Lakken over vernislaag

Marieke1981

  • #1
Hallo,

Ik ben net in een oud huisje gaan wonen en begonnen met klussen :) nu wil ik de voordeur schilderen. Er zit alleen een heeeeel oude laklaag op die op sommige plaatsen al volledig weg is het hout is op sommige plaatsen ok al best verweerd.

Nu is het een rot klus om in al de enigszins overgebleven lak te verwijderen. ik ben nu begonnen met de deur te wassen met St Marc en er komt echt poepwater vanaf.

Is het voldoende als ik na het grondig schoon maken van de deur daarna deze te schurenecht of is het belangrijk dat ALLE lak eraf? Met andere woorden kan het geen kwaad as er hier of daar nog wat kleine restjes lak zit?

Verder vroeg ik me af of iemand mij advies kan geven. Op sommige plaatsen vooral in de kozijnen is het houd gespleten. Hoe kan ik dat het beste repareren???

Daarnaast heb ik gelezen dat het goed is om een WITTE grondlaag aan te brengen vanwege weerkaatsing van het licht. Nu heb ik grondverf in de kleur van de lak gekocht (donder blauw). Is het echt belangrijk om een witte grondlaag aan te brengen?

Groeten, Marieke
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Ik neem aan dat de voordeur voorzien is van een vernislaag.

Deze moet er ( helaas ) volledig vanaf. Vernis heeft namelijk de neiging onder de laklaag te gaan werken. Je krijgt dan hele kleine schilfertjes die de verflaag weer doen barsten. Zeer kleine restanten dus ook maar verwijderen door diepschuren.

Scheuren in hout kunt u het beste repareren mat een 2-K houtreparatiemiddel. Breng dit aan op het kale hout alvorens u verder gaat met schilderen.

Dat lichte kleuren langer mee gaan dan donkere is een feit, maar u kunt gerust uw donkerblauwe grondverf gebruiken met daarover de dito kleur aflak.
 

EGeen

  • #3
Probeer hout dat is verweerd goed te schuren, het liefste diepschuren waardoor je op het gezonde hout terecht komt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu