Krimpt 'n drogende zandcement vloer ('n beetje)?

Coco Beton

 • #1
Langs de randen van een te realiseren zandcement vloer van 40 mm hoog moet 10 mm open blijven. Ik dacht rondom eerst vurenhouten latten aan te brengen, die ik weer verwijder als de vloer droog is. Kan dat zonder breekwerk?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Millew

  • #2
  Maak de latten een paar millimeter taps met de breedste kant boven. Dan moet het zeker lukken.
  Je kan ze er het makkelijkste uithalen door op een paar plaatsen schroeven er in te draaien met de koppen er een stukje boven uit. Koevoetje er op met een plankje onder de koevoet op de verse vloer en krikken maar.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
  Mag ik vragen, waarom er 10 mm open moet blijven langs de randen ?
   

  Sharky

  • #4
  En als je dan tempex langs de randen plaatst van 10mm of zeg ik nu iets geks??
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Daar wordt normaal randisolatie voor gebruikt:
   

  Coco Beton

  • #6
  Rondom het vloertje (met elektrische verwarming) ligt 'n pad van marmer tegels (4 rijen 300,5x300,5mm). Deze tegels liggen gewoon los, zonder voegen. In de toekomst zal het pad regelmatig opnieuw gelegd worden, met andere tegels. Voor de zekerheid houd ik daarom 'n naad tussen de zandcement vloer en het pad. De zandcement vloer wordt afgewerkt met papier. De randen kunnen dan ook netjes in de naad verdwijnen, waarna de houten latjes weer in de naad gezet worden.
  (Ik hou wel van experimenteren)
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
  Papier op de cement dekvloer ?
  Dat lijkt me inderdaad een leuk experiment.

  En is dit binnen, of buiten ?
   

  Kacheltje

  • #8
  Je kunt vurenhouten latten gebruiken. Om deze zonder breekwerk weer los te krijgen mag de cement niet gaan hechten aan het vurenhout. Als je de latten invet met bv vaseline zal het cement niet snel hechten aan het vuren hout. Bij drogen krimpt de vloer idd enigszins.

  De latten moeten wel goed ingevet zijn. Als je gelakte vuren delen neemt of kunststof latten en die insmeert is het risico op aanhechten nog kleiner.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
  Als je toch latjes wilt gebruiken, kijk dan naar de tip van millew, en maak de latjes wat taps.
  Ook kun je het beste tijdens het aanbrengen van de vloer, de latjes dan wat bewegen, zodat je al meteen wat speling hebt tussen specie en lat.
  Want als je er zo een lat tussen zet, en die naderhand wilt verwijderen, dan brokkeld gegarandeerd de bovenste specielaag eraf, al smeer je er een speciekuip vol met vaseline er op.
  Zeker als de lat diep zit.
   

  Kacheltje

  • #10
  Als je daar bang voor bent is een plastic folie wel wat. Die kun je zo verwijderen dat je er niets meer van ziet. Blijft er wat achter geeft dat ook niet.
   

  Coco Beton

  • #11
  Veel goede suggesties. Ik verpak licht taps gemaakte latjes in plastic.
  Voordat het papier er opgeplakt wordt zal ik het oppervlak met voorstrijkmiddel moeten behandelen.
  Ruim vijf jaar geleden heb ik de eerste vloer van Chinese kranten gemaakt (66 m2). Het resultaat was indrukwekkend. De ondergrond was toen hardboard en linoleum. Binnenkort zal ik 'm renoveren om minstens 10 jaar mooi te blijven. Voor de nieuwe vloer gebruik ik prints van oude botanische tekeningen op dikker papier. Het is de vraag of de randen dan niet snel zwart worden.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  5
  7

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu