Lakken /olien salon- eethoektafel

Steffert

  • #1
Goededag,

Ik heb enkele vragen over het behandelen van mijn eiken salon- en eethoektafel. Ik heb ze beide kaalgeschuurd en nu komt het behandelen van het houd om de hoek kijken.

Ik ben opzoek naar een product die mijn meubels beschermd tegen vocht en vuil maar wel de natuurlijke eiken kleur behoud (dus geen vergeling)

Heeft er hier iemand tips voor een product wat hier zeer geschikt voor is om de tafel zo natuurlijk mogelijk te laten lijken?

Alvast bedankt!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Als u de natuurlijke oorsprong wilt behouden kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld bijenwas.
 

Steffert

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie!
Bied deze bijenwas voldoende voor bescherming tegen kringen?

en hoe zit het met hardwax? is hier een erge verkleuring zichtbaar of is dit minimaal?

Mvg
 

Tealon

  • #4
Wasolie Weisgrund is hier zeer geschikt voor. Dat geeft meer bescherming dan Bijenwas.
 

Steffert

  • #5
Heeft u ook een onderbouwing wat hier allemaal beter aan is? Dit lijkt een beetje op het aanprijzen van uw eigen product..en hebben andere forummers hier ervaring mee?
Mvg
 

Tealon

  • #6
Ik kan wel wat uitleg geven, maar even zoeken geeft ook voldoende informatie.

Bijenwas geeft maar matige bescherming tegen vocht en vuil. Hierdoor is het niet verstandig om de tafel hiermee te behandelen. Tenzij regelmatig bijwerken geen probleem is.

Tegenwoordig is hardwaxolie een goed product om meubelen mee te behandelen. Het geeft een goede bescherming en is in vele kleuren beschikbaar. De wasolie (andere naam voor hardwaxolie) Weisgrund is een product dat verkleuring moet voorkomen en de meubelen een onbehandelde uitstraling geeft. Gezien het feit dat een link plaatsen hier vaak niet mag, raad ik je aan om even te zoeken naar meer hierover.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
U schrijft er een waar woord bij: inderdaad moet u bijenwas ca. 3 x per jaar opnieuw aanbrengen, dat is inherent aan een natuurproduct. U kunt het gewoon via een doekje opbrengen en uitwrijven.

Hardwax-olie klinkt futuristies maar is niets anders dan een mengsel van was + olie.
 

Tealon

  • #8
In principe is verf ook niks anders dan bindmiddel, pigment en oplosmiddel. Terwijl we allemaal weten dat de huidige moderne verf door o.a. hulpstoffen al veel beter is dan de verf van tientalle jaren geleden. Laten we het dan ook op persoonlijke voorkeur houden :)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Ja. Laten we het daar maar op houden.
 

Steffert

  • #10
Het zal indd deels persoonlijk zijn maar ik hoor graag ook het advies van mensen die er ervaring mee hebben met het behandelen van tafels. Hoe zit het trouwens met aquamarijn olie biedt dit een goede bescherming? of is dan de bijenwas natuurlijker? dit vraag ik ook ivm met het toekomstige onderhoud aan de meubels...

mvg
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
De door u genoemde olie is een samenstelling van gekookte lijnolie en Tungolie. Het schijnt dat deze samenstelling er voor zorgt dat het tijdens droging uitzet en daarmee de oppervlakte porien afsluit volgens de deskundige ( meubelmaker en restaurateur ) die naast mij zit.

Het indringen van vloeistoffen, en dus kringvorming, kan daarmee voorkomen worden.

Eerlijkheidshalve heb ik er geen ervaring mee. Overigens gebruikt hij bijenwas als conservering, vandaar dat ik u op uw vraag de mogelijkheid aangaf dit te gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu