Kozijn buitendeur gedeeltelijk vervangen

Timmothai

  • #1
Beste,

bij aankoop van het huis werd ons al geadviseerd om de deur te vervangen omdat deze krom staat. Het is zelfs nu zover dat ik mijn wijsvinger bijna er tussen kan proppen.

De reden dat de deur krom staat is vermoedelijk omdat de scharnieren er met de hand zijn ingehakt en ze staan niet in lijn. Vooral het middelste scharnier zit niet helemaal lekker.

inmiddels een nieuwe deur aangeschaft en deze wil ik nu gaan hangen. ik heb er geen problemen mee om eea in te frezen en zie het als uitdaging/projectje.

Maar omdat de scharnieren op dezelfde plek zitten, zou ik eigenlijk het kozijn willen vervangen en gelijk nieuwe scharnieren gebruiken (infrezen in deur en kozijn)

wat ik me nu afvraag (want een kozijn vervangen is geen dagelijkse kost voor mij), zou ik enkel de linker stijl kunnen vervangen waar de deur aan hangt? of is het toch verstandiger om heel het kozijn te vervangen?

alvast bedankt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zet je nieuwe deur is los in het kozijn en kijk hoe de deur in het kozijn past. Geen kieren tussen de stijlen? Dan zou je de deur moeten kunnen plaatsen.

Ik kan me niet voorstellen dat het middelste scharnier de oorzaak is dat de deur daardoor krom is geworden.

De oude plekken van je scharnierpunten kan je op de juiste positie aanpassen. Daar zijn zat truukjes voor.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Alleen de hangstijl vervangen geeft meer problemen.
Is de deur krom aan de hangkant of aan de sluitkant?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarom (deel) kozijn vervangen? Is het hout slecht?

Oude scharniergaten kan je opvullen met een plaatje hardhout (bij voorkeur zelfde materiaal als het kozijn). Daarna kan je nieuwe gaten maken.

Het mooist passend gaat met een scharnierfreesmal en bovenfreesmachine. Deze mal kan je zelf maken. Maar voor één deur is dat wel veel werk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
1 Stijl vervangen gaat voor andere problemen zorgen: Tenzij je een perfecte houtverbinding weet te maken terwijl 2/3 van het kozijn nog vast zit...

De nieuwe stijl krijg je niet zo goed vast dat deze niet gaat torderen tov boven- en onderdorpel.

Ik sluit mij aan bij de anderen: Als het hout nog goed is, dan gewoon nieuwe krozingen maken. En zet aan de sluitzijde een meerpuntssluiting (en gebruik deze ook...) zodat de deur niet krom kan trekken. 99% van de tijd is een buitendeur immers dicht. Zeker in de periode van temperatuursverschillen binnen/buiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu