Kozijnen binnen afwerken voor stukwerk.

roshni

 • #1
Beste mensen,

Samen met mijn vriend knappen we een oude woning op. We zijn de boel nu aan het klaarmaken zodat de stukadoor aan de slag kan. Hoe kan ik dit zo afwerken dat deze aan de slag kunnen? De meeste ramen zien er zo uit als op de foto…

De een zegt al het hout weg en gipsplaten. De ander zegt een randje hout uit laten steken daar tegen aan laten stukken en dan afwerken met houten latjes erop. Dit wil ik liefst maar krijg je dan geen scheuren?

We hebben tussen spauw muren folie gezet en daar op pur gespoten. Daarop zitten nu de houten stukken.

Over een paar jaar (eerst sparen) wil ik alle kozijnen laten vervangen. Liefst heb ik dan zo min mogelijk beschadigd stukwerk.

Hoor graag van jullie. Mocht je nog andere foto’s nodig hebben plaats ik die nog.

46B7CFC8-4EE6-461F-85A3-3F6900096C01.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Ik heb bij mij thuis de dagkanten met hout bekleed en de stucadoor ertegenaan laten stucen. Op de naad een koplat en rondom afkitten. Zie foto.

Je kan ook de dagkanten met gipsplaat bekleden en om de hoek laten stucen. Het is maar net wat je mooi vind.

Let wel op dat er geen koudbrug ontstaat. Er moet isolatie achter de bekleding zitten en alle naden moeten luchtdicht zijn. Alleen pur is onvoldoende.

IMG_20220609_105729.jpg
 
 • Like
Waarderingen: Walker

roshni

 • #3
Bedankt! Ja dpc folie hebben we gebruikt om het dicht te maken en vochtbrug te voorkomen. Heb jij het hout wat laten uitsteken toen ze het er tegen hebben gestuukt? Of juist niet laten uitsteken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #4
Iets uit laten steken inderdaad. Afhankelijk van hoe ruw de muur is, normaal een kleine cm.
 

roshni

 • #5
Zouden we ook tijdelijk die latjes kunnen slaan die wat uitsteken zodat ze daar tegen aan kunnen afsmeren/ stukken. En dan na het stukwerk deze eraf halen en dan alles mooi afwerken? Dan ook de dagkant netjes maken en koplatten? We zitten met de tijd ze komen al snel en hebben nog veel te doen…

En de stukkadoor heeft het over dat tegen hout stukken scheuren kan opleveren. Dit is met de koplat op te lossen toch? Zal niet verder dan een paar cm scheuren hoop ik?

Alvast bedankt voor alle hulp. Dit forum maakt mijn leven een stuk makkelijker als niet-ervaren klusser haha!
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #6
Liever meteen in één keer goed afwerken. Na het stucen naast de plaat het stucwerk lossnijden. De koplat dekt die naad af.
 

roshni

 • #7
Dankje,
we gaan aan de slag!
 

roshni

 • #8
Toch nog een vraag.

1) Onze stukadoor zegt dat hij het ook kan stukken zonder dat de latjes uit steken. Zal dat mooi worden denk je?

Ook zegt hij dat we het beter af kunnen werken met gipsplaten. Ik wil dit even overwegen.

Onze ramen zitten enkel vast aan de buitenste muur (zie foto). Hoe zouden jullie dit afwerken met gips zodat de meneer het mooi kan stuken? Waar het zwarte zeil zit hebben we de spouwmuur dicht gemaakt met pur en dpc erover vast aan de kop van de achterste houten lat en onder de tweede houten lat tegen koubruggen.

Groet,
Roshni.

C75F8AA3-97D5-49B5-AC1B-356AA6A25CFF.jpeg 7B6A18A8-A7C1-4F04-832B-BDA7BD722BFD.jpeg D86130B5-6BF3-4063-BE8E-DFA3BDF0BC9A.jpeg 8FFF837A-14B6-445D-87B9-BCE9B2CB4783.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #9
De optie met gipsplaten had ik al genoemd. Dan moet hij hoekprofielen plaatsen en de dagkant meestucen. Zijn werk wordt daarmee duurder, maar het kan wel mooier zijn, afhankelijk van de stijl van je huis.

Gipsplaten bevestig je op achterhout / rachels. Nu heb je er al hout zitten, als dat mooi recht en vlak is, kunnen de gipsplaten er meteen op. Het moet om de hoek wel aansluiten, het hoekprofiel kan maar een kleine opening overbruggen.
 

roshni

 • #10
Ohja ik zie het duidelijk.
Is het dan geen probleem dat er tussen muur en gipsplaat een stuk hout zit?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Gipsplaat zit altijd op hout vast. Daarmee voorkom je juist problemen. Uiteraard moet er geen koudebrug aanwezig zijn.
 

roshni

 • #12
Op de dagkanten komt op het hout wat er nu zit gipsplaat. Dan blijf je de kopse kant van het hout zien. Snap je wat ik bedoel? Dus op de plaats waar de hoekprofielen moeten komen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #13
Ah, ik begreep je vraag verkeerd. Overleg met de stucadoor of die 18mm (?) ertussen kan. Desnoods iets van het hout afzagen.
 

roshni

 • #14
Aah dat is een goed idee. Bedankt!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu