Krakende trap - feedback gevraagd

Mvdd

  • #1
Hoi mede-klussers!

Binnenkort wordt onze trap opnieuw bekleed en ik wil hem nog even onder handen nemen nu ik nog overal gemakkelijk bij kan komen. Het plan is om de zijkanten te lakken en netjes af te werken, alles kraakvrij maken en tevens toekomstig gekraak proberen te voorkomen. Ik heb alle forumposts over dit onderwerp inmiddels aandachtig gelezen en heb een stappenplan voor ogen waar ik graag feedback op zou willen ontvangen voordat ik echt aan de slag ga. Een relevant puntje om te vermelden is dat de trap wordt bekleed met een goed dempende rubberen onderlaag en een redelijk hoogpolig tapijt. Dit zal sowieso veel geluiden en gekraak dempen verwacht ik.

Het betreft een ‘standaard’ gesloten trap met een kwart draai in een eengezins-tussenwoning van circa 20 jaar oud. De stootborden zijn op twee punten verbonden met de traptreden, verticaal via de bovenkant van de treden en vanuit de trapkast nog horizontaal door het stootbord heen de treden in. Deze verbindingen zijn niet meer wat ze geweest zijn en van bovenaf zie ik inmiddels een kier van een paar millimeter waar ik recht doorheen de trapkast in kan kijken.

Stappenplan
  1. In de kieren (van bovenaf) zie ik troep en gruis van de verbouwing zitten, dit wil ik met een stanleymes/plamuurmes zo goed mogelijk leegsteken en het vervolgens uitzuigen. Daarna constructielijm ertussen spuiten/smeren en de stootborden vanuit de trapkast vast schroeven in de treden om die verbindingen weer te herstellen.
  2. Ook lijkt er speling te zitten in de bovenste verbinding waar de traptrede op het stootbord hoort te rusten. Als je op een trede gaat staan dan veert die iets in en dit lijkt gekraak te geven. Ik twijfel nog wat hierin de beste aanpak is, maar neig er naar om de treden van bovenaf vast te schroeven in de stootborden (net zoals voorheen met de spijkers was gedaan).
    • Een alternatief is om te werken met ‘speciale’ opspanschroeven die ik vanuit de bovenkant door de treden heen boor en daarna aandraai om op spanning te zetten ten opzichte van het stootbord. Dit lijken trouwens gewoon overpriced standaard rampabouten te zijn of zie ik iets over het hoofd?. Lijkt me wel dat je hiermee netjes en met vrij weinig moeite de treden op spanning kan zetten.
    • Een ander alternatief is het opkrikken van de treden en dan vanaf de achterkant in de trapkast een extra ddraaglatje tegen het stootbord te bevestigen om op zie manier de speling weg te nemen en spanning aan te brengen. Hier zie ik echter wel redelijk tegenop omdat het een irritante klus is om in m’n eentje te doen en er niet heel veel werkruimte is. Ik zag wel een methode op YouTube waar gebruik wordt gemaakt van zelfgemaakt houten klosje en een wig om zonder te krikken alsnog dezelfde uitkomst te bereiken.
  3. Vervolgens schuine schroeven aanbrengen aan de zijkanten van de tredes om deze verbinding te verstevigen door ze vast te zetten in de trapwangen en trapboom.
  4. Voordat alles bekleed wordt, leek het me zinvol om alle naden op de trap nog even netjes dicht te kitten zodat er geen lijm ouzo in komt te zitten omdat dat ook blijkbaar voor gekraak kan zorgen.
  5. Als dat allemaal is gebeurd en de trap niet meer kraakt, dan ga ik de trap aflakken (het schuren doe ik voor alle bovenstaande stappen).

Ik ben benieuwd wat jullie van dit plan vinden en of er dingen zijn die ik anders/beter kan doen. Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Mvdd schreef:
Een ander alternatief is het opkrikken van de treden en dan vanaf de achterkant in de trapkast een extra ddraaglatje tegen het stootbord te bevestigen
Dat is volgens mij de beste methode. Dit zijn zgn kraakklossen. Je moet dit wel eigenlijk met z'n tweeen doen. In je eentje wordt erg ingewikkeld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu