Krachtgroep omzetten naar extra groepen.

Conradus

  • #1
Ik wil de krachtgroep waar voorheen het elektrich fornuis op was aangesloten gebruiken om vanuit de garage met een extra groepenkast een nieuw te bouwen keuken te voeden. Dus een krachtkast met schakelaar twee aardlekschaklaars met 2 keer vier groepen. Nu vraag ik me af of ik deze groepenkast in de garage nog van een extra aardpunt moet voorzien of heb ik genoeg aan de aarde vanuit de hoofdmeterkast
 

Toon

  • #2
Denk je ook aan de selectiviteit van één en ander? Als je een 3fase groep 16A gaat gebruiken om een tweede groepenkast te voeden, mag je hierin nog maar met 6A afzekeren.
 

Fiesiekus

  • #3
Denk dat je aan 1 aarde genoeg hebt, nl. de bestaande.
 

Conradus

  • #4
Hoever kan ik gaan met 35A hoofdzekeringen?
Ik denk tot 10A toch?
Heb een vaatwasser een oven een cooker en een koffieapp ieder op een afzonderlijke groep. D'r is er geen een die boven de 2200Watt komt dus dat zou met 10A moeten kunnen. Welke schakelaar moet ik dan in de voeding naar de subgroepenkast en welke in de groepenkast hebben?
20A en 16A?
 

Fiesiekus

  • #5
Als de zekering in de kast die je nu hebt 16 A is, mag je niet meer dan 6A zekeren in de sub-kast.

Die 35 A hoofdzekering geeft als mx. in de bestaande eindgroepen 16A.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Ik zou gewoon die oude krachtaansluiting eruit kwakken en er een verdeler naast plaatsen.
Zelfs in het een kastje 110x220 kan je 4 groepen en en aardlek kwijt en dat past dus precies op de plaats van de krachtgroep.

De hoofdzekering heeft niet direct te maken met de maximale eindgroep.
de hoofdzekering moet iig 2 stappen groter zijn dan de grootste afgaande eindgroep.
En totale vermogen van de gehele installatie, neem daarvan 70% als gelijktijdigheids factor dan krijg je het gelijktijdig aanwezige vermogen, en dat reken je terug naar een stroom, en dat is je minimale waarde van de hoofdzekering.
 

Conradus

  • #7
Misschien begrijpen jullie me verkeerd of leg ik het niet goed uit.
In de meterkast zat een krachtgroep voor het fornuis. Deze is niet meer, de keuken is verplaats. De nieuw gebouwde keuken grenst nu aan de garage. Vanuit de meterkast naar de garage ligt al een loze 1" pijp. Die wil ik gaan gebruiken om de nieuwe keuken te voeden. Ben van plan om daar een tweede 3 fasen 8 groepenkast te plaatsen en alleen de keukenapparatuur op aan te sluiten. Het zijn 7 groepen geworden waarbij de grootst verbruikende groep 2200Watt zal zijn , de rest is veel lager. Lijkt mij een prima oplossing toch?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #8
Lees alle antwoorden nog eens goed door.
 

Fiesiekus

  • #9
Je probleem lijkt verdacht veel op dit Groepenkast aanpassingen onderwerp.

Conclusie: 3-fasen ALS in de bestaande meterkast plaatsen daarachter de 3 groepen en dan per groep naar de (nieuwe) keuken.
 

Conradus

  • #10
Klopt! Ik ben nu zover dat er een groepenkast moet worden geplaatst.
Als ik de specificatie en mogelijkheden van de Tiara oplossing bekijk kom ik al snel tot de conclusie dat je datzelfde ook met een een eenvoudige groepenkast kunt realiseren. Als dat werkt waarom zou mijn vaste oplossing dan minder geschikt zijn? Als je dezelfde samenstelling van onderdelen kiest is het toch even zo goed toepasbaar als de flexibele uitvoering met een Tiara. Dat is ook de oplossing die een installateur mij aanreikt. Of is het zo dat alles achter een periflex stekker niet tot de installatie wordt gerekend en je daar NEN1010 niet van toepassing is.
 

Fiesiekus

  • #11
Conradus schreef:
Klopt! Ik ben nu zover dat er een groepenkast moet worden geplaatst.
De vraag blijft: ga je die in de bestaande meterkast plaatsen of bij/in/naast de nieuwe keuken?
Conradus schreef:
..... dat alles achter een periflex stekker...
Perilex stekker
 

Conradus

  • #12
" Vanaf de meterkast uit met 3fase 20A via buis naar de verderop gelegen tweede groepenkast, natuurlijk met hoofdschakelaar met daarachter twee aardlekschakelaars met elk 4 groepen van 16A" sluit ik de keuken aan. Daar zit geen fornuis op maar wel een 1:oven(2200W),2:cooker(1600W),3:vaatwasser(2200W), 4: koelkast en vriezer, 5: wcd's op kookeiland, 6: Verlichting keuken. Dus 6 groepen in totaal. Dat valt allemaal reuze mee. dat durf ik best op die tweede groepenkast aan te sluiten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
20A > 16A is niet selectief en WCD's op kookeiland verdelen over meerdere groepen.
 

Conradus

  • #14
Als ik de drie "grootverbruikers"van max. 2200 watt netjes verdeel over de drie fasen zie ik geen probleem.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Duidelijk, je weet dus niet wat selectief inhoud.
Wil je het juist of doe je je eigen zin?
 

Toon

  • #17
Kleine kanttekening omtrent het selectiviteitsverhaal. In een, weliswaar wat oudere, brochure staat het hele verhaal ook. De tiara wordt in de hoofdgroepenkast afgezekerd met een 2*20A. Vervolgens worden er gewoon 16A automaten gebruikt in de tiara. Er zit nog wel eea aan vast, maar het kan dus wel.
 

Conradus

  • #18
Ik wil niemand tegen de schenen schoppen hoor dat is beslist niet mijn opzet. Ik wil graag dat er positief meegedacht wordt. Natuurlijk is selectiviteit belangrijk maar niet in alle gevallen zo strikt noodzakelijk keihard toe te passen. Als ik alle eindgroepen met max. 10A belast en die ook nog netjes verdeel over de fasen verwacht ik geen problemen als ik vanaf de hoofdmeterkast vertrek met 3*20A. Als ik de regels uit NEN1010 hanteer mag ik maar met 6A afzekeren in de eindgroepen. Bij de TIARA mag dat blijkbaar gewoon 16A zijn. Daar bij Holec zullen ze ook niet gek zijn lijkt me om een produkt op de markt te brengen dat niet aan de voorschriften voldoet. Kunnen ze een hoop claims verwachten als er daardoor iets mis gaat. Misschien kan iemand me uitleggen waarom het met een TIARA wel kan en in een vaste opstelling een probleem zou zijn.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #19
Als ik de regels uit NEN1010 hanteer mag ik maar met 6A afzekeren in de eindgroepen

In dit geval mag je de eindgroepen in de subverdeler dus met max 10A afzekeren. Als je dan de WCD's een beetje verdeeld over de 3 fase kun je ook nog eens een broodrooster en een waterkoker tegelijk aanzetten.

Selectiviteit gaat mijnsinziens over de kans welke zekering er in een bepaalde reeks het eerst uitklapt. Als je in je sub verdeler 2x 16A aansluit op een voorbeveiliging van 20A, kan er dus een stroom lopen van 32A. Dus zal bij een probleem in de keuken meteen de voor beveiliging worden aangesproken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu