Laatste verwarming blijft ijskoud

Tes

  • #1
Hallo,

Eén verwarming blijft ijskoud. Ook de leidingen naar deze verwarming worden niet warm.

De CV ketel hangt beneden.
Vanaf de ketel loopt er een 22mm naar boven. Daar is eerst een vertakking naar de zolder (1 radiator), met 15 mm. Deze verwarming wordt goed heet.
De 22mm buis eindigt in een 3taks verdeler. Hier gaan 3 15mm leidingen verder naar 3 radiatoren.
2 radiatoren zijn op de eerste verdieping, en worden warm.
De laatste radiator die op de verdeler boven zit, hangt beneden. Vanaf de verdeler is dit ongeveer elf meter. 8 meter over de verdieping, en 3 meter naa beneden. . Het hoogste punt in dit stuk zit in de leiding, die een beetje in een bocht naar boven in de muur zit. De retourleiding van deze radiator gaat eerste weer terug naar boven, dan over de eerste verdieping, voordat hij weer op de retour verdeler uitkomt.

Op het forum las ik al verschillende keren dat radiatoren niet warm worden, omdat er lucht zit. Ik heb flink gestookt, alle andere radiatoren dichtgedraaid, en gedurende een week een paar keer ontlucht. Op dit moment komt er direct water uit, maar de verwarming is nog steeds koud.

Via de onderkant van de radiator heb ik water eruit laten lopen, terwijl de rest van de radiatoren dichtzat. Op deze manier hoopte ik eventuele lucht uit de leiding te halen. Dit leek te werken, want de verwarming werd warm. Nadat hij weer gevuld was, was het oude probleem er weer.

Ik vermoed dat er onvoldoende druk is om het water rond te pompen. Er stroomt nu niets. Als oplossing zat ik te denken om de retourleiding van deze verwarming via de begane grond te laten lopen. Dan hoeft hij het water niet meer omhoog te pompen. Maar dit is best ingrijpend.
Een andere oplossing is mogelijk om de aanvoer van de zolder en deze verwarming om te wisselen, zodat hij niet eerst via de verdeler loopt.
Een derde mogelijke oplossing is om de leidingen door de muur boven lager te leggen (ze hangen nu ongeveer halverwege), waardoor ze lager zijn dan de verdeler, en die ontluchting hoger is.

Wat is wijsheid? Zijn er nog andere mogelijkheden?

Alvast bedankt voor uw hulp!
 

Lodos

  • #2
Pompstand verhogen naar drie. En de dichtsbijzijnde radiator die bij de ketel zit dichtknijpen zodat de warmte verder kan gaan naar de andere vertrekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu