamp?

Hoort dit? Zo ja, hoe kan ik dit aansluiten? Ik heb alle combinaties al geprobeerd en niks werkt. Ook de 2 zwarte draden in een lasdop met één enkele nieuwe draad eruit mocht niet baten. Ik ben totaal radeloos in dit geval.

als bijlage de twee schakelaars toegevoegd samen met de aansluiting waar de lamp moet komen.

E4D54473-DF66-4B5C-ADEF-13C072EC613C.jpeg 7A5BE2D9-5651-4474-96E2-F6337B78D169.jpeg D6416F8A-5FFC-496C-82B4-A8E60A59A9EC.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Kun je duidelijkere foto's maken van de schakelaar boven aan de trap? Het lijkt nu net alsof de contactdoos en schakelaar zijn verbonden met een kort stukje blauwe draad, wat verder nergens op is aangesloten. Dat hoort niet en zou betekenen dat de contactdoos ook niet werkt. Als deze schakelaar deel is van een wisselschakeling, zou je 3 zwarte draden moeten hebben, zit er ook nog één aan de onderkant van de schakelaar? Het is allemaal wat lastig te zien op deze foto.
 
  • Like
Waarderingen: Martinos1285

Martinos1285

  • #3
Bedankt voor je reactie @XanderH. Het stopcontact levert 240 volt en de schakelaar heeft inderdaad drie zwarte draden. 2 aan de linkerkant, boven en onder en 1 aan de rechterkant, boven.

image.jpg image.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Zit het probleem niet bij de kwaliteit van afmonteren van de schakelaar? Ik zie veel te veel blank koper, het is zelfs meegeschilderd. Misschien zit er wel ergens een slecht contact.

Waarom er 2 zwarte draden bij het lichtpunt uitkomen kan ik je ook niet verklaren, ik zou verwachten dat je er één moet aansluiten samen met de blauwe.

Wat is precies de geschiedenis? Heeft er voor de isolatieklus wel werkende verlichting gehangen of is de hele woning voor jou nog nieuw? Als je de leiding vanaf de schakelaar naar boven volgt, waar kom je dan uit? Zit er nog ergens een bereikbare lasdoos tussen de schakelaar en het lichtpunt?
 
  • Like
Waarderingen: Martinos1285

Martinos1285

  • #5
@XanderH met de schakelaar zelf is al tijden niks mee gebeurt. De oude bewoner heeft dit schilderwerk op deze manier gedaan. Het zou daaraan kunnen liggen, maar ik denk dat het probleem eerder bovenin te vinden is omdat het daar wel is veranderd sinds de isolatie. Voorheen waren er maar twee draden en nu dus drie. De verlichting heeft daarvoor altijd goed gewerkt.

Ik zei voorheen alle mogelijke combinaties te hebben geprobeerd, maar wat ik niet heb geprobeerd is de blauwe draad combineren met een zwarte. Kan ik dit gewoon doen dmv een lasdop en een nieuw stuk draad die ik daar uit laat komen?
 

Sander 1972

  • #6
Je zou ook de leiding kunnen volgen waar die heen loopt, ook zou je kunnen meten met een duspel of er spanning is. Zonder te meten weet je niks
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Martinos1285 schreef:
ik denk dat het probleem eerder bovenin te vinden is omdat het daar wel is veranderd sinds de isolatie.
Daar lijkt het wel op als het ervoor prima werkte.

Dan wordt het tijd om te zien wat men daar veranderd heeft. Ik hoop dat alle verbindingen volgens voorschriften wel bereikbaar zijn.

Het zou niet nodig moeten zijn om 2 draden te combineren, normaliter zou blauw en zwart combineren tot kortsluiting moeten leiden.

Heb je een 2-polige spanningsmeter om e.e.a. te kunnen meten?

Weet je eigenlijk wel zeker dat de lamp waar je mee hebt getest werkt?
 

Remmus

  • #8
Heeft er niet iemand bij de lamp een zwarte draad gebruikt die stiekem een geel/groene had moeten zijn?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu