Kozijn stutten of niet?

Rick1234567

  • #1
Beste,

Wij gaan onze kozijnen vervangen op de benedenverdieping. Nu is mijn vraag of ik de muren moet stutten? Er zit namelijk wel een rollaag maar de afstand bedraagt +- 1.80 meter.
Of is het verstandig om hier een latei te plaatsen zodra deze eruit zijn? Wie kan me hier antwoord op geven.

07_5768HE32.jpeg.jpg 05_5768HE32.jpeg.jpg 03_5768HE32.jpeg.jpg 09_5768HE32.jpeg.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een kozijn is nooit dragend. Ik ga er daarom van uit dat er een latei achter de gevelstenen zit.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Een kozijn behoord niet dragend te zijn, mja...
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dit soort dingen ga je niet raden.
Maak een gaatje dan weet je het zeker
 

Infine

  • #5
Kijk aan de buitenzijde of de rollaag vrij is van het kozijn, mocht dat zo zijn dan kun je ervan uitgaan dat je het kozijn zo kunt verwijderen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Milangeurkink

  • #6
Misschien een beetje laat maar wellicht waardevolle informatie voor iemand anders.

Ik zit zelf in de kunststofkozijnen branche en kom dus dagelijks met dit type situaties in aanraking. Een kozijn is doorgaans niet dragend uitgevoerd maar je kunt hiernooit zomaar vanuit gaan. Doorgaans kom ik eigenlijk bijna nooit een latei tegen in het buitenblad van de kozijnen die ik vervang, in nieuwbouw zie je dit eigenlijk wel altijd. Ik vermoed dus dat er boven deze kozijnen geen latei aanwezig is.49 van de 50 keer blijft de rollaag gewoon hangen wanneer je het kozijn eronderuit haalt. Ook hier mag je (vind ik) niet klakkeloos vanuit gaan.

Voor je begint te slopen is het belangrijk om goed naar de gevel rondom het kozijn te kijken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er scheurvorming is opgetreden in de gevel rondom het kozijn. Dit komt met enige regelmaat voor en is vooral zorgelijk wanneer er scheuren in de rollaag zitten en tpv de uiteinden van de rollaag. kijk ook of de rollaag nog mooi recht is of dat hij op dit moment al sterk doorgezakt is in het midden.
Wanneer je twijfeld is dit vaak ook terecht. En laat dit dan checken door een gespecialiseerd bedrijf.

Wanneer je de zaag in het kozijn zet en de zaag begint op het eind van de zaagsnede te klemmen kan dit betekenen dat er van bovenaf druk word uitgeoefend op het kozijn. wanneer de bovendorpel zicht niet beweegt ten opzichte van de rollaag mag de zaag eigenlijk niet klemmen

Wat doe je wanneer je het idee hebt dat de rollaag naar onder komt? -> Neem 2 5x7s en zaag er 1 op lengte van de rollaag, zaag de 2e een stukje langer als de hoogte van de opening en schroef deze er in het midden onder. zet dit Tstuk onder de rollaag en zet hem op spanning door hem schuin op de bestrating of het gras te zetten. sloop vervolgens het kozijn eruit en plaats het stelkozijn of in het geval van een houten kozijn het kozijn terug onder de rollaag en zet deze vast. Het is natuurlijk niet helemaal de bedoeling maar zorg er dan voor dat je de stijlen van je kozijn goed ondervult zodat kozijn op den duur niet kan zakken. Je kan nu het Tstuk weer (voorzichtig) verwijderen.

wil de rollaag nu toch nog zakken dan is het het beste om er een catnic of iets dergelijks in te laten metselen.

Ik heb even een heel simpel detail bijgevoegd met de ongveer te verwachten opbouw.

detail bovendorpel.JPG
 
  • Like
Waarderingen: huisverbouwer

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu