Kozijn deels verrot. Is dit nog te redden?

Fmrama

 • #1
Hallo,
Dacht ik vandaag wat voorbereiding te doen om morgen het kozijn van het voorraam te gaan schilderen, blijkt de glaslat hier en daar rot te zijn.
Glaslat verwijderd. Man, man, nog meer problemen. Ook het kozijn is rot. Ik heb al het hout uitgekrabd tot op de droge laag. Nu wil ik dit toch voor bepaalde tijd repareren. Om te gaan vervangen zit er voorlopig even niet in.
Nu dacht ik een aantal lagen houtrotstop impregneer er in te smeren. En daarna de 2 komponenten reperatie pasta , laagje voor laagje. Is dit een goede aanpak? Of is er een tijdelijke andere oplosssing?
Zie foto’s.
Overigens zie ik ook dat er geen glasblokjes zijn gebruikt. Dit is waarschijnlijk de oorzaak , denk ik.
E9A3DBD4-F6D1-4E8A-A0D8-2789ADD0D5C3.jpeg
8CA2A6AC-C90A-4CDF-8648-71C9D4A4A003.jpeg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #2
Wat voor glaslat is er gebruikt? Was dat een ventilatielat (met halve maanvormige openingen aan de onderkant) of was het een neuslat die volledig over de onderdorpel heen valt?

Een ventilatielat gaat na verloop van tijd dicht zitten door spinsel van spinnen en poppen. Hierdoor kan het geheel niet meer ventileren en krijg je langdurig nat hout = schimmel = houtrot.

Deze onderdorpel goed schoonkrabben. Al het zachte (dus aangetaste) hout wegkrabben / steken / boren / frezen. Goed laten drogen en dan volgens voorschrift van de fabrikant van het houtrotreparatie product aanbrengen. Dit is doorgaans maar 1 x impregneren en dan de 2K vuller aanbrengen. Gebruik bij het afwerken van de vuller kunststof strookjes plexiglas. Dit hecht niet aan het plamuur (dus makkelijk los te maken) en geeft een super glad eindresultaat. Daarna weer voorzien van een ventilatielat, maar liever gelijk een neuslat. Deze dekt de onderdorpel af en biedt een veel betere bescherming. De neuslat zelf ligt op blokjes op de onderdorpel, zodat er onder de neuslat een hele kier ontstaat voor ventilatie. Uiteraard ook niet vergeten af te kitten.

Vergeet niet dat de bovenkant van de onderdorpel schuin af moet lopen naar voren, zodat water altijd weg kan lopen. Houd hier rekening mee bij het plamuren.

Dat er geen glasblokjes zijn gebruikt is inderdaad niet zoals het hoort. Staat de ruit wel los van de onderdorpel?
 

Fmrama

 • #3
Er zat een normale ventilatie lat op. En die was door een of ander insect geheel doorgevreten van links naar rechts,
Dit wordt dus nu een neuslat.

Het glas staat op het hout. Is het aan te raden om de houtrot vuller een paar mm vrij van het glas te houden ? En dan bij het deel dat nog goed is ook vrij te krabben? En er hier en daar een plaatje onder de zetten ?
Het punt is dat er nog een rand aan de voorkant goed is. Als ik het ga opvullen gelijk met deze rand dan zit de vuller gelijk met het glas. Dan zou ik een stuk schuin moeten schuren.

De onderdorpel loop ietsjes af.

De ruit is er een jaar of 20 geleden ingezet, na een ruitbreuk. Ze hebben toen de oude er uit gehaald, zonder de onderste glaslat eraf te halen, en de nieuwe er dus zo in geschoven. Met de kennis van nu , weet ik dat dat fout was. Had ik toen nog geen kijk op.
 
Laatst bewerkt:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #4
De sponning van de onderdorpel hoort in z’n geheel schuin af te lopen naar voren. De glasblokjes waar de ruit op hoort te rusten hebben dezelfde schuinte (15*). Hierdoor staat je ruit dus weer op vlakke glasblokjes.

De ruit hoort inderdaad vrij te zijn van de onderdorpel. Waar nog goed hout zit dit dus wat wegkrabben om ruimte te maken. Zet de ruit op de juiste glasblokjes. De voorkant van de dorpel ook iets weghalen, zodat bij het vullen alles in de juiste schuinte gemaakt kan worden voor de afwatering.

De neuslat ligt ook op neuslatblokjes. Deze zijn wel recht. Hierdoor neemt de neuslat de schuinte van de onderdorpel over voor de afwatering.

Oude glaslatten gebruiken is vragen om problemen. De kopse kanten altijd goed in de grondverf zetten. Je komt er nooit meer bij.

Houd de neuslat 2 x 4 mm korter dan de breedte van je sponning. Zo hou je aan beide kanten 4 mm ruimte vrij die je afkit met hybride beglazingskit. Vergeet achter de neuslat geen glasband te plakken. De neuslat kun je vastschroeven met RVS glaslatschroeven (vergeet niet voor te boren). Daarna plamuren en schilderen.

Ik heb vorig jaar alle glaslatten vervangen. Ik heb toen gelijk de onderdorpel en onderste stukjes van de stijlen (kwetsbaarste delen van een kozijn) gegrond en gelakt voor extra bescherming onder de glas- / neuslat.
 

Fmrama

 • #5
Ok! Dan weet ik wat ik de komende dagen te doen heb.:?
Ik denk dat het dan in twee delen ga doen, of er een stukje hout onder zetten ter ondersteuning, omdat ik bang ben dat de ruit gaat zakken. Het is een dubbele ruit van 2x2 mtr.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #6
Die kans bestaat inderdaad, al zit de ruit natuurlijk ook aan de binnen- en buitenkant gekit. Maar beter is om het zekere voor het onzekere te nemen.

Haal de glaslat trouwens niet bij de bouwmarkt. Dat is echt duur betaalt waaibomenhout. Het weegt ook niks. Een glaslat van goed hardhout is flink aan het gewicht.
 

Fmrama

 • #7
Als ik zover ben dat de glaslat erop kan, haal ik deze bij de groothandel waar je ook als particulier kunt kopen. Daar hebben ze diverse maten en de juiste ringen.
Ik was trouwens van plan om er een hardhouten lat in te zetten, die onder de ruit vrij blijft en daar de glasblokjes op. En dan de ruimte nog opvullen met houtvuller. Dan heb ik ook gelijk een schone vrije ruimte onder de ruit. Als dat wil lukken, natuurlijk.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #8
Ik zou er geen lat onder zetten. Dan creëer je weer nieuwe holtes en kieren waar vocht in achter blijft.
 

Fmrama

 • #9
Ok! Dan doe ik dat niet. Bedankt.
Hoe zou ik dan een ruimte onder de ruit kunnen creëren? Als ik daar een stukje plastic onder zet, zoals jij al zie, kan ik dat dan er na droging tussenuit halen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #10
Gewoon het hout voldoende wegkrabben, impregneren en met de 2K houtrotvuller vullen.

Plexiglas strookje (zijn ook te koop van het oranje merk Alaba*tine) er op duwen van boven af, in de juiste hoek houden en de overtollige plamuur aan de voorkant wegstrijken.

Ga er van uit dat je minimaal 2 x moet plamuren voor een mooi eindresultaat. In 1 x lukt het zelden. Na afloop de hoek van de dorpel rond schuren, zodat de verf beter pakt (op een scherpe hoek blijft de verf niet goed zitten).
 
 • Like
Waarderingen: Fmrama

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #11
Het plastic strookje hecht niet op / aan de vuller. Dus als de vuller droog is, trek je het strookje er zo af.

De strookjes waar ik het over heb kun je dus onder de ruit drukken en vervolgens de vuller (ook van het oranje merk Alaba*tine) in de ruimte daaronder duwen. Je duwt dan vanzelf de strookjes omhoog tegen de ruit aan. Na 24 uur trek je de plastic strookjes er weer tussenuit. Vergeet niet om de dorpel wel iets schuin te modelleren voor de afwatering.

Prut niet alle vuller in 1 keer in het gat, maar smeer eerst een dun laagje op de ondergrond en in alle hoekjes. Daarna pas grote hoeveelheden aanbrengen in het gat. Zo krijg je een betere hechting en geen holle ruimtes in de vuller door opgesloten luchtbellen.
 

Fmrama

 • #12
Gaat helemaal goed komen.
morgen eerst nog goed uitkrabben , dan impregneren.
Ik was idd van plan om eerst een laag in de ruimte te prutten. Als dit droog is dan De laag met het kunststof plaatjes.
Ik post tzt het resultaat.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #13
Deze onderdorpel is helaas geheel aangetast door houtrot. Als u goed kijk zitten er kleine zwarte openingetjes in het resterende hout. Dat zijn schimmelgangen. Er zijn veel anti- schimmel preparaten maar ik gebruik er maar 1: petroleum in een plantenspuit. Zeer effectief. Als de stijlen en bovendorpel nog in goede staat verkeren zult u toch de complete onderdorpel moeten vervangen. Gepruts met latjes en opvullen heeft weinig zin.
 

Fmrama

 • #14
Tja, het vervangen van de onderdorpel dat is zo wat…
Als ik het goed in de impregneer zet, waardoor het hout vlgs de beschrijving wat harder wordt, zou dit de schimmel niet stoppen?
Ik zal morgen eens kijken naar die zwarte gaatjes. Wellicht is het nog tot op het schone hout los te krabben.
Anders maar eens opzoek naar een betrouwbaar bedrijf,
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #15
Glas eruit en het voorste deel van de dorpel eraf zagen.
Indien er geen enkel schimmelspoor zichtbaar is , zou je alleen het voorste gedeelte kunnen vervangen.
Anders idd de gehele dorpel, eventueel met een stuk stijl erbij.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #16
Een onderdorpel vervangen heeft nooit mijn voorkeur. Voor een simpel kozijn als dit wegen de arbeidsuren niet op tegen de prijs van een nieuw kozijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #17
Ik kan niet zien hoe groot het kozijn en of het een simpel kozijn is.
Houtrotvuller is ook niet goedkoop, en grote kans dat een nieuwe dorpel goedkoper is dan de bussen vuller. Want die zijn ook niet goedkoop.
 

Fmrama

 • #18
Toch maar besloten om het goed aan te gaan pakken.
Mijn achter buurman heeft een klusbedrijf en doet prima timmerwerk en schilderwerk. Wellicht heef5 ie ook kennisen die evt het glas eruit halen,.mocht dat nodig zijn.
Ik ga er morgen eens achter aan. Het is effe om denken.


@Rola
Het grote raam is ca 2.30 mtr. Daarnaast nog een klein raam ca 70 cm. Er zijn dus 3 opstaande staanders. Ik had al vuller gekocht 1 kg, maar of dat genoeg is? 40 euro.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #19
Verstandig besluit.
Glas eruit halen is niet zo moeilijk, kit doorsnijden, latten eraf.
Een paar of meer zuigers erop en tillen maar.
 

Fmrama

 • #20
Het is een ruit van 2.30 x 2.00 mtr. Gelukkig hoef ik hem niet zelf te tillen. :?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu