Kruipruimte verwijderen en hoofdleidingen

smcvb

  • #1
Recent ben ik eigenaar geworden van een jaren 60 woning.
Een van de grote stappen die we willen zetten, is de complete vloer isoleren en vloerverwarming plaatsen.

Momenteel hebben we echter grofweg 1/3de kruipruimte (houten vloer) en 2/3de beton op zand (stampbeton).
Het plan is nu om de kruipruimte weg te zagen, het beton te breken en de ruimte op te vullen met het puin.
Hierna gaan we het afvlakken met zand, waarna we de nieuwe vloer hier op kunnen plaatsen.
Hier nemen we de gebruikelijke stappen voor het storten van een nieuwe vloer, met isolatie, en vloerverwarming.

Waar mijn vraag voornamelijk naar toe gaat, is de hoofdleidingen die momenteel door de kruipruimte lopen.
Momenteel lopen dwars door de kruipruimte, die we dus willen volstorten, de telefoon, coax, glasvezel en gasaansluiting.
Respectievelijk zitten hier KPN, Ziggo en Stedin aan vast.

Heb ook al contact met alle drie gehad.
KPN en Ziggo zagen niet direct noodzaak de huidige aansluiting te verplaatsen.
Ofwel, ik mocht het volgooien zodat ze er niet meer bij kunnen.
Mocht er dan ooit nog iets veranderd worden, dan sluiten ze via buiten een nieuw punt aan.

De gasaansluiting is een ander verhaal.
Stedin vereist dat hun medewerkers er bij kunnen in geval van nood.
Zeer begrijpelijk en ook wel iets wat we zelf willen natuurlijk.

Nu is mijn vraag naar de lezers voornamelijk in de vorm van of er nog tips zijn.
Hoe kan ik het beste die verplaatsing van die gasleiding insteken via Stedin?
Is het wel verstandig om de coax en glasvezel aansluiting compleet vol te storten, met mogelijk een andere kosten post zodra het wel vervangen moet worden?

In ieder geval, elk inzicht omtrent het plan is welkom!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
In elk geval voldoende mantelbuizen met de juiste bochtstraal en diameter naar de meterkast leggen, zodat alles opnieuw aangesloten kan worden mocht dit nodig zijn.
 
  • Like
Waarderingen: smcvb

Auto-Geen

  • #3
Houten vloer vervangen door een broodjes vloer en en de kruipruimte handhaven.
 
  • Like
Waarderingen: smcvb

smcvb

  • #4
@Rola - thanks, goeie tip! Had inderdaad in m'n hoofd "kabel ruimte" in de vloer te plaatsen voor als er ooit nieuwe aansluitingen moeten komen. Dan wel wanneer ik zelf iets wil plaatsen, of in de trant van een hoofdleiding. Had echter niet direct aan mantelbuizen gedacht, maar gewoon aan de relatief standaard grijze PVC rioolbuizen.

@Auto-Geen - ook jij bedankt voor de tip! Hier hebben we wel aangedacht, maar we gaan het werk zelf verrichten. De hoeveelheid puin en zand die we moeten afvoeren bij het aanleggen van een broodjesvloer leek ons niet op te wegen tegen het behoudt van een kruipruimte.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Als je het puin onder de vloer wil verwerken, moet je het puin aanvullen met zand. Om holtes tussen het puin te voorkomen, zal je het zand moeten gaan inwateren. Daarmee haal je dus heel veel vocht naar binnen en of je dat moet willen? Puin kom je ook altijd weer een keer tegen.

Ik zou dat dus echt niet doen, beter is het om het puin af te voeren. Daarna een nieuwe vloer opbouwen en daarbij zou ik zeker overwegen om de kruipruimte te handhaven. Een broodjesvloer kun je ook zelf maken.
 

smcvb

  • #6
@Mn22 - ook bedankt voor jou inzicht. Het zou niet alleen behoud van de kruipruimte betekenen, maar toevoeging van 2/3 kruipruimte onder het geheel van de woning. Het plaatsen van een broodjesvloer is niet hetgeen waar ik tegen op zou kijken met dit idee; eerder het feit dat de klus ansich met het leeg halen van alles zeer zeker meer tijd en geld gaat kosten.

De reden dat dit plan gekozen is, is omdat m'n schoonvader exact de zelfde stap gezet heeft in zijn woning. Hier is tot op heden geen probleem mee ontstaan, en daarnaast voert hij deze klus vaker uit.
Ik zal de gedeelde info in ieder geval met 'm doornemen en hoe groot de problemen zijn die daar uit voort vloeien, dus bedankt @Mn22.

Hetgeen waar ik voornamlijk tips voor zocht, is hoe om te springen met de hoofdleidingen. En of iemand hier dus ervaring mee heeft.
 

Hharbers

  • #7
ik ben met precies hetzelfde bezig.
Gooi je je puin erbij dan krijg je zand nooit goed verdicht (zelfs met inwateren niet) en hou je kans op verzakkingen van zandbed.
Voer je puin af en vul kruipruimte aan met schoon ophoogzand en tussendoor elke lag van 10 a 15 cm aantrillen (huren voor paar tientjes per dag)

Ik neem aan dat je bedoelt dat je met de hoofdleidingen bedoelt van KPN, Ziggo en Stedin die van buiten door je vloer rechtstreeks naar de aansluitpunten in je meterkast lopen (staat meterkast niet bij je voorgevel?)
Deze stukjes leidingen zijn normaal uit een stuk en liggen eventueel al in een mantelbuis. Als je deze bij het aanvullen met grond zorgt dat ze goed ondersteund blijven kun je daarna beton er overheen storten.

Als er ooit andere kabel in moet trekken ze deze in de aanwezige mantelbuis
Bij mij hebben ze enkele jaren geleden nieuwe gasleiding naar meter binnengebracht terweil oude leiding niet in een mantelbuis lag (huis uit jaren 60) deze hbben ze op een of ander manier vanaf fundering de oude eruit getrokken en nieuwe leiding met mantelbuiso weer er in getrokken naar gasmeter welke op 2 meter uit gevel hangt geduwd Ze hebben enkel klein stukje vloer onder de gasmeter open gemaakt en hem daar opgevist

Alle leidingen die van je meterkast naar je punten in huis lopen ben je zelf verantwoordelijk voor .
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Mantelbuizen moeten aan verschillende voorwaarden voldoen van de betbeheerders. Zo moeten ze o.a. uit een stuk bestaan. Deze mantelbuizen zijn overigens kant en klaar te koop.

Verder is het natuurlijk altijd wat duurder als je het goed aanpakt. Er is een reden waarom een goede aannemer het puin in de regel afvoert en niet onder de vloer verwerkt........
 

smcvb

  • #9
@Hharbers - ontzettend fijn om te horen dat ik niet de enige ben die deze stappen aan het zetten is! Zeker ook bedankt voor de tip met het puin.. Hoopte er mee weg te komen eerlijkheidshalve.

Zal in ieder geval eens gaan uitzoeken wat voor verschil deze stap betekent in onze planning.
Financieel is er uiteraard een verschil, aangezien er nu puin afgevoerd moet worden, meer zand aangeleverd dient te worden, en dat het geheel nog aangetrild moet worden ook.

Qua hoofdleidingen had ik het inderdaad over KPN/Ziggo/Stedin, ofwel Telefoon, Glasvezel, Coax en Gas (elektra en water lopen reeds anders). Mijn meterkast staat inderdaad niet bij de voorgevel, maar is de trapkast. Er staat nog een toilet tussen de voorgevel en de trapkast. Dit stuk toilet is ook stampbeton, maar zijn we momenteel (nog) niet van plan te verwijderen.

De tip van een mantelbuis regelen ga ik in ieder geval zeker mee nemen. Tevens bedankt voor je verhaal omtrent je gasleiding. Dit neemt zeker zorgen weg!
 

smcvb

  • #10
@Mn22 - Dat is ontzettend goed om te weten dat ze verschillende criteria hebben! Dat is ongetwijfeld iets waar ik ze over kan contacten. Of is er mogelijk ergens (online) informatie beschikbaar over de criteria waar een mantelbuis aan moet voldoen?

Je hebt uiteraard helemaal gelijk met het puin. Wil je dat het strak gebeurd, dan moet je schoon starten. Zoals gezegd zal ik uitzoeken wat dit verschil in ons plan betekent, al lijkt het me duiderlijker worden dat het (veel) verstandiger is het er uit te gaan scheppen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu