Kranen met debietregeling en voetventielen

Deleted member 130010

 • #1
Ons huis is ruim dertig jaar oud. Vier jaar geleden hebben we bij de benedenverdieping een slaapkamer en een badkamer laten aanbouwen. We zijn inmiddels 80+ en boven slapen werd lastiger.

Tijdens de verbouwing is ook een nieuwe cv-ketel geplaatst; deze stond voorheen op de zolderverdieping en is nu een verdieping lager op een zoldertje boven de berging geplaatst.

We hebben sindsdien bij een van de radiatoren steeds last van suizen. Ik heb de installateur gevraagd de installatie waterzijdig in te regelen, maar hij is nog niet verschenen.

Intussen heb ik zelf op de benedenverdieping kamer, slaapkamer en badkamer voorzien van het EvoHome-systeem van Honeywell. De vertrekken hebben ieder een eigen zone.

Ik denk er nu over om de thermostatische kranen beneden te laten vervangen door thermostatische kranen met debietregeling. De “gewone” kranen boven zouden dan de vrijgekomen thermostatische kranen van beneden kunnen vervangen. Bovendien leek het me goed aan alle radiatoren voetventielen te laten plaatsen om bij het afnemen van een radiator niet meer de hele leiding te hoeven laten leeglopen.

Ik twijfel of dit allemaal niet te ambitieus is en overdreven – de bovenverdieping wordt eigenlijk alleen bewoond als er logés zijn.

Ik ben benieuwd naar de opvattingen van professionals en andere lezers van deze rubriek.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Is er een ADVO geplaatst, deze zorgt ervoor dat er stroming blijft in het systeem en daardoor de ketel niet al het water door een bijna gesloten kraan probeert te drukken.

  Ik vind dat je een complete installatie moet balanceren en niet alleen de ruimtes die in gebruik zijn, ander zal je die ene keer dat ze wel in gebruik zijn overal comfortproblemen ervaren.
   

  Deleted member 130010

  • #3
  Er is, voor zover ik weet, een overstortventiel geplaatst, of dit een avdo is of dat deze misschien elders is te vinden weet ik niet. Mijn vraag spitst zich vooral hierop toe: is het zinvol alle voetventielen aftapbaar, afsluitbaar en doorvoerregelbaar te willen hebben als je in de praktijk misschien alleen maar te maken krijgt met de radiatoren op de begane grond die je wilt kunnen afnemen zonder het water van de hele installatie te moeten verwijderen.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Dan moet je nagaan.
  Hoeveel werk is het aftappen van de installatie en hoe vaak doe ik dat?
  En weegt dat op een tegen de kosten?
  Persoonlijk zou ik ze niet plaatsen enkel om een radiator af te sluiten voor 1x in de 10 jaar.
  Inregelbare kranen wel, maar dat is uit energetisch oogpunt.
   

  Deleted member 130010

  • #5
  Dank voor reacties!
  Als ik het goed begrijp heeft het weinig zin om op de bovenverdieping afsluitbare voetventielen te plaatsen.
  Ik wilde de ventielen daar en beneden vervangen door ventielen waarmee de doorstroomtoevoer geregeld zou kunnen worden. Als er dan toch vervangen zou moeten worden zou ik, als de prijs niet veel zou uitmaken, net zo goed ventielen kunnen kopen die ook afsluitbaar zijn. Conclusie: dit alleen beneden doen omdat doorgaans daar alleen verwarmd wordt?
  Ik begrijp ook dat het plaatsen van thermische kranen met debietregeling wel zinvol wordt gevonden. Dan zouden de overgebleven "gewone" thermische kranen niet-thermische kranen boven kunnen vervangen.
  Graag hoor ik nog of ik het goed begrepen heb.
   

  Deleted member 130010

  • #6
  Ik wil mijn vragen uit het bovenstaande nog wat toespitsen.

  De radiatoren in ons huis hebben geen voetventielen. Die wil ik op de benedenverdieping laten aanbrengen om de radiatordoorvoer te kunnen regelen.

  1. Heeft dit zin of is het, min of meer, onzin?
  2. De bovenverdieping wordt eigenlijk niet gebruikt en daar kan waarschijnlijk de huidige situatie, dus zonder voetventielen, wel zo blijven?

  De thermostatische kranen op de benedenverdieping wil ik vervangen door thermostatische kranen met debietregeling; dan kunnen de "gewone" kranen boven door de kranen van beneden worden vervangen.

  3. Heeft het zin de thermostatische kranen beneden te vervangen door dergelijke kranen met debietregeling?
  4. Heeft het zin de gewone oude kranen boven te vervangen door daar de huidige thermostatische kranen van beneden te laten aanbrengen?

  Dank alvast voor reacties!
   
  Laatst bewerkt:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu