Kwast stroef

TbM

  • #1
Goedendag,

Na enige tijd vooral binnen bezig te zijn geweest met een watergedragen verf van S., begon ik vorige week vol goede moed buiten, met een alkydverf van hetzelfde merk. Tijdens het schilderen had ik echter erg veel last van een trekkende en stugge kwast, alsof het allemaal niet goed vloeide. Op advies van de schildersgroothandel heb ik het met een stuggere kwast van varkenshaar geprobeerd. Dat ging wel iets beter, maar het hield allemaal ook niet over. Wat zou er aan de hand geweest kunnen zijn? De kwasten (synthetisch) die ik heb geprobeerd waren beide van een goed merk en geschikt/bedoeld voor terpentine gedragen verf. Ik had het houtwerk ook afgenomen/ontvet en geschuurd. Kan het het wisselvallige (buien) weer van deze week zijn geweest? Of zie ik iets anders belangrijks over het hoofd? De verf was voor de klus nieuw gekocht, evenals de bijbehorende primer. Ik kan me niet herinneren hier in het verleden zoveel last mee gehad te hebben.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #2
De 2 verfsoorten zijn qua verwerking niet te vergelijken, beidde hun voor en nadelen, maar het verwerkt echt anders. Alkyd is stugger, en is dikker, temperatuur kan nu geen factor zijn, warm zat.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Nou, dat kan wel degelijk. Bij hogere temperaturen trek de verf significant sneller aan. Dat de viscositeit veranderd is wel het geval maar daardoor verdampen inhoudsstoffen in de verf ook sneller. Vooral de zg Rainguard ( binnen 2 uur regenvast) verven strijken na enige malen verdelen en uitsstrijken stug uit bij hogere temperaturen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #4
Temperaturen zijn nu niet extreem, het maakt weinig uit of je het met 16 graden en bewolkt weer verwerkt of 21 graden en bewolkt weer, dat gaat geen wereld van verschil maken. En ik lees niet dat hier bijzondere soorten gebruikt zijn.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

De Bob

  • #5
Ts
Te lang met een kwast blijven strijken maakt de verf stroperig.
Niet te schraal opzetten, verdelen, afstrijken en rustig laten vloeien.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een veel gemaakte fout is inderdaad (veel) te zuinig opzetten en te lang blijven strijken / rollen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Ik lees ook niet dat hier te lang in de verf gestreken is.
 

TbM

  • #8
Bedankt voor jullie opmerkingen. Na ruim tweeënhalf jaar niet buiten te hebben geschilderd en wel behoorlijk veel binnen (met water gedragen verf) kan het zijn dat ik opnieuw moet wennen aan terpetineverf. Het zou inderdaad ook kunnen dat het toch te zuinig opgezet is geweest, al had ik juist het gevoel dat het direct al dik en stroperig was. Het voelde (ook de synthetische kwast zag er zo uit) alsof ik met lijm aan het schilderen was. Ik neem alle opmerkingen in mijn achterhoofd mee naar de volgende schilderklus.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Heb je de ********** gebruikt? Deze lak heb ik ook gehad en ik kon er ook niet mee werken omdat het zo stroperig was.

Daarna overgestapt op de S2U Allure Gloss lak van het andere merk met de S en dit strijkt veel prettiger.

Merk verwijderd, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

TbM

  • #10
De SB-variant van dat merk idd. In het (verdere) verleden juist wel goede ervaringen mee gehad.
 

De Bob

  • #11
De verf wel iets verdund ?
 

TbM

  • #12
Wel iets. Wellicht te weinig. Hoeveel zou je aanraden op een nieuwe pot van 1liter.
 

De Bob

  • #13
Dat staat meestal op de bus, begin met ongeveer 5% en voel hoe hij strijkt, bij erg dikke/stroperige of wat oudere verf mag je max. tot 8 á10% verdunnen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Bij te veel verdunnen gaat je lak snel verkrijten. Als je dan na 2 jaar je hand over de verf haalt zit er allemaal poeder aan je hand in de kleur van de verf. Dus wees voorzichtig: meer verdunnen kan altijd nog, indikken wordt lastig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Ik heb begrepen van schilders dat buiten het de bedoeling is om laagdikte op te brengen. Dus verdunnen zorgt ervoor dat je meer lagen nodig hebt.

Ik vind s2u ook erg stroperig, maar het werkt verder prima.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #16
Laagdikte = duurzaamheid. Maar laagdikte is weer wat anders dan 1 x een dikke laag opzetten.

En de S2U wordt hier juist niet als stroperig ervaren.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #17
Hedendaagse verven worden strijkklaar geleverd. Uiteraard kan er een percentage verdunning worden toegevoegd, max 5% voor lakverf. Laagdikte is duurzaamheid maar die bestaat wel uit grond- voor- en aflak. Dus niet1 een vette laag, maar 3 lagen uitgaande van nieuw werk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu