Kunststof bad met metalen/ijzeren onderstel aarden?

Jessy27

  • #1
Hallo,

In de gebruiksaanwijzing van mijn Sealskin Whirlpool bad staat dat ik het onderstel moet aarden. Hoe doe ik dat? en waaraan moet die draad vast komen?

Alvast Bedankt!!
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #2
Misschien heb je hier wat aan, dit artikel gaat in z'n geheel over elektra en de badkamer:
elektra in de badkamer - offline

Succes!
 

Jessy27

  • #3
Bedankt voor de link maar hier staat alleen dat je moet aarden maar niet hoe je moet aarden. Ik bedoel echt letterlijk hoe je iets moet aarden...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Aarden betekent een doorverbinding maken met het juiste type draad, van het te aarden apparaat of voorwerp, met de centrale aarding in de badkamer, of, als die niet aanwezig is, op zijn minst met de aarddraad (geelgroen) in een centraaldoos.

Omdat ik zelf geen specialist op het gebied van elektra ben, en de vraag vooral over elektrotechnische zaken gaat, zal ik je vraag verplaatsen naar de rubriek elektra!

Daar zitten mensen die het je haarfijn kunnen uitleggen... en daarom heb ik ook geen omschrijving gegeven van de benodigde draad.

Wel handig kan zijn, als je beschrijft of de gehele badkamer verbouwd gaat worden (dan gelden wellicht nieuwe regels) of alleen een bad vervangen wordt. En hoe oud het huis ongeveer is (ivm geldende voorschriften).
 

Jacovrie

  • #5
Voor het aarden van een bad in een bestaande situatie (geen nieuw aanleg elektra) moet het bad geaard worden d.m.v. een 6 mm blanke aarddraad die met een speciale badklem aan het bad bevestigd wordt.

Aan het bad zit een speciale metalen 'lip' waaraan de badklem bevestigd kan worden. De 6 mm blanke aardraad moet naar het centrale punt in de badkamer gebracht worden, waar de blanke aarddraden bij elkaar komen (zit vaak weggewerkt d.m.v. wit afdekplaatje).

In de 'doos' met blanke aarddraden zit een speciale centrale aardklem (groot uitgevallen metalen kroonsteen met dubbele schroefbevestiging). Daar moet deze draad onder bevestigd worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu