'Dorpel' plaatsen op laminaat

Netlight

  • #1
Ik heb in de woonkamer laminaat liggen en wil dit laminaat ook in de gang plaatsen. Nu wil ik bij de deur van de woonkamer naar de gang een 'dorpel' maken.

Mijn idee was om het laminaat tegen elkaar te leggen met een zo min mogelijk tussenruimte (doorleggen wordt lastig en is ook niet nodig aangezien ik toch een dorpel wil) en daarop dan een soort plank maken wat er dus uitziet als een dorpel.

Deze plank komt dan over de opening heen tussen het laminaat in de woonkamer en de gang. Het wordt een dunne plank. Welk materiaal is hiervoor het beste geschikt en hoe kan ik deze vastmaken op het laminaat? Lijmen/Kitten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgens mij, maar ik ben beslist geen specialist op dat gebied, kun je in dat geval beter het laminaat niet tot (bijna) tegen elkaar aan laten lopen, dit in verband met werking aan beide kanten.

Als je dan toch een dorpel legt, dan zou je beter een dorpel kunnen (laten) zagen, die aan beide kanten over een breedte van zo n twee cm minder dik is, dus waarbij aan de onderkant een stuk weggezaagd/gefreesd is, en waarbij dat deel dus over het laminaat steekt, zonder het te raken.

Ik zal kijken of ik er even een tekeningetje van kan maken...

Tekening:


Dit is een schetsje, de maten kloppen natuurlijk niet. Je zou een uit een standaard dorpel de hoekjes weg kunnen (laten) zagen, of misschien bestaat zoiets ook compleet. Dat weten de hout-specialisten vast beter dan ik!

Overigens is elders op het forum al eens aangegeven, dat je wel degelijk het laminaat kunt laten doorlopen, dus zonder dorpel...
Zie Laminaat laten doorlopen over meerdere kamers

En misschien is deze ook wel handig:
Laminaat leggen, enkele vraagjes van een beginner
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Verder vond ik met deze zoekactie zogenaamde overgangsprofielen, in dat geval laat je het laminaat dus wél tot dicht bij elkaar komen (op een voldoende uitzetkier na).Hierbij is dus niet echt sprake van een dorpel, meer een afdekprofiel.
Net wat je het mooist vindt!
 

Netlight

  • #4
Ik ga voor de dorpel zoals je hier aangaf:Met welk 'apparaat' kan ik het beste deze randen verwijderen (waaronder het laminaat komt)?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zou zoiets bij de bouwmarkt bij mij in de regio laten zagen. Daar koop ik dan eerst die dorpel... Maar ik ben bevoorrecht met een bouwmarkt met werkplaats, waar ze ongeveer alles voor me kunnen maken (qua houtbewerking).

Anderen zullen dat denk ik even op een cirkelzaagtafel doen.
Maar daar kunnen andere beantwoorders beter antwoord op geven dan ik...
 

Pepjo

  • #6
Kleine kanttekening: koop een dorpel van de gewenste dikte en schroef/lijm er een latje onder van de dikte van het laminaat, met de breedte die je wil. Dan hoef je niet ingewikkeld te frezen/zagen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Alleen steekt ie dan vrij hoog boven alles uit, en vormt zo een beetje een
struikelblok(je). Het is maar net wat je wilt of mooi vindt.

Maar het is zeker een slimme oplossing!
 

Pepjo

  • #8
Het hoeft toch niet te hoog te zijn? Dan kies je gewoon een wat plattere dorpel. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu