Laatste 2 radiatoren worden niet warm

Tjerk

  • #1
Ik heb een probleem (helaas zelf gecreeerd) met mijn verwarming.

De situatie is als volgt: de ketel (Intergas HR36/30) hangt op zolder, vanuit daar gaan de leidingen naar beneden, onder de vloer van de begane grond door, en dan naar de andere kant van het huis weer naar zolder. Vanaf die standleidingen worden diverse radiatoren gevoed. Vanuit de kruipruimte de radiatoren op de begane grond en op de 1e verdieping die aan de tuinkant.

Op zolder wordt een radiator aan de tuinkant gevoed (leidingen op plintniveau) en gaat de leiding nog ongeveer 3 meter omhoog en dan over een verlaagd plafond naar beneden naar de andere slaapkamer (straatkant) Net voor die radiator wordt de leiding verder naar beneden afgetakt om een radiator (straatkant) op de eerste verdieping te voeden.

Het hoogste punt van de gehele installatie bevindt zich ongeveer 1,5 meter boven de ketel en 0,5 meter boven het expansievat en (omdat alles achter voorzetwandjes en plafonds is weggewerkt) er zit geen onluchting op het hoogste punt.


Het probleem is nu dat de 2 laatste radiatoren niet warm worden (alle andere radiatoren wel), alleen als ik alle andere radiatoren afsluit dan worden ze op een gegeven moment wel warm. Voordat ik de zolder verbouwd heb liepen de leidingen van de zolderradiator aan de straatkant ook op plintniveau en werden de radiatoren wel warm. Het lijkt er dus op dat door het verleggen van de leiding boven het verlaagde plafond de ketel het niet redt om ook die radiatoren te voeden. Ik heb de capaciteit van de pomp al op maximum gezet maar dat biedt helaas geen oplossing.
Ook is de hele installatie ontlucht.

De oplossing die het minste hak- en breekwerk met zich meebrengt is dat ik direct onder de ketel 2 t-stukken monteer en met flexibele slang koppel aan de buizen boven het verlaagde plafond. De overblijvende buizen dop ik dan af. Bij deze oplossing lopen de leidingen nog steeds boven het plafond maar omdat ik ze direct bij de ketel pak lijkt me dat geen probleem. Om te voorkomen dat de 2 radiatoren aan de straatkant teveel capaciteit vergen heb ik me laten vertellen dat ik een voetventiel op beide radiatoren moet plaatsen zodat ik ze iets kan 'knijpen'.


De vraag is nu: 1. is de kans groot dat de door mij voorgestelde 'bypass' werkt en 2. kan ik ook door het gebruik van 15 mm slang (de standleiding is gerolde pijp van 1 inch) de radiatoren al een beetje knijpen, of kan ik het voetventiel al vrij dichtbij de ketel plaatsen (daar kan ik nl. prima bij)


Ik hoop dat ik beetje duidelijk geweest ben en ben benieuwd naar de reacties.

Vriendelijke groet,

Tjerk
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
Echt duidelijk niet,maar wat wel duidelijk is-is dat stuk boven het plafond
en dan weer naar beneden- dat hoogste gedeelte is uw lucht vanger.

Pomp hoog of laag helpt dan niet die komt er heus wel - de grootste fout
is dat je boven dat plafond niet kan ontluchten.

Een luchtbel legt alles stil .Ontluchter dus op dat hoogste gedeelte .
 

Monteur Bert

  • #3
Inderdaad, twee automatische ontluchters, zowel in aanvoer als retour op het hoogste punt van die "lus". Bert.
 

StefanD

  • #4
Een tekening zou het geheel een stuk duidelijker maken...
Begrijp ik goed dat je vanaf de zolder eerst naar beneden gaat, dan via de kruipruimte naar de andere kant van de woning en dan weer omhoog naar zolder?
Als dat zo is, dan is dat niet handig. (Hing de ketel vroeger beneden?) Je kunt beter vanaf zolder 2 leidingen naar beneden laten lopen: een aan de ene kant van de woning en een aan de andere kant.

Dat de ketel het water 1,5 meter omhoog moet pompen mag geen probleem zijn. Het is inderdaad wel een probleem dat je niet kunt ontluchten op het hoogste punt. Dat moet je echt aanpassen: zeker als je de installatie leeg hebt gehad duurt het weken, zoniet maanden, voordat alle lucht uit het water is. Aangezien het een zolder is: kun je niet een luikje in het plafond maken?

Je kunt een ventiel dicht bij de ketel plaatsen, maar veel beter is om ze op de radiatoren te plaatsen. Je kunt dan elke radiator afzonderlijk regelen en tevens kun je dan een radiator verwijderen zonder het hele systeem leeg te laten lopen. (Handig voor schilderen of behangen)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu