Kunststof Kabelgoot: aantal draden

Hvdk

  • #1
Moet een 220V rookmelder verplaatsen, omdat deze te dicht bij een lamp komt te hangen: 20cm ipv min 30cm.
Ik neem een afdekplaat voor het bestaande aansluitpunt. Met een kunststof kabelgoot verleg ik het punt. Deze wil ik zo min mogelijk laten opvallen, dus zo smal mogelijk.

Er gaan 4 draden door: 3x2,5mm2 en 1x1,5mm2.
Door een 16mm buis mogen 4 draden van 2,5mm2. Omgerekend naar een vierkante kabelgoot kom je op een maat van 20x15mm uit. Beiden opp ±200mm2. Deze zou dus kunnen.
Liefst zou ik kleiner gaan. Zou naar mijn idee kunnen, omdat ik 3 draden heb van 2,5 en een dunnere van 1,5. Normaal is het aantal draden in een buis berekend op een groep van 2200W en meerdere aansluitpunten. Een rookmelder gebruikt natuurlijk nauwelijks vermogen.

Kan ik dan net zo klein gaan als de draden er maar in passen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De normen wat betreft het maximaal aantal draden in een buis, zijn er om beschadiging van de draden tijdens het draadtrekken te voorkomen. Een kunststof goot kun je openen om de bedrading erin te leggen dus daar is dit niet van toepassing. In principe is het dus goed als het maar past.

Let wel op dat niet alle kokers geschikt zijn om (enkel geïsoleerde) installatiedraad in toe te passen. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
De normen voor het aantal aders in een omhulsel zijn er ook voor om warmteontwikkeling bij een foutstroom (kortsluiting of overbelasting) voldoende kwijt te kunnen. Dat een rookmelder maar een paar Watt trekt is niet van belang. Voor vaste bedrading is de afzekering aan de voorkant leidend voor de montagewijze en vulgraad.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Die normen zijn mij niet bekend @Krunnie.

Bij het welbekende tabelletje over de vulgraad van een buis, wat tegenwoordig staat in NPR 5310:2017 – deel 522, staat ook alleen toelichting over de mechanische krachten.

Om beschadiging van installatiedraden bij het intrekken in buis te voorkomen, behoren de volgende basisregels te worden gevolgd:
— beperk de vulfactor van de buis tot 33 % voor installatiedraden met een kerndoorsnede van ten hoogste 10 mm² en 40 % voor grotere kerndoorsneden;
NEN1010:2015 komt niet verder dan:
522.8.6 Leidingsystemen die zijn bedoeld om geleiders of kabels doorheen te trekken, moeten voldoende toegankelijk zijn om het trekken mogelijk te maken.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Dan lieg ik in commissie :mrgreen: Misschien dat @The headhunter zijn antwoord in onderstaand topic dan kan toelichten?

 

Hvdk

  • #6
okidoki. Weet ik voldoende. Ga ik toch kabelgoot 20x10mm gebruiken. Weer wat geleerd: ...warmteontwikkeling bij een foutstroom (kortsluiting of overbelasting) voldoende kwijt te kunnen.
bedankt allen voor de reactie.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Hvdk

  • #7
XanderH schreef:
Let wel op dat niet alle kokers geschikt zijn om (enkel geïsoleerde) installatiedraad in toe te passen. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant.
Kan ik bij mijn kabelgoot niet vinden. Is van het merk Kopp (bouwmarkt). Wat zou je dan moeten gebruiken als dat niet mag in deze kabelgoot?
1608737832798.png

a) Gewoon 3 aderig netsnoer? De signaaldraad 1,5mm2 er dan los naast? Dit bevestigen met speciale klemmen voor soepel draad?
b) Kabelgoot sluiting dichtlijmen met secondenlijm, zodat deze niet meer door een 3e open te maken is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Een koker voor losse draden heeft geen schroeven aan de binnenzijde of een dubbele bodem waardoor.de schroeven 3mm van de draden wegblijven.
Is dit niet het geval dan moet je dubbel geïsoleerd materiaal toepassen
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Ofwel: de door TS getoonde goot is niet bedoeld voor losse VD draden.
 

Hvdk

  • #10
Oké. Dat is deze dus helaas niet. Maar je verhaal is wel duidelijk. Ik weet ook niet waar ik die kan krijgen en ook zo dat het allemaal niet te lomp wordt.
Optie gewoon 3 aderig netsnoer erdoor en signaaldraad er los naast in de goot? Of moet signaaldraad ook dubbel geïsoleerd? Het netsnoer komt dan wel vrij strak in de goot, weet niet of dat een probleem is?
Iets heel anders. Ik wil de melder verplaatsen omdat deze 30cm van een lamp moet ipv 20cm zoals nu. In hoeverre is dat echt een must? De lamp is een ronde plafonnière van ongeveer 8cm hoog. Voor de rest zit er mijn 50cm rondom.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Hier zie je wat wordt bedoeld met zo'n dubbele bodem.
Attema-P25-Koker.jpg

Hoe spits het komt met afstand tot de lamp durf ik niet te zeggen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
De koppeldraad is ook netspanning, dus ook dubbele isolatie.
 

Hvdk

  • #13
Oké, duidelijk. Is wel een dingetje. Ben nu aan het zoeken naar dubbele kabelgoot.
Ps: Als je kabelgoot lijmt op plafond, dan heb je het probleem van de schroeven niet. Of is dat onvoldoende sterk, dus ongewenst?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Ik ben bang dat lijm inderdaad niet zal houden. En als je dat nog ooit wilt verwijderen dan blijf je er meer van zien dan 2 gaatjes die je weer dicht smeert...

Goot met dubbele bodem lijkt mij de beste oplossing. Normaal gesproken zou je even naar de bouwmarkt rijden en er eentje uitzoeken maar dat is nu wat lastiger.
 

Hvdk

  • #15
Zit wel dubbelzijdig tape op, maar op een structuurplafond...

Dat is dus het hele probleem. Normaal doe ik er ook niet zo moeilijk over en denk idd, ik rij er even naar toe. Heb het via internet wel bij de bouwmarkt besteld en opgehaald. Maar toen wist ik dat nog niet van de dubbele bodem. Helaas leveren zij dat niet. Dus ik ben nu even aan het rondneuzen, wie wel. Pvc 16mm kan ook, maar dat ziet er niet echt uit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Kopp heeft ook goten met zo'n dubbele bodem, de 25x13mm variant. Heeft dezelfde bouwmarkt dat niet in het assortiment?
 

Hvdk

  • #17
Je hebt helemaal gelijk. Heb even de foto's bekeken en de 25x13 versie heeft idd een dubbele bodem. Helemaal top. Gelijk bestellen e n dan is alles mooi volgens de voorschriften gemonteerd. Superbedankt!
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu