Laminaat leggen over tegelvloer met vloerverwarming

Rooster1

  • #1
Beste klussers,

Ik wil graag een laminaatvloer leggen over een tegelvloer met vloerverwarming. Ik zoek me rot op internet voor info of daar nog een ondervloer onder moet en zo ja welke!
Niet erg duidelijke informatie over dit onderwerp, heb tot nu toe 1 ondervloer gevonden (cocofloor) en die is erg prijzig.
Nu heb ik zelf al zitten denken, kan ik niet gewoon schuimfolie (je weet wel van dat inpakmateriaal) eronder leggen? Het is isolerend en laat geen vocht door, het is dempend en niet gevoelig voor schimmels.
Volgens mij is dat precies wat eronder moet (het hoeft niet geluidsdempend te zijn want het is de onderste verdieping van het huis).

Of zie ik iets totaal over het hoofd??

Wie kan mij meer info of ideeën geven voor een goedkoop ondervloertje? Of heeft een dergelijke actie al eens ondernomen?

Alvast hartelijk dank!
 

@juwel120

  • #2
Als u de vloer gaat isoleren dan zal er bijna ook geen warmte afgifte meer zijn van de vloerverwarming, de ruimte blijft dan wel erg fris.....
 

Geus

  • #3
Laminaat en vloerverwarming is niet zo'n geweldige combi. Wat je wel zou kunnen doen is vloer egaliseren en dan beplakken met vinyl met houtprint.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat een onzin, dat kan best en wordt veel vaker gedaan.
Zie hier voor meer info over ondervloeren voor laminaat bij vloerverwarming.
 

Geus

  • #5
Mogelijk of een goede oplossing zijn twee verschillende dingen. Wil je een goede warmteoverdracht dan is het beter om over het hele oppervlak goed contact te hebben. Bij een losse ondervloer + los laminaat is dat niet gegarandeerd. Er kan op sommige plaatsen net een luchtlaagje tussen zitten en dat isoleert goed en verstoort dus de warmteoverdracht.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Bij vloerverwarming zul je inderdaad eerst de tegels moeten egaliseren om de warmteoverdracht te garanderen. Het kan wel, laminaat en vloerverwarming, maar optimaal wordt het nooit. Egaliseren en daarna een pvc vloer verlijmen is warmtetechnisch een betere optie, maar wel wat duurder in de regel.
 

Geus

  • #7
Misschien iets duurder in aanleg, maar dat verdien je dan weer terug door de efficiëntere omgang met energie.
@Jan, niet te snel bijdragen van gebruikers betitelen als onzin, dat voelt lullig, terwijl ze soms gewoon gelijk of in ieder geval een punt hebben.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Een vloerverwarming met daarop laminaat is gewoon goed mogelijk, het bestempelen als een slechte combi vind ik onzin.

Een vloer egaliseren voor vinyl is voor een leek niet te doen, zelfs voor een vakman is dat nog lastig want alles is te zien met vinyl.
Dit betekent behoorlijk wat kosten, TS vraagt om een goedkope oplossing voor een ondervloer voor laminaat, niet voor een dure oplossing.

Je opmerking over de lucht tussen het laminaat en de vloer(tegels) slaat nergens op, dat zou betekenen dat er onder de tegels ook nergens lucht mag zitten, onder tegels zit tussen de ribben van de lijm ook vaak lucht.

De efficiëntere omgang met energie mag je dan hier nog even bewijzen, vinyl houdt namelijk ook warmte tegen.
 

Millew

  • #9
Laminaat en PVC hebben vergelijkbare warmtegeleidingscoëfficiënten. Laminaat is doorgaans ongeveer twee maal zo dik als PVC vloerbedekking en heeft daardoor een minder goede warmteoverdracht. Daarnaast is er bij laminaat niet overal direct contact. Zeker niet, als er ook nog een goedkope schuimfolie wordt gelegd. Je bent dan aangewezen op een ondervloer die warmtegeleidend is en een goed contact waarborgt. En dan kom je uit op de wat duurdere soorten, zoals TS zelf ook al heeft ontdekt.
Bij een gelijmde PVC vloer is de warmteoverdracht een stuk beter door een direct contact.
Die vergelijking met lucht onder keramische tegels gaat behoorlijk mank. De hoeveelheid lucht zal aanzienlijk minder zijn dan bij losliggend laminaat.
De warmtegeleidingscoëfficiënt van een mineraal product zoals tegellijm, is vele malen beter dan laminaat of PVC, dus heeft een beetje lucht in die laag in absolute zin veel minder effect op de totale warmteoverdracht.

Het antwoord van Geus is mischien niet, wat TS wil horen, maar er zit geen onwaarheid in en is zeker geen onzin.
 

Geus

  • #10
Ik had het niet over een slechte combi, maar over een niet zo geweldige combi. Uiteraard kan het wel en als TS het goedkoop wil houden en een verminderd rendement op de koop toe wil nemen, moet hij het vooral doen. Maar het is geen ideale oplossing, dat had ik niet beter uit kunnen leggen dan Millew.
 

DaniellevanO

  • #11
Hai Rooster1,

Herkenbare vraag. Ik heb me er ook rot op gezocht. Geus en Millew geven je denk ik heel goed advies. Althans, dat is hetzelfde advies als ik destijds van meerdere vloerenspecialisten heb gehoord. Zij vertelden mij, zij dit dat verkochten, dat pvc vloeren ideaal zijn icm vloerverwarming. Je moet er anders zelf maar eens op Googlen.

Zelf heb ik met m'n gezin een nieuwbouwhuis en hebben we in de woonkamer gekozen voor een pvc vloer van (doet er niet toe). Ben er super blij mee. Voelt echt lekker warm aan. Hoe goed het nou wel of niet doorlaat weet je nooit 100%, maar het voelt goed.

Ik heb me destijds laten vertellen dat het vaak zo is hoe dunner de vloer en hoe dichter op de ondergrond, hoe beter de doorlating. Die van ons is maar 2 millimeter en is direct geplakt op het beton. Reken maar uit dan.

Als je het wilt zien hoe het eruit ziet moet je ff kijken op de site van de fabrikant. Die hebben onze foto's geplaatst: Ik hoop dat je eruit komt met al dit advies!

Groetjes,

Danielle

Naam van produkt aangepast, en link naar site verwijderd. Mod
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik zal aangeven waarom ik die reactie heb gegeven.
Bij mijn zuster is parket met een toplaag op plaatmateriaal, totaal 18 mm dik, op vloerverwarming gelegd.
Zij moet gefaseerd opstoken in de herfst om scheuren in het parket te voorkomen en er is een kleine radiator met thermostatische kraan geplaatst om de ruimte wat sneller op temperatuur te krijgen, zij heeft de radiator niet meer nodig als de vloer op temperatuur is.
Bij mijn beide dochters ligt laminaat op de vloerverwarming, zij kunnen hun woning prima op temperatuur brengen en houden, uiteraard heeft dit wel een prijskaartje maar het is wel degelijk goed mogelijk.
 

Geus

  • #13
Mag ik daaruit concluderen dat je je predicaat 'onzin' terugtrekt?

We leven in een tijd van groeiend millieubesef en stijgende energieprijzen. Er wordt veel aandacht besteed aan het isoleren van woningen. Dan is het ook niet meer dan normaal dat je (negatieve) adviezen geeft over aanpassingen die zoals in dit geval het rendement van vloerverwarming verminderen.

De ideale oplossing in deze situatie is niets over de tegelvloer leggen of de tegelvloer vervangen door tegels naar eigen smaak. Ik heb een sterk vermoeden dat TS de huidige tegelvloer niet mooi vindt en vervangen is best een dure grap. Als er dan toch iets overheen moet, is egaliseren en geplakt vinyl veruit een betere optie dan laminaat. Iets duurder in aanleg, maar een stuk efficiënter qua energie.

Ik snap je reactie vanuit jouw ervaringen en laminaat is zeker niet onmogelijk, maar het kan gewoon beter. Of je het nou doet voor het millieu of voor je portemonnee, dat maakt niet uit.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #14
Het gaat uiteindelijk om vloertemperatuur.
Je kunt best de watertemperatuur iets hoger op laten lopen als je laminaat hebt liggen.)bijvoorbeel 50-55 graden.
Hierdoor is de temperatuur op de vloer uiteindelijk hetzelfde als bij tegels op 40 graden.
Wel stijgt hierdoor het gasverbruik enigszins.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Het zo handig zijn als een vragensteller opgeeft wat hij precies heeft liggen.
Is het vloerverwarming, volgens mij is dat een ruimte verwarmen met uitsluitend de warmte die de vloer afgeeft.
Of hij heeft het over een verwarmde vloer, dus een ruimte verwarmen me de afgifte van de vloer en een aantal radiatoren.
In de laatst genoemde situatie is het allemaal een stuk minder kritisch.
 

Bernhard

  • #16
Isolatiemateriaal boven de slangen aanbrengen is niet goed. Isolatie moet onder de slangen.
Isolatie boven de slangen resulteert in te hoge watertemperaturen en een hoog gasverbruik. De opwarming van de betonvloer wordt door de hoge watertemp verhoogd en daardoor wordt het regelen van de ruimtetemp moeilijker. mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu