Laag debiet kraan en douche?

Katrienn

  • #1
Hallo,
ik heb vorig jaar onze badkamer laten vernieuwen, waarbij bad en douche van plaats verwisseld zijn. De leidingen heb ik laten verleggen door een sanitairspecialist die ook douche en bad geplaatst heeft.

We kozen voor een douche met hydrojets, maar het resultaat is bedroevend: als ik de jets openzet, drupt het water er zielig uit. Het debiet van het bad lijkt normaal, dat van de kranen op de spoelbakken is ook maar net voldoende om de tandenborstel nat te maken, er zit ook helemaal geen druk achter het water.

Ik heb de kranen al opengeschroefd om te kijken of er gruis inzat, maar zonder enig resultaat.

In welke richting kan ik nog zoeken naar de oorzaak van dit probleem, en wat is een normaal debiet op een kraan?
Met dank, Katrien
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste Katrien,

Over dat "normale debiet" is geen zinnig woord te zeggen. Dat is namelijk van allerlei factoren afhankelijk, met name de capaciteit van de cv-ketel. Of de boiler-doorstroom. Daarover heb je niets verteld.

Verder is het natuurlijk zo, dat wanneer na aanleg of wijziging van je badkamer de waterhoeveelheden niet zijn wat ervan verwacht werd, je toch echt bij die sanitair-specialist moet aankloppen. Die heeft het verzorgd en heeft dus de verantwoordelijkheid dat het goed werkt.

Het is onmogelijk via een forum in te schatten wat er precies niet goed is met jouw badkamer. Raadpleeg daarom de betreffende deskundige!
 

H@ns

  • #3
Toch kun je over het algemeen stellen dat de diameter van de aanvoerleiding voor een groot deel bepalend is voor de hoeveelheid waterdruk.
Dus een leiding van 12 mm zou niet kunnen in combinatie met een stortdouche met een kop van diameter 40cm.

Maar ik heb me eens laten vertellen dat diameter 15 op een badkamer genoeg moet zijn voor alle soorten douches en baden.

Maar zoals Kees al zei; de ketel / geiser bepaalt natuurlijk heel veel. Net als de waterdruk!
Neem bijvoorbeeld de afgelopen periode van warmte. Iedereen staat de sproeien en te douchen, gevolg de waterdruk daalt merkbaar.

Wat ook nog kan is dat er ergens een knik in een leiding zit, een bocht die niet helemaal lekker gebogen is bijvoorbeeld. Meet ook eens de druk op andere plekken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zal een paar getallen noemen, voor zover ik die weet, ik ben geen cv-deskundige.

Mijn cv-combiketel, een "kleintje", geeft een heetwaterhoeveelheid van 6 liter per minuut bij 60 graden, dat is op zijn heetst.
Dat zou absoluut ongeschikt zijn voor een hydro-jet oid...

Een grotere ketel zit in de richting van 8 liter per minuut
Een boiler krijg je zo snel leeg als de leidingen en de waterdruk toestaan...
Dus dan hebben de leidingen een sterke invloed.

Staat er niet ergens bij de ketel of boiler een toevoerkraantje "afgeknepen"? Geef anders eerst wat meer informatie, met name over boiler of cv-ketel of geiser!

PS. Ik las je bericht nog een keer. Zit er ook geen druk op het koude water? Misschien is er gewoon een afsluitkraan van het douche-gedeelte dichtgedraaid voor die installatie en vergeten weer helemaal open te draaien...
 

Katrienn

  • #5
Dankjewel iedereen! Ik vermoed dat het aan de dikte van de leidingen, en een algemeen gebrek aan druk op het water ligt. We hebben een grote verwarmingsketel, die we ook hebben laten nazien bij aankoop van het huis, en die zou ruim voldoende zijn (op het warme water zit inderdaad iets minder druk, maar dat scheelt echt niet veel).
Jammer dat ik dit forum niet eerder kende!

Ik doe er nu in elk geval veel voordeel mee door beter geïnformeerd aan dergelijke werken te beginnen. De leiding voor de douche heeft de vakman overgenomen van de leiding waar vroeger een wc stond, en die was inderdaad dunner dan die van het bad. Knoeiers dus.....
 

H@ns

  • #6
Wc is 12mm (vroeger zelfs 10mm!) Dat scheelt inderdaad wel ja!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Op zich is er niets mis met een leiding van 12 mm voor de douche, met een waterbesparende douchekop moet u genoeg water hebben om u goed te kunnen douchen.
Dit klinkt misschien een beetje gek maar zo'n douchekop is heel anders opgebouwd dan een ouderwetse kop.

We heb zelf een aanvoerleiding van 12mm over een lengte van zes meter, we hebben geen enkel probleem.
Het is niet helemaal eerlijk de vakman verwijten te maken.

Succes.
 

Arie

  • #8
Ik heb me laten vertellen dat er door een leiding van 15mm 2x zoveel water kan als een 12mm leiding.
Maar als ik de oppervlakte terug reken kom ik aan iets meer dan 1,5x zoveel water door een 15mm als door een 12mm.
 

Arie

  • #9
Maar he,

Als de vakman weet wat voor soort bad en douche erin komt, want die heeft hij ook zelf gemonteerd. Had hij ook wel kunnen weten dat 12mm leiding krap is voor een douche met hydrojets.
 

H@ns

  • #10
Het gaat hier inderdaad om een veelvragende installatie. 12 lijkt me wat krap voor het doel.
En het blijft vreemd om een wc leiding naar de doche te halen want je moet weer ergens anders je warmwater vandaan halen, beetje onlogisch..

Maar om terug te keren naar de eerste antwoorden; het blijft heel erg lastig om dit soort dingen van een afstand te beoordelen!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
:oops:
Ik had de vraag dus niet helemaal goed gelezen, ik heb niet gezien dat er sprake was van hydrojets, 12 mm is dan te klein.

Sorry.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu