Laminaat in woning op parkeerdek, wat te doen?

Janet

  • #1
Hoi,

Het onderwerp wel of geen folie onder laminaat is al eerder geplaatst maar voor het soort woning dat ik heb kwam ik het niet tegen na veel zoeken. Het gaat hier om het volgende:

Ik huur een 2-kamer appartement boven een parkeerdek. Dus onder veel parkeerruimte en bovenop het dek zijn 2 lagen woningen gebouwd waar ik 1 van de onderste woningen heb. Ik zit dus recht boven het dek. Nu wil ik in de woonkamer, gang en slaapkamer laminaat gaan leggen. In het hele appartement ligt een betonvloer. (Momenteel ligt er nog vloerbedekking met een ondertapijt (die groene tegels). Het ondertapijt is destijds gelegd voor isolatie van eventuele kou tijdens de wintermaanden).

Nu hoor ik verschillende verhalen over het wel of niet leggen van een folie onder het ondertapijt. De een zegt wel doen ivm garantie, maar een ander zegt weer dat je dat juist niet moet doen omdat eventueel optrekkend vocht van onder het dek dan niet weg kan en als je per ongeluk lekkage krijgt dat het vocht dan niet weg kan trekken in het beton omdat je dan een folie er tussen hebt liggen.

Ik heb nu werkelijk geen idee meer want beide verhalen klinken aannemelijk in m'n oren. Iemand enig idee wat ik nu het beste kan doen?

Alvast bedankt voor jullie reacties!!
 

Fiesiekus

  • #2
Volgens mij maakt het in dit geval (vloer niet op een natte ondergrond) allemaal geen bal uit, maar i.v.m. de garantie en evt. beroep daarop , de instructies volgen die bij het laminaat zitten.
 

Janet

  • #3
Ok dat is dus wat ik telkens weer lees en hoor, instructies volgen van de fabrikant bij het laminaat, maar die geven dus volgens mij altijd aan om folie te leggen. Probleem is dan volgens mij dat het vocht opgesloten wordt onder het laminaat en het ondertapijt omdat het geen kant verder op kan, zeker omdat je de folie met een speciale tape moet afplakken op de naden. Of is de folie geperforeerd dat het vocht alsnog weg kan? Ik heb nog geen laminaat gekocht maar wilde vanmiddag bij de karwei gaan kijken.

Maar als ik ga leggen is het dan beter om de bestaande plinten (tegen de muur) te verwijderen of juist te laten zitten. In beide gevallen heb ik plakplinten nodig voor de afwerking maar vraag me af wat beter/mooier is. Tuurlijk is dat heel persoonlijk maar toch.....
 

Fiesiekus

  • #4
Het mooist (vind ik) is de plinten op de laminaatvloer, en geen latjes. Ik werd helemaal wildgek van loslatende plakplintjes en zou ze nooit meer willen hebben/betalen.


Zorg rondom de laminaat voor minstens 10 mm speling.
 

Janet

  • #5
Met plakplinten op de vloer bedoel je neem ik aan liggend op de vloer? De bestaande plinten staan op de vloer en zitten tegen de muur met slagpluggen. Nu zijn het niet van die hoge plinten overigens, +/- 4 cm. Dus als ik ze laat zitten blijf je wel een stukje van die plinten zien. Zag net ergens op dit forum een foto van iemand die ook de plinten had laten zitten en dat leek me ook niet echt storend. Plus wat er nog eens bij komt, bij het behangen moet je dan doorplakken tot op het beton maar vallen dan de plekken waar nu de gaten zitten van de slagpluggen dan wel weg?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Het leggen van folie heeft weinig zin, van onder af komt er geen vocht bij, wanneer u lekkage hebt wordt het water ook niet opgenomen door het beton, waarom dan folie leggen, voor isolatie en geluiddemping zijn groene platen over het algemeen voldoende.
Van warmte isolatie door de groene platen moet u zich niet teveel van voorstellen, die is niet zo geweldig.

De schroeven in de slagpluggen zijn er gewoon uit te draaien met een geschikte bit en een accuboormachine, de bestaande plint op het laminaat vind ik veel mooier dan de plakplinten.
De plinten kunt u naderhand opnieuw op de laminaat plaatsen, liefst met gewone pluggen en schroeven, staat toch iets netter.
 

Janet

  • #7
De bestaande plinten moeten hoe dan ook eerst van de muur verwijderd worden begrijp ik? Nu heb ik de plinten ff bekeken maar ik kom nergens schroeven tegen, alleen spijkers. (Ik had me laten vertellen dat de plinten altijd met slagplugggen vastzitten).

Ik hoorde gisteren ook iets over overzetplinten? Plinten die je over de bestaande plinten heen kan zetten dus.

Iemand enige ervaring daarmee?
 

Fiesiekus

  • #8
Dat zijn holle plinten over de bestaande heen. Kan ook. Maar niet echt goedkoop en dus het op maat/verstek zagen is dus extra werk.

Bij het verwijderen van de bestaande plinten heb je weer aanzienlijke kans op beschadigingen van de muur. Al met al zitten er nogal wat voor- en nadelen aan alle opties (incl. die plakplintjes).
 

Janet

  • #9
Ik had net een poging gedaan om de bestaande plinten te verwijderen. Na 5 min. de poging gestaakt want ik zag dat de muur niet mooi afgewerkt is onder de plint. Nu vrees ik dat het bij de rest van de muren net zo'n drama is. En bij de keuken brak er bijna een stuk van het keukenblok af omdat de plint daar heel erg vastzit.

Wat nu? :?

Plinten laten zitten en er naderhand van die zogenaamde holle plinten overheen zetten? Die zijn duurder en denkelijk bewerkelijker maar als ik de extra kosten reken voor het aanhelen van de muren en het repareren van het keukenblok dan verschilt het niet zoveel denk ik. Het gaat hier om de woonkamer met een lengte van (alle wanden bij elkaar opgeteld) zo'n 18 meter. Daar komt dan de gang en slaapkamer nog eens bij.

Pfffff klussen is leuk maar nu ff niet :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
U zou kunnen proberen de plinten met behulp van een houtbeitel te splijten en de spijkers met een haakse slijper weg te slijpen.
 

Janet

  • #11
Vanmiddag bij de bouwmarkt geweest om een oplossing te zoeken voor het plintenprobleem. Een medewerker gesproken en die zei dat de meest simpele oplossing flexiplinten zijn die je over de bestaande plinten heen kan zetten met lijm. Vraag me nu alleen af of die plinten de ruimte overlappen die je nodig hebt om het laminaat te laten werken? Of zou ik dan evengoed nog plakplinten nodig hebben?

Voor de duidelijkheid het zijn in dit geval niet van die holle plinten die je over de bestaande plinten heen klikt met d.m.v. een kunststof frame.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu