Badkamervloer uitvlakken voor plaatsen zwaluwstaartplaten

Ruud011

  • #1
Hi,

Ik heb een vraag mbt het uitvlakken van oude constructiebalken voor het plaatsen van de zwaluwstaartplaten tbv een betonvloertje in de badkamer.

De desbetreffende badkamer staat op de eerste etage in een aanbouw uit 1960.
De kamer is volledig gestript tot aan de vloer balken vanaf waar we weer willen gaan opbouwen.
Deze balken zijn door een constructeur beoordeeld sterk genoeg om alles te dragen.

De vloerbalken zijn echter niet waterpas, met een hoogteverschil van 4 cm tussen het laagste en hoogste punt. Dit wil ik graag waterpas maken voordat de zwaluwstaartplaten er op komen met een laagje beton. Dit zal alles definitief waterpas maken, maar ik wil voorkomen dat we te veel moeten uitvlakken met het beton.

Hiervoor heb ik reeds een advies gelezen om planken tegen de bestaande constructiebalken te lijmen/schroeven om deze waterpas te kunnen maken, zie ook onderstaande afbeelding.

Mijn vraag;
Dient er een minimale dikte te zijn van deze plank/balk om goed dragend te zijn, en is geschaafd vuren voldoende om de komende 30 jaar te blijven zitten?

De ruimte is 10m2 (3,3 x 2,7) en er liggen 5 draagbalken in.

1661335134471.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je kan meteen het benodigde afschot meenemen in deze planken. Dat scheelt straks een berg beton.

Als het goed is staat in de verwerkingsvoorschriften de benodigde maat. Ik vind minimaal 32mm aan te raden, dat hoeft maar aan één kant van de balk. Vuren is uiteraard prima.

Het gaat niet alleen om sterkte, maar ook doorbuiging (anders springen je vloertegels los. Gebruik indien nodig de extra balkjes als extra om de doorbuiging te reduceren. Dus niet te klein kiezen en lijmen+schroeven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu