2 fasen kookplaat op krachtgroep aansluiten

gjvanveen

  • #1
Hallo,
Ik heb in mijn nieuwe groepenkast 2 krachtgroepen laten plaatsen, waarvan 1 voor een inductiekookplaat en 1 voor een toekomstige laadpaal.
Nu was er weinig keuze in de 3-fasen kookplaten (klein formaat), dus hebben we een 2 fasen kookplaat aangeschaft.
Er zat een 4 aderige kabel bij, aangesloten volgens schema achterop (plaatje 1). 2 fasen en 1 nul.
20220805_161240.jpg

Nu werd dit elders op dit forum afgeraden, en werd aanbevolen om een 5 aderige kabel te gebruiken. Die had ik ook bij de kookplaat besteld met stekker.
Ik heb deze kabel nu aangesloten, en daarbij 2 (blauw en bruin) aangesloten op de nul, zodat deze overeenkomt met de stekker. L1 is nu de 2e nul geworden.
20220805_173612.jpg

20220805_174033.jpg

Vervolgens is de contactdoos hierop ook aangesloten:
20220806_131045.jpg

Nu gaat de kabel van de contactdoos naar mijn meterkast. En daar weet ik niet wat ik moet aansluiten.
20220805_175304.jpg

Moet/kan ik zwart en grijs aansluiten op (3) en (5) en bruin en blauw beide in de nul?

Of moet ik toch met 1 nul (blauw) gaan werken, en bruin dan overal loskoppelen?

Graag jullie advies.

Vriendelijke groeten,
Gert-Jan
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Jammer dat adviezen op dit forum slecht zijn begrepen. Daarom een klein stukje theorie:

In een éénfase installatie moet een kookplaat worden aangesloten op een zgn kookgroep, 2 x fase en 2 apart aangesloten nuldraden zijn nodig. Die twee nuldraden zijn nodig omdat elke draad is berekend op 16A. De fasedraden zijn hierop afgezekerd, maar het mag niet zo zijn dat één nuldraad ineens alle stroom uit die twee identieke fasedraden terug voert, dat kan oplopen tot 32A en hier is die draad niet op berekend.
Deze oplossing is typisch Nederlands dus er zijn kookplaten, zoals deze, waarbij dat niet kan. In een schema hoort te staan 2 x L / 2 x N en er moeten dus twee schroeven voor nuldraden zijn.

Dit is gelukkig een driefase installatie. Als één fase in het meerfasennet maximaal positieve stroom voert, dan zijn de andere fasen negatief. Als de kookzone op een andere fase ook aan staat, loopt er dan al stroom terug door een of meer andere fasen. Die stroom door de tweede kookzone hoeft dan niet door die nuldraad terug. De totale stroom door de nuldraad wordt zo kleiner, en is maximaal de stroom door één fase. Dan is één nuldraad dus wél voldoende.
Wie hier meer over wil weten, zoekt maar eens op 'driefasennet' in een zoekmachine of wikipedia.

De groepenkast het stopcontacten het aansluitsnoer zijn gemaakt voor driefasen. In de kookplaat wordt één fase niet gebruikt.
Een 5 aderige kabel is niet nodig geweest maar da's nu niet erg.
Op foto 3 moet alleen de blauwe draad onder klem 4 rechtsboven.
Één van de draden bruin, grijs, zwart moet afgeknipt/afgedopt, de andere twee (zoals nu zijn aangesloten grijs en zwart) moeten onder klem 1 en 2. Het is het duidelijkst gewoon het linker schema van foto 1 te volgen, maar bruin afknippen en het zo laten kan ook.
Het stopcontact moet 3-fase worden aangesloten zoals het hoort, zodat later ook een 3-fase fornuis of ander apparaat kan werken. In het stopcontactje zit bruin op L1 dus die moet op de automaat op schroef 1, zwart zit op L2 dus moet op schroef 3, grijs zit op L3 en moet op schroef 5, blauw zit zoals het hoort op de N en moet ook op de automaat op de N-schroef, en de geel-groene aarddraad bovenin op de aardstrip.
Zorg er ook voor dat de kabel niet uit het stopcontactje of uit de groepenkast getrokken kan worden en dat alle verbindingen goed zijn.

Werk in de groepenkast is niet meteen een beginnersklus. Misschien handig iemand mee te laten kijken.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: gjvanveen

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Het meegeleverde 4-aderige snoer is perfect wanneer je aansluit op een krachtgroep. Ik zou deze gewoon gebruiken.

De adviezen die je hebt gelezen gingen als het goed is over een kookgroep.
 

gjvanveen

  • #4
@AvDijk hartelijk dank voor het antwoord. Ik dacht even te moeilijk.
Ik zal het aansluiten volgens schema, en 1 nul gebruiken. Dan eerst even alles doormeten, en dan pas de kookplaat aansluiten :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu