Kraangat boren Solid Surface wastafel

Deleted member 122480

 • #1
Beste Klussers

Ik heb in de badkamer een dentro-meubelset-cb12set246 wastafel opgehangen.

Hierin moeten nog kraangaten geboord worden. Wie kan mij uit ervaring vertellen wat voor type boor ik nodig heb?

Ik ken de hardheid van solid surface niet.

Hartelijk dank!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Het gebruik van commerciële links en het gebruik van auteursrechtelijke afbeeldingen zijn niet toegestaan op dit forum.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #3
Het lijkt mij dat de verkoper van het meubel je dat wel kan vertellen. Sterker nog, bij een meubel van deze prijsklasse zou ik het boren lekker aan de leverancier overlaten.
 

Haplo

 • #4
Regelmatig komt het voor dat keramische wastafels geleverd worden zonder kraangaten. Of er een kraangat in moet komen, en waar dit moet komen, kan door de klant dan zelf bepaald worden. Bij zo'n voorgestoken kraangat zie je aan de onderkant van de wastafel een verdieping zitten, met aan de rand van deze verdieping een insnijding die met een scherpe huls direct na het gieten van de wastafel ingesneden is.

Een dichte kraangat positie die aan deze beschrijving voldoet is doortikbaar. Zeer belangrijk is dat er alleen aan de geglazuurde bovenkant getikt mag worden. Bij doortikken vanaf de onderkant, gaat het gegarandeerd fout. Hoe gaat het dan wel in zijn werk: zoek het midden van de voorbewerkte kraangat positie op en teken deze aan de bovenzijde af.

Gebruik een drevel/middelgrote steenboor. Zet de punt op het midden van de door te tikken plek en geef er met de hamer een redelijk harde tik op. Na een paar klappen zal er al een kegelvormig gat in vallen, aan de geglazuurde kant heel klein en aan de onderkant de volledige afmeting van het voorgestoken gat. (Uittikken met een spitse hamer kan ook, het risico van mis slaan is echter iets groter dan bij gebruik van een drevel).

Tik vervolgens aan de randen van het reeds ontstane gaatje en maak het gat groter, zoveel als nodig is om de aansluiting van de kraan er door heen te voeren. Voorboren heeft overigens totaal geen zin, en vergemakkelijkt het uittikken absoluut niet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #5
Kraangaten horen er gewoon in te zitten, als je opbouw kranen hebt.
Anders heb je het verkeerde blad (gehad/besteld), dat voor inbouwkranen bedoeld is.
Daar zitten geen kraangaten in
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #6
Heren, het gaat hier om een Solid Surface blad, dat is kunststof met minerale toevoegingen en er is een ander soort zonder minerale toevoegingen.
De gaten moet je zelf boren, ik weet niet welk soort boren maar dat moet de leverancier weten, of een ander bedrijf vragen.
 

Deleted member 122480

 • #7
Bedankt voor jullie reacties. Ik heb een diamantboortje gekocht met geleider. Ga van het weekend de gaten boren. Zal dan even laten weten hoe makkelijk dit ging.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Op de afdeling film van het internet is niets te zien wat betreft het boren van gaten in dit bijzondere materiaal. Bovenfrees kwam ik wel tegen.
Ben heel benieuwd.
 

Deleted member 122480

 • #9
Dat ging meer dan prima zonder diamantboor. Speedboor 30 ging er vrij er gemakkelijk doorheen.

 

De Bob

 • #10
Top, Dat het zo simpel geboord kan worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Dan klopt het weer het is te eenvoudig. Geeft geen inspiratie om daar aandacht aan te besteden.

Op forum kom je dat ook tegen. Vragen die zo uitgekouwd zijn krijg je geen antwoord op. :wink:

Toch bedankt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu