Kruipruimte berging bereikbaar maken - Onder fundering door?

Tanooki

  • #1
Ik heb een huis uit 1981, wat voorzien is van een kruipruimte. Echter, deze kruipruimte loopt slechts tot het eetkamerraam.

Naast de eetkamer zit een keuken, waarvan de kruipruimte van de achterste meter (+-) (die dus achter het eetkamerraam zit) onbereikbaar is. Ook is de berging die daar weer achter zit in zijn geheel onbereikbaar.

Mijn oorspronkelijke plan was om een betonlatei te plaatsen in de fundering (waarvan mijn oom dacht dat deze bestond uit kalkzandsteen). Zo zou ik dan een opening kunnen creëren waar iemand doorheen kan kruipen om in de bak van de berging/keuken te kunnen komen.

Echter, de fundering blijkt te bestaan uit dik beton met staal erin. Het gaat dus echt flink wat moeite kosten om daar doorheen te komen met mijn boormachine. Dan moet ik erg veel gaten boren.

Er zit een soort ontluchting of iets dergelijks in waardoor ik de dikte kan inschatten op toch zeker wel 15-20 cm.

Nu was ik dus van plan om dit maar niet meer te gaan doen, maar gewoon onder de fundering door te graven, de kabels opvangen die ik aanbreng in de berging, deze door het bestaande gaatje naar de bereikbare kruipruimte brengen, gat dat gegraven is weer dicht maken, etc.

Is dit slim om te doen? Of is het niet aan te raden zomaar onder de fundering door te kruipen? Of is het niet erg om dit te doen, met een gat ter breedte van mijn lichaam?

Hier wat foto's, ter indicatie:

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Staat het huis op palen?

Door de fundering heen is niet mogelijk. Er onder door stuit op problemen. Bijvoorbeeld dat het zand het gat in loopt aan de zijkanten.
 

Tanooki

  • #3
Het huis staat inderdaad op heipalen.

Op de foto slecht te zien, maar de fundering staat in die hoek al niet meer op het zand, er zit dus een gleuf tussen de fundering en het zand.

Mijn idee was: onder het zand door kruipen om de kabels vanuit de berging op te vangen, deze door het ventilatiegat dat zichtbaar is te duwen naar de kruipruimte toe. Terugkruipen. Kruipdoorgang weer dichtmaken met het zand dat ik heb weggehaald.

Liever nog zou ik een permanente doorgang hebben tussen de bak onder de berging en de kruipruimte onder de rest van het huis. Maar in principe is deze alleen nodig om elektriciteitskabels naar de berging te krijgen op dit moment. Verder is er eigenlijk niet echt een goede reden om een permanente doorgang te hebben.
Dan zal ik overigens ook met grof geschut aan de gang moeten gaan, want dat gewapend beton is niet doorheen te komen (binnen een te overziene tijd).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Zoals ik al zei is door de fundering niet mogelijk. Laat dat idee ajb los.

Er (tijdelijk) onderdoor graven kan op zich wel, maar dit kan wel eens een lastige klus zijn. Kruip in ieder geval nooit naar de andere kant als je in je eentje bent.

Kan de kabel niet op een andere manier in de berging komen? Gat door de muur of boven een plafond oid.
 

Tanooki

  • #5
Dus ik denk dat ik het volgende ga doen:
- de gaten boren in de vloer van de berging
- de gaten boren in de fundering van kruipruimte naar bak onder berging
- klein kuiltje graven onder de fundering
- vanuit kruipruimte door dat kuiltje naar de berging bak (als er iemand bij is!)
- kabels opvangen en door de gaten doen
- terug naar kruipruimte
- kuiltje dicht maken

Het gaat om 4-5 gaten en het lijkt me beter om deze kabels niet door het ventilatie gat te leggen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Je kan beter de kabels onder de fundering door doen. In een kruipruimte mag je normaal gesproken geen bedraad gereedschap gebruiken. En door een fundering boren is een heel karwei. Zo'n lange boor kost ook heel wat.
 

Tanooki

  • #7
Zo'n lange boor heb ik. :) echter misschien niet van die lengte, want de fundering lijkt behoorlijk dik...

Ik ga inderdaad onder de fundering door kruipen en ga met 19mm buizen (of misschien nog 1 graad groter) aan de slag.

Ik ben dan van plan 5 buizen aan te leggen. Momenteel zal ik er 2 van in gebruik gaan nemen voor leidingen voor een wasmachine en een wasdroger.
De overige 3 zullen dan "loos" zijn en kan ik o.a. evt. voor een oven gebruiken of voor utp.

Ik had e.e.a. gelezen hieromtrent: Je moet voor een deugdelijke bescherming zorgen als je een kabel in de grond legt. In dit geval komt mijn kabel in de grond, want hij moet onder de fundering door.

Nu was mijn plan:
19mm buis leggen, van berging naar plafond kruipruimte berging naar zand (schuin, onder fundering door) naar toegankelijke kruipruimte

In de toegankelijke kruipruimte ga je dan dus 5 buizen zien liggen, die onder een hoek van 45 graden onder de fundering uit komen en eindigen dan tot 50 cm boven het zand.

Zo zou ik een trekveer vanuit de berging erin kunnen doen om makkelijk in de toegankelijke kruipruimte uit te komen. En ligt het tevens "beschermd" in beide kruipruimtes en het zand.

Klinkt dit als een correcte manier om dit te doen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Tanooki schreef:
Dus ik denk dat ik het volgende ga doen:
- klein kuiltje graven onder de fundering
Dat zal vrijwel zeker geen klein kuiltje worden.
Ik spreek uit ervaring na een woning in Zwolle waar ik zo 3 keer onder een betonbalk door moest.
Dat wordt echt met een kort schepje (met een gewone schop kun je niet werken in de kruipruimte dus even bij de militaire dump kijken) heel wat zand wegscheppen.
Het makkelijkste is om er dan op je rug onderdoor te kruipen (of je moet nog zo flexibel zijn dat je rug ook nog goed de andere kant op wil buigen)
Wil je op je buik er onder door dan moet het gat nog groter worden om niet met je rug klem tegen de balk te komen en vaak kom je tot de ontdekking dat je op een gegeven moment niet meer weet waar je met al het zand naar toe moet.(de beton balken zaten bij mij om de 2,5m)
Heb je echter pech dan vult het gegraven gat zich ook nog met water en dan zou ik er niet aan beginnen als je geen duikerspak tot je beschikking hebt.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu