Kunststof plaatje op deurpaneel lijmen zonder verzakken

Knijntje

 • #1
Hallo allemaal, hopelijk kan iemand mij een tip geven over het probleem dat ik voorzie bij het dichten van het kattenluik in een kunststof deurpaneel met isolatie.

Methode: ik ga kunststof plaatjes aan beide zijden van de deur lijmen en het gat, in het 5cm dikke geïsoleerde deurpaneel, vullen met pur-schuim.
Eerst dus een kunststof plaatje aan één kant van het deurpaneel lijmen. Dan de pur-schuim. Vervolgens het tweede kunststof plaatje, aan de andere kant van de deur, verlijmen.

VRAAG: Hoe kan ik ervoor zorgen dat de plaatjes niet verzakken tijdens het drogen van de lijm? Ik heb super grote lijmklemmen waar ik het al niet mee red. Heeft iemand hier een tip voor?

Wie gaat mijn dag maken? :). Ik zit hier al een tijdje mee in mijn maag en het moet natuurlijk gebeuren voor het opleveren van mijn oude woning.

Alvast bedankt,
Martin
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Sjeki

  • #2
  Een groot stuk elastiek om de deur heen?
  of spanbandjes en dan op de kunststof plaatjes een houtje plaatsen, zodat deze extra worden aangedrukt.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
  Als het plaatje groter is als het gat, is het heel gemakkelijk.
  Plak eerst op elke kant van het plaatje aan de binnenkant een stukje dunne dubbelklevende plakband, een halve cm van de rand.
  Breng dan de lijm of kit aan rondom het plaatje.
  Als je nu het plaatje tegen de deur aan drukt, blijft die hangen op de dubbel zijdige plakband, en zo kan de kit mooi uitharden.

  Zo worden bv, ook kunststof panelen bevestigd aan gevels.

  Maar inplaats van purschuim, zou ik gewoon een plaatje isolatie materiaal in het gat maken.

  Purschuim zet namelijk flink uit, en dan heb je kans dat de gelijmde plaatjes bol komen te staan, of zelfs loslaten.
   

  Knijntje

  • #4
  Ha, perfecte oplossing om dubbelzijdig tape te gebruiken! Dank je wel. Dat gaat em wel worden.

  Het eerste plaatje verlijm ik en laat ik volledig uitharden dus dat vormt geen probleem. De pur-schuim wilde ik daarna het gat mee vullen, laten uitzetten en zo vlak mogelijk afstrijken. Zo nodig nog wat vlak schuren als het hard is voordat het tweede plaatje verlijmd wordt. Zou dat gaan werken?

  Wat voor lijm zou aan te raden zijn voor kunststof op kunststof? Zou kit ook kunnen dan?

  Het punt is dat ik anders een grote plaat isolatiemateriaal moet kopen waarschijnlijk. Zou er isolatiemateriaal in een kleine hoeveelheid te krijgen zijn? Ik zit een beetje met vervoer (fiets) en de kosten.

  Het zijn drie vragen (exuus) misschien dat iemand me met de laatste details kan helpen zodat dit klusje soepel verloopt :)

  Alvast bedankt weer!
  Martin
   

  Tiho

  • #5
  Als de pur nat is moet je er vooral afblijven, het plakt en je smeert het alle kanten op en waarschijnlijk het gat uit. Laten drogen en dan vlak afsnijden of bijvoorbeeld met een los zaagje van een beugelzaag.


  Het gat lijkt me overigens te groot en smal om dat netjes te doen.
   

  Waldy

  Specialist Zonwering
  • #6
  Ipv 1 plaat kun je ook repen isolatie gebruiken en deze verlijmen
   

  MvanV

  • #7
  Je kunt een bus purschuim kopen, op een stapel kranten buiten een bol spuiten, die een dag laten uitharden, en dan dat schuim op maat snijden.

  Houd er idd rekening mee dat je natte pur niet aanraakt, en dat het uitzet tot snel 3 keer de grootte! Droog blijft het wel hetzelfde en kan je het eenvoudig snijden.

  Zorg dat natte pur niet een stoeptegel, je balkon of wat dan ook raakt want dat blijf je 10 jaar zien
   

  Knijntje

  • #8
  Wat slim op het pur-schuim in een bol te spuiten en te laten uitharden. Goeie oplossing voor me. Super bedankt.
  Dan heb ik alles al in huis. Scheelt weer vervoer en geld. Ben ik heel blij mee.

  Zit ik nog met één vraag. Wat voor lijm kan ik het beste gebruiken om de kunststof "compactplaat" te verlijmen met de kunststof deur. Het is een lastige. Wie weet dit? Twee componenten epoxy misschien?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
  Gebruik voor het lijmen een lijmkit.
  Wel eerst de deur en het plaatje goed schoonmaken en ontvetten.
   

  Knijntje

  • #10
  Super :). Dank je wel.

  Heel erg bedankt voor de input allemaal. De oplossing met de spanband vond ik overigens ook erg slim en creatief. Nét als de waarschuwing dat pur-schuim nat niet te bewerken valt.

  Martin
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Ik zou de pur wel in de opening zelf spuiten, maar aan de binnenkant eerst een plaatje tegen de opening aan bevestigen, waarbij er aan de bovenkant een flinke opening over blijft. Zo wordt het grootste gedeelte precies op maat, en door de opening kan de druk van het uitzetten weg. Als het goed is zet PUR immers ook alleen uit in vloeibare toestand. PUR hecht niet op PE of PP (bv. hout met een plastic zak eromheen), dus da's het handigst om het tijdelijke plaatje nog los te krijgen.

  Je hoeft dan alleen maar ter plaatste van de opening op maat te snijden.
   

  Knijntje

  • #12
  Wow, mooi advies. Helaas lees ik het te laat. Maar weer wat geleerd. Was veel makkelijker geweest (en meer op maat dan nu).

  Maar het is mooi geworden mensen. De plaatjes zitten er strak tegenaan...
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu