Kunststof leidingen cv

Krikkie

  • #1
De ene installateur zegt dat de leidingen onder de kruipruimte naar de radiatoren met T-stukken moeten worden verbonden tot een systeem.

Een andere stelt dat je beter vanuit een verdeler kan werken en iedere radiator zijn eigen slangen kan geven.

Wie heeft nu gelijk?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Het kan beide en wordt beide toegepast. Bij een verdeler ben je meestal meer buis kwijt.
 

Azijnpisser

  • #3
Maar kan je wel erg makkelijk waterzijdig inregelen, en als je een voorziening maakt om de boel helemaal af te sluiten, kan je makkelijk sleutelen aan de installatie.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik moest een tijdje geleden dezelfde afweging maken.

Voordeel van de verdeler is: makkelijk en snel aansluiten, en als je de verdeler neemt met wat meer aansluitingen dan je nodig hebt kan je later ook makkelijk uitbreiden. Er bestaan knelkoppelingen (VSH) om kunststof buis op de verdelers aan te sluiten dus geen speciale persapparatuur nodig.

Nadeel is dat je meer buis nodig hebt en dat bij sommige veraf gelegen radiatoren de 16mm (of 14) buis wel erg lang kan worden, zeker als je een groot huis hebt. Bovendien krijg je het effect dat als je richting 3 radiatoren aan de voorkant van het huis moet (als voorbeeld) je dus wel even een pakket van 6 slangen die kant op hebt lopen.

Gevoelsmatig klopte dat niet helemaal en ik heb dus een conventioneel 2 pijps systeem met T aftakkingen gemaakt. Een hoofdleiding van 25 onder het huis van voor naar achter en aftakkingen van 16 gemaakt, waarbij er maximaal 2 radiatoren op een 16 mm buis zitten.

Nadeel van het laatste systeem is dat er nogal wat T-stukken inkomen en de uiteindelijke totaalprijs van die T-stukken was meer dan een verdeler kostte. Maar ik had weer minder buis nodig...

In ieder geval waren waren het weer dagen vol klusplezier onder het huis tussen de spinnen :mrgreen:
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #5
Je kunt het idd op beide manieren oplossen, en tevens hebben beide manieren voor en ook nadelen.

De aller belangrijkste vind ik zelf ............ de weerstand.

Een leidingnet met "veel" T-stukken heeft meer weerstand dan een systeem met verdeler. (indien in beide gevallen dezelfde type en dikte leiding wordt gebruikt).

U zal dan alleen cv zijdige warmte problemen kunnen krijgen, wanneer de ketel te krap berekend is aan de inhoud van de woning.( oftewel het is mogelijk dat de woning slecht op temperatuur komt).

In de regel heeft de ketel een over capaciteit, maar dat zal u zelf moeten nagaan.

groet
 

JCV

  • #6
En als je de warm water leiding verdeeld in 2 "hoofdleidingen van 16, die langs twee kanten van het huis laat lopen, en bij elke radiator aftappen met 14?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu