Kozijn verbreden

Sander02

  • #1
Ik moet een deur kozijn verbreden. Dit kan ik echter aan 1 kant doen en die kant is niet waterpas. Loopt wel een een cm uit. Ik wil die dus waterpas krijgen en moet deze dus over een groot stuk versmallen.

Nu vroeg ik me af of dan een elektrische schaafmachine de beste optie is?
Je kan waarschijnlijk geen haakse slijper (die ik wel in bezit heb)heel voorzichtig gebruiken? Daarmee ben ik best handig. Een decoupeerzaag heb ik wel, maar is zonder veel ervaring erg lastig in gebruik. En die zou ik dan schuin er in moet gaan zetten. Niet zo handig denk ik. Een handschaafmachine heb ik geprobeerd, maar dat schiet echt niet op. Ander opties is dus beitelen en/of een grove vijl/rasp.

De deur wil ik liever niet aanpassen aan het huidige kozijn. Nou ja sowieso wordt die wel iets versmald, maar dat is over geheel. Niet dat ik die helemaal schuin wil laten aflopen. Het is de scharnierkant van het kozijn waar ik het over heb.
 

Gerben92

  • #2
Waarom wil je het kozijn verbreden?
en je bedoelt dus dat 1 kozijnstijl scheef staat?,dan zou je deur er toch ook zeer scheef in moeten hangen?
gebruik geen haakse slijper in hout
en met een een vijl of beitel ben je heel lang bezig
het beste is om de kozijn stijl los te maken van de muur een vervolgens het kozijn te verbreden
 

Sander02

  • #3
Dank.

Ik beschreef het niet helemaal goed. Het wordt de ingang van een ruimte die met een houten skelet en gipsplaten is gemaakt. De balken die gebruikt worden voor het kozijn in te timmeren, maken deel uit van de muur.
Echter was deze doorgang al redelijk smal en met een kozijn er tussen helemaal te smal. Dus ik gebruik aan 1 kant van de deur gewoon de balk en aan de sluit kant komt er wel een hardhouten lat overheen. Verder timmer ik het af met latjes, dan ziet her er gewoon als een kozijn uit.

Je begrijpt nu dat ik die balk niet even los kan maken.
Ik heb het nu redelijk opgelost door het meest schuine gedeelte, de onderste 60 cm met een bijtel en hamer de boel eraf te tikken. Dit ging makkelijker dan gedacht. Daarna schuurmachine met grove korrel eroverheen. En als laatst een over de kraters, houtvulmiddel gesmeerd. Morgen nogmaals schuren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu