Electrische vloerverwarming voor laminaat

Piet1

 • #1
Hallo,

Over 2 weken ga ik mijn werkkamer verbouwen, ik ga hier laminaat neer leggen. Nu zag ik bij de Gamma, electrische vloerverwarmingsmatten speciaal voor laminaat (Van Haceka). De aansluiting zag er simpel uit, alleen uitrollen. Dit lijkt me toch wel prettig omdat laminaat best koud wordt in de winter.

Heeft iemand met dit product ervaring?

Alvast bedankt.
 

Fiesiekus

 • #2
Zal wel iets schelen, maar:

1 electrisch verwarmen is relatief duur
2 in principe isoleert laminaat; dat drukt het effect van je verwarming.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #3
Door de zeer dichte massa isoleert laminaat nauwelijks, zeker als de verwarming speciaal voor laminaat is lijkt het mij geen probleem dit toe te passen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #4
Het laminaat isoleert inderdaad minder. probleem is vaak de ondervloer die er ook nog tussen zit. Die kan niet weggelaten worden en isoleert vaak wel. Daar komt bij dat de ondervloer los ligt, net als het laminaat. Je hebt dus twee extra overgangen die je bij bijvoorbeeld plavuizen niet hebt.Al met al is daardoor de warmteoverdracht lager.

Het betreft volgens mij gewoon een vloerverwarmingsmat die je normaal onder de tegels wegsmeert. De handleiding van het product geeft ook aan of wegsmeren in de tegellijm of in de cementmortel. Je kunt de mat dus niet los onder het laminaat leggen.

Dat is ook logisch, als je de mat er los onderlegt heb je geen vlakke ondervloer meer voor je laminaat. Het draagt dan niet overal meer met alle risico's van breuk, kraken etc. Als je het er los onderlegt vraag ik me ook af hoe de warmteoverdracht is van de draden op de vloer. Ze worden dan niet volledig omsloten en dat zal een nadelig effect hebben.

Om het goed te installeren is best veel werk. Je moet de mat waarschijnlijk in een dekvloertje wegwerken. Daar komt bij dat het energieverbruik duur is. Je moet je dan afvragen of het allemaal de moeite waard is. Zeker als de ruimte al voorzien is van verwarming. De koude van het laminaat zal dan reuze meevallen. Zeker als de vloer geïsoleerd is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #5
De fabrikant zegt dat het onder hout, laminaat en tapijt kan worden toegepast.
Ik zou me liever op de fabrikant baseren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #6
Ik zeg ook niet dat het niet kan, maar het is veel werk. Dat je de boel moet insmeren in de vloer haalde ik toevallig uit de handleiding van Haceka zie hier. website offline

Het gaat hier voorzover ik kan zien gewoon om een bestaand product dat nu ook voor onder laminaat geschikt zou zijn. Dit is natuurlijk ook wel waar, maar het ligt wat ingewikkelder, dan de bouwmarkt doet geloven.

Overigens, zo'n dradenmat onder tapijt zonder deklaag is heel snel stuk vrees ik. Even afgezien van het feit dat je het tapijt er nooi fatsoenlijk overheen gelegd zou kunnen krijgen. Als je het inwerkt in beton kunnen er inderdaad veel soorten vloerbedekking overheen. Overigens is ook niet elk tapijt geschikt voor vloerverwarming en zijn er ook soorten laminaat die nooit op vloerverwarming mogen.
 

Fiesiekus

 • #7
Een fabrikant gaat het om z'n omzet, niet of het gunstig uitpakt. Ik zou, als gloeilampen worden afgeschaft, ook voor een verbod op electrische vloerverwarmingsmatjes zijn.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #8
Fiesiekus, dat is precies wat ik duidelijk probeer te maken. Er is een extra toepassing gevonden voor een bestaand product. De toepassing is op zijn minst dubieus.

Overigens ben ik ook van mening dat elektrische vloerverwarming het niet is. Het is vooral makkelijk te installeren voor de doe het zelver en dus makkelijk te verkopen.

Vooral storend is het zogenaamde hoge rendement van de elektrische vloerverwarming. Ja de omzetting van elektriciteit naar warmte heeft een hoog rendement. De productie van elektriciteit niet. Gevolg, elektriciteit is driemaal zo duur per geleverde eenheid energie als gas.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
@ Piet1,
wilt u het type van de verwarming vermelden ?
Er zijn namelijk meerdere types van.
 

Chathanky

 • #10
Voor koude voeten onder je bureau is een mat van 1m2 voldoende voor je werkplek en dus een zuinige en behagelijke oplossing als je slechts een deel van je vloer gebruikt.

Als het dus enkel om koude voeten gaat. :mrgreen:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #11
Een paar geitewolle sokken is nog goedkoper. :wink:
 

Chathanky

 • #12
Ik hoor het al, in de winter zit jou gezin met een dikke jas aan in een onverwarmde kamer. :mrgreen:
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #13
Chathankey,

Dat is wel waar, ik denk alleen dat je erg op moet passen met het gedeeltelijk opwarmen van een laminaatvloer. In verband met het werken ervan. Er zijn trouwens ook matten die je gewoon op de vloer legt, bijvoorbeeld onder je bureau om koude voeten tegen te gaan.
Nu ik er zo over nadenk, kan het best lekker zijn zo'n verwarmde vloer onder het bureau.
 

Piet1

 • #14
Hallo,
Bedankt voor jullie antwoord.

Maar ik denk dat ik iest anders bedoel. de matten van haceka zijn zilverkleurig en deze hoef je niet in cement te storten maar gewoon boven op de ondervloer uitrollen en het laminaat erover heen.
Ik heb gebeld en het schijnt dat het energieverbruik nogal meevalt, 35watt per m2.
ik denk toch dat ik het ga proberen. ik hou jullie wel op de hoogte hoe het werkt
 

Fiesiekus

 • #15
Werkkamer van 20 m2: 700 Watt...
 

Millew

 • #16
Dat valt toch wel mee?
Het is minder dan een elektrisch ventilatorkacheltje met een veel hoger behaaglijkheidsgevoel. Warme voeten zonder lawaai en wind voelt nou eenmaal wat prettiger aan.
De vraag is alleen of 35 watt/m2 voldoende is om warme voeten te krijgen.
 

Chathanky

 • #17
Mn22 schreef:
Chathankey,

Dat is wel waar, ik denk alleen dat je erg op moet passen met het gedeeltelijk opwarmen van een laminaatvloer. In verband met het werken ervan. Er zijn trouwens ook matten die je gewoon op de vloer legt, bijvoorbeeld onder je bureau om koude voeten tegen te gaan.
Nu ik er zo over nadenk, kan het best lekker zijn zo'n verwarmde vloer onder het bureau.
Dat zal een probleem worden in de zomer met de zon op een deel van vloer.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #18
Chathankey,

Daar heb je ook wel gelijk in, dat de zon ook gedeeltes opwarmt. Ik ben gewoon geen voorstander van vloerverwarming onder laminaat. Het is in mijn ogen niet optimaal. Beroepsmatig raadt ik het altijd af. Vooral omdat wij geen risico willen lopen bij het ontstaan van eventuele problemen.

De keren dat we vloeren gelegd hebben op vloerverwarming ging het overigens wel zonder problemen.

Laminaat wordt trouwens veel minder koud dan bijvoorbeeld tegels. Dus het koude voeten probleem zal wel iets meevallen.
 

Arcon

 • #19
Elektrische vloerverwarming onder laminaat gaat heel goed. Als het een glasvezel mat met daarop een kabel betreft, moet deze ALTIJD in cement, mortel of tegellijm worden gelegd. Op de geëgaliseerde vloer kan laminaat gelegd worden.
Daarnaast zijn er matten die voorzien zijn van een dikke aluminium folie, die tevens als aardscherm dient. Deze kunnen los direkt onder laminaat gelegd worden, werkt ook prima.
Er zijn ook dunne kunststof folies met koolstof banen erop, voor direkt onder het laminaat, los gelegd dus. NIET GEBRUIKEN! ze voeren netspanning en hebben geen enkele aarding of andere bescherming, de isolatie tussen de spanningvoerende stroken en je voeten is 0,1 mm dik, een houtsplinter gaat er al doorheen. Beschadigingen zijn onzichtbaar en als er een glas water over het laminaat gaat staat de vloer onder netspanning.

Voor bijverwarming is 50-80 Watt per m2 voldoende, voor hoofdverwarming 100-120 Watt/m2. Leg het wel altijd op een geïsoleerde vloer of breng eerst vloerisolatie aan, scheelt echt enorm, zowel in opwarmsnelheid als in stookkosten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu