Mag een CEE en een perilex WCD in 1 krachtgroep?

Quesjer

  • #1
Huidige situatie:
Een 16a krachtgroep. Netjes achter een 3-fase aardlek-automaat. Aangelegd in plm. 1990. Daartoe zit in de meterkast een 16A CEE WCD (5-polig) waar met een 16A CEE-stekker en 5x2,5 snoer een saunakachel van 8 kWh is aangesloten . Snoerlengte plm. 6 meter. netjes in buis gelegd en vastgezet met zadels.

Ik heb nog nooit met krachtstroom gewerkt, maar de basisprincipes snap ik wel. 1 blauwe nul, 3 fases die alternerend de spanning afgeven, plus natuurlijk een geel/groene aardbeveiliging. Ziedaar de 5 polen. Met een multimeter kan ik ook de fase meten. dus de aansluiting na aanleg checken.


Nu wil ik in de aanpalende ruimte een inductieplaat aansluiten, liefst ook op die krachtgroep. max 7300 watt. Qua vermogen moet het zat kunnen: de maximale vraag blijft ruim onder de 19 kWh die zou mogen. Zelfs als ze samen aan zouden staan, wat nooit zal gebeuren. (maar theoretisch wel, dus daar gaan we van uit)

Ik wil in de meterkast een lasdoos plaatsen, en van daaruit die CEE WCD aansluiten zoals het was. dus met VMVK kabel.
En vanuit die lasdoos dan een nieuwe kabel leggen die eindigt in een PERILEX WCD waar dan de kookplaat op zit. De perilex wordt dan bekabeld als krachtstroom. (dus niet als 2 x 230-volt kookgroep) En de kookplaat wordt dan dienovereenkomstig aangesloten volgens het aangeleverde schema.

Vraag: magda? CEE en Perilex op 1 groep?
Zijn er zaken die ik over het hoofd zie, maar waar ik ook nog op moet letten?
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Waar haal je die 19kWh vandaan? 19kWh is een hoeveelheid energie, niet vermogen. Een 16A 3-fasen groep kan maximaal 11kW leveren. Uiteraard kan deze groep 19kWh leveren, in 1:45 uur tijd. Hij kan ook 110kWh leveren, in 10 uur tijd. Maar het maximale vermogen blijft 11kW. :wink:

Met een 5-pits kookplaat of fornuis zit je doorgaans al aan de 11kW. Veel 4 pits kookplaten hebben een aansluitwaarde van 7,4kW, maar dat wil niet zeggen dat je daarnaast nog een 3-fasen apparaat van 3,7kW aan kunt sluiten. Een 4-pits kookplaat belast doorgaans namelijk maar 2 van de 3 fasen, maar dan wel tot 16A. Op 2 van de 3 fasen heb je dus géén ruimte meer voor een ander toestel. Gelijktijdig gebruik van de kookplaat en de sauna kun je dus waarschijnlijk wel vergeten.

Mag het? Vroeger sowiewo niet, de normen schreven heel lang voor dat een toestel met een aansluitwaarde hoger dan 2kW (en daarvoor 3kW) moest worden aangesloten op een eigen eindgroep. Tegenwoordig zijn de normen minder strict, maar schrijven ze nog steeds dat "de installatie moet zijn verdeeld in voldoende eindgroepen om gelijktijdig gebruik van te voorziene apparatuur mogelijk te maken". Dus nee, het mag niet zomaar.

Als je niet van plan bent om deze toestellen tegelijkertijd te gebruiken, dan zou het wel kunnen, maar ik zou het dan ook onmogelijk willen maken om de toestellen tegelijkertijd in te schakelen. Daarvoor zou je een 4-polige omschakelaar kunnen gebruiken.
 

Quesjer

  • #3
Hallo Xander,
Dank voor het meedenken:bedankt:, en het afschieten van mijn berekening:klusjesman:! Daar heb ik wat aan:hup:.

Ik kan het misschien anders aanvliegen:
Mag ik het snoer van de kookplaat aansluiten op een CEE-stekker? Dan kun je dus de stekker ompluggen: of de kookplaat, of de sauna....
Dat lijkt aanmerkelijk goedkoper dan een schakelaar....en minder bewerkelijk.....
Kookplaat zit pal tegen de meterkast-muur aan, dus afstand is kort.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je mag een kookplaat prima aansluiten met een CEE stekker.

Ik had even gemist dat de kookplaat vlak bij de meterkast kwam (dacht alleen vlak bij de sauna). Waarom dan niet gewoon een aparte groep maken ervoor?

Zo'n schakelaar hoeft ook maar een paar tientjes te kosten.
F3307792-01.jpeg

Maar een aparte groep is wel makkelijker natuurlijk.
 

Quesjer

  • #5
Hallo Xander,
Je had het niet gemist, ik had het niet genoemd.

Een extra groep zou kunnen. Als er ruimte was. Zie foto. Zoiezo: dat ga ik niet zelf doen. In de groepenkast werken gaat mijn grens over. Daarachter durf ik wel, maar daarbij heb ik al goed advies nodig. Dat blijkt maar weer.....

Ik heb nu twee goede keuzes beschikbaar. Waarvoor dank. Ik overweeg nog even welke het wordt.
Als ik die schakelaar door de muur breng, dan hangt ie in dezelfde ruimte als de sauna en kookplaat. Dat is wel heel mooi! Maar anders even stekkers ompluggen.....kan ook.....het is maar een tijdelijke oplossing.

(we krijgen van de woningbouwvereniging binnenkort zonnepanelen. En dan wordt de hele meterkast opnieuw ingericht. En gaat die oude meuk eruit. Ten faveure van hedendaags materiaal en standaard....Mogelijk dat we dan wel die nieuwe groep kunnen laten aanleggen. Maar voorlopig zijn zonnepanelen niet verkrijgbaar, dus we staan in de wacht....kan wel een jaar duren.)

20220607_193338.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
De meterkast kan idd echt wel een upgrade gebruiken...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
En de groepenkast ook :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Walker en robdeb

Quesjer

  • #8
In een ruimte hebben we een sauna, en een kookplaat. Beiden hebben een stekker, beiden werken op krachtstroom, en er is nu in de meterkast een CEE-contactpunt van 16A. We pluggen dus de benodigde stekker om, en de vraag aan de installateur was om dit te wijzigen naar een nette omschakelaar in de ruimte zelf.
Welnu: de situatie van ompluggen is door de installateur van de woningbouwvereniging afgeschoten. De eis is dat apparatuur die er zit tegelijkertijd gebruikt moet KUNNEN worden. Dus ook de gevraagde omschakelaar-optie is afgeschoten. Er moeten nu twee krachtgroepen worden aangelegd. Wat vinden jullie van die opstelling? Heeft de installateur een punt? De twee gebruikers worden per definitie nooit tegelijk gebruikt. Het is OF de sauna, OF de kookplaat.....

Mijn gevoel was dat het juist veiliger is, de kookplaat is met een omschakelaar stroomloos als de sauna in gebruik is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu