Voorkomen dat vocht door kozijn/beton naar binnen trekt

surfdouche

  • #1
Beste klussers,

Aan het huis dat ik recent heb gekocht zit een schuurtje. Daar heb ik de vloer geïsoleerd en OSB gebruikt als ondervloer. Nu zie ik op dat het deurkozijn dat erin hangt vochtig is aan de randen waar het op de fundering staat, en daar ook begint met rotten. Het vocht lijkt van buiten naar binnen te trekken, en zo ook m'n OSB al vochtig te hebben gemaakt. Ik ga straks de OSB-plaat weer loshalen. Ik zou graag jullie advies willen over:

1) Hoe kan ik het kozijn van de buitenkant het best afwerken, en zorgen dat het water niet in die fundering trekt? Zijn hier profielen voor? Of is de rand waar het kozijn op de fundering kitten ook al voldoende?
2) Hoe kan ik die afwerking aan de binnenkant het best doen?
3) Heeft het zin om het kozijn te behandelen met houtrotstopmiddel en houtrotvulmiddel, om het daarna weer te lakken?

Alvast dank voor de ideeën!

IMG_7757.jpg IMG_7756.jpg Screenshot 2023-10-14 at 10.33.19.png
 

surfdouche

  • #2
Deze foto laat goed zien wat de staat van het kozijn is.

IMG_0670.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Hier zijn best wel wat punten voor verbetering aan te geven. Wat was het doel van het isoleren van de vloer? Zonder verwarmen zorg je hooguit voor vertraging in afkoeling. Ventileren is vele malen belangrijker dan isoleren in een onverwarmde ruimte.

Je hebt in ieder geval de verkeerde isolatie gebruikt... Steenwol wordt op deze manier 1 natte dunne plak vol water. Geen naden afgeplakt, en in rechtstreeks in contact met de oude betonvloer.
Daardoor ontstaat er schade door condens, zelfs als je niet verwarmd. Je sluit het vocht op, zonder te ventileren.

Daarnaast zou het mooi zijn als het kozijn een druipneus zou hebben zodat regenwater niet onder de dorpel kan komen. Sowieso hoort hier geen houten onderdorpel volgens de al jaren geldende eisen vanuit de KVT, maar dat gaat wellicht te ver.
 
  • Like
Waarderingen: Wgb

surfdouche

  • #4
Hi Walker, dank voor je snelle reactie. Ik sta open voor alle adviezen voor verbetering.

Het betreft een hok dat met de achterzijde aansluit op de garage van de buren, een de rechterzijde aan het huis van de andere buren, en links naar onze garage. Ik ga er een gesloten douchecabine in plaatsen. We wonen aan het strand en we gaan het gebruiken als surf/buiten douche om het zand uit huis te houden. Hok zal dus regelmatig verwarmd worden bij gebruik.

De grond in het heel hokje is zand (bij het weghalen van de oude vloer, tegels, kwam ik kurkdroge zand tegen, we zitten op duingrond hier). Alleen de eerste 30 cm van het kozijn aan de binnenkant zijn betond. Steenwol is dus op zeil gelegd wat op de zandgrond ligt, tussen een houten geraamte.

Voor de buitenkant zat ik te denken om verticaal een plaat (trespa?) te zetten, die net tot boven de naad van de kozijn loopt, en 30 cm de grond in, en die dan van de bovenkant goed af te werken (kit of profiel?). Op die manier wil ik dan voorkomen dat er water/vocht onder het kozijn door gaat komen. Is dat een idee?

IMG_0799.jpg Screenshot 2023-10-14 at 11.47.01.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
surfdouche schreef:
Hok zal dus regelmatig verwarmd worden bij gebruik.
Dat is maar heel weinig tov het totaal aantal uren per jaar... Terwijl je wel de luchtvochtigheid verhoogt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
surfdouche schreef:
We wonen aan het strand en we gaan het gebruiken als surf/buiten douche om het zand uit huis te houden. Hok zal dus regelmatig verwarmd worden bij gebruik.
Ook in de winterdag. Dan duurt het drogen van een constructie veel langer.
Klopt het gebruik. Even die ruimte verwarmen douchen en de verwarming weer uitschakelen.
 

surfdouche

  • #7
Zijn er nog klussers met ideeën? Mijn probleem: het kozijn is vochtig van de binnenkant. Daar liggen OSB platen tegenaan, en ik sta op het punt het hok af te gaan werken met OSB platen, vloerzeil en plinten. Ik wil hier niet mee starten voordat ik het vochtprobleem heb opgelost.

Bijgaand een foto van de situatie vanuit buiten, heb het vandaag even uitgegraven. Het kozijn wordt (geloof ik) niet gedragen op de betonnen rand eronder. Die is 'eronder gegoten' door de vorige bewoners, die hadden de tuin betegeld en een betonnen roostergoot ervoor liggen (je ziet rechts op de foto het logo van Martens in spiegelbeeld, het zijn geen bakstenen in het beton, dat is de buitenkant van de structuur van de roostergoot).

Ik heb al een sleuf van 5 mm kunnen maken onder het kozijn (gegoten beton blijkt erg zacht te zijn)? Zouden jullie het beton laten zitten? Moet ik een slap leggen tussen het kozijn en het beton? Zo ja, welk materiaal en bevestiging zouden jullie gebruiken? Zouden jullie het houtrot repareren? Of de hele dorpel vervangen voor een kunststof dorpel?

IMG_0813.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu