Koudebrug nieuwe stalenbalk

Rwprwp

  • #1
Wij zijn bezig met het uitbouwen van onze woning. Nu heeft de constructeur een stalen balk ingetekend terhoogte van de doorbraak van de huidige gevel. Zie afbeelding voor de tekening van de constructeur. Nu is dit een gigantische koudebrug, maar we komen er even niet uit hoe we dit op moeten lossen? Iemand tips?

Het is een enkelsteens muur. Zoals je ziet.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zou er isolatie aangebracht kunnen worden aan de onderkant van de balk .
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Kan je ook het bouwkundig detail plaatsen?
 

Rwprwp

  • #4
We maken zelf de bouwkundige tekeningen. Daar zijn we nu dus mee aan het stoeien.

Dit is hoe we het voor de verguningsaanvraag hebben ingredient. Maar ook hier zit de koude brug al in... We komen er nog niet uit.

 

Rwprwp

  • #5
Wgb,

Er komt een pui onder. Zie ook detail in mijn andere bericht. Dus lijkt me lastig..
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Laat je architect het samen met je constructeur oplossen.

die doorbraak is zo groot dat de ondersteunende constructie er niet mooi in pas.
je moet dus eerst iest verzinnen om ruimte te maken.
bijvoorbeeld een kolommetje er bij.
Waardoor er een smallere ligger kan worden toegepast en bijvoorbeeld deze staal-staal onderbreking tussen de ligger en het hoekstaal[/url]
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dus je komt er eigenlijk achter dat je te weinig kennis hebt om zelf de tekeningen te maken. Wij geven hier geen bouwkunde opleiding he?

Dit soort details zijn in principe gewoon standaardoplossingen voor. Een detail is ook maar tweedimensionaal, om het te maken heb je meer info (kennis) nodig. Ik adviseer je om een deskundige in te schakelen.
 

M.Iro

  • #8
Bij een eerdere uitbouw had ik gezien dat ze foamglass ter hoogte van de platdakisolatie van de uitbouw in de buitengevel boven de stalenbalk plaatsten.
 

Rwprwp

  • #9
IJkenhout,

De bouwkundige oplossing lijkt me niet nodig aangezien we die al op zak hebben. En om hier het volledige 3D refit pakket te uploaden lijkt me wat overdreven. Ik hoopte hier gewoon wat slimme tips uit de praktijk op te doen. Maar ondertussen heb ik het ook aan enkele collega's gestuurd.

Een standaard oplossing hebben wij 123 nog niet gevonden. Maar we zullen inderdaad niet de eerste zijn met dit probleem.
 

Marcn88

  • #10
De muur onderbreken door een foamglassteen laag onderbreekt de koudebrug
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
In dit geval niet, hoeklijn blijft koud.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Je vergist je dat hier standaard oplossingen voor zijn.

bouwen is altijd maatwerk.
Dat er een dergelijke grote ligger nodig is in een relatief onbeduidend wandje met een houten vloer op te vangen wil zeggen dat de gevelopening een in verhouding absurd grote overspanning heeft.
ik schat 7' a 8 meter.

Dan kan je het buitenblad niet meer met een latei oplossen en moet hij worden opgevangen met aan de ligger opgehangen constructie.

doordat hier echter ook geen ruimte is krijg je dan een koudebrug.

je kan hem nog wel wat beperken door het hoekstaal een paar cm hoger te plaatsen zodat de flens van het hoekstaal die van de ligger niet raakt maar alleen de schotten h,o,h, 750 contact maken.

maar verder is de conclusie: accepteren of het hele ontwerp aanpassen
 

Rwprwp

  • #13
Bedankt voor deze eye-opener. We zoeken mischien wel teveel in de verkeerde hoek en in standaard oplossingen.

6,8 meter is de overspanning inderdaad...

En mischien moeten we inderdaad wel besluiten, zoals je eerder al hebt opgenoemd om een extra ondersteuning in het midden te plaatsen. Waardoor de pui uit twee delen kan bestaan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Er worden duizenden aanbouwen gemaakt. Uiteraard zijn hier dus gewoon standaardoplossingen voor. En uiteraard moet er dan een en ander aan dit detail (ontwerp) veranderen.

Het bijplaatsen van een kolom heeft niets te maken met het verminderen van de koudebrug.
 

Rwprwp

  • #15
quoten niet nodig - mod

Snap ik. Maar dat zou wel ruimte kunnen scheppen. Maar we gaan dit weekend even wat ideeën uitschetsen. En dan zal ik het hier plaatsen hoe we het denken op te lossen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #16
IJkenhout schreef:
Er worden duizenden aanbouwen gemaakt. Uiteraard zijn hier dus gewoon standaardoplossingen voor. En uiteraard moet er dan een en ander aan dit detail (ontwerp) veranderen.

Het bijplaatsen van een kolom heeft niets te maken met het verminderen van de koudebrug.
?

door de overspanning kleiner te maken kan je voor die HEB260 een slanker profiel nemen waardoor de spouw kan doorlopen en je de koudebrug kan oplossen.
dan zijn er wel standaard voorzieningen.

zoals het nu is past niets
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Rwprwp

  • #17
Toch 2 dammen geplaatst.
Soms moet je iets gewoon uit je hoofd zetten!

Opgelost dus.



 

L.vanBeek97

  • #18
Goedendag,

Ik heb even meegelezen en snap niet waarom de eerste gedachte voor koudebruggen zou zorgen. Als je de H-balk in het buitenblad inpakt met Foamglas (bovenvlak, zijvlak en evt. ondervlak bij oplegging op het buitenblad) en de balk binnen de isolatieschil van de aanbouw houdt, dan is er niks aan de hand toch? Zo gaan wij het nl. doen.

Mvg Luuk
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #19
Een (te) dunne laag isolatie lost een koudebrug niet op. TS moet ook het metselwerk buiten de isolatie opvangen.

Maar graag zie ik een uitwerking van jouw oplossing, ik denk dat heel bouwend Nederland je dankbaar zal zijn.
 

L.vanBeek97

  • #20
Dag Walker,

Volgens mij lost een (dun) geïsoleerde scheiding een heleboel op. Ik heb de conceptuele tekening helaas niet bij de hand, maar kan je wel gauw een detail delen die ik ook gebruik.

Hier wordt ook dunne isolatie gebruikt als koudebrug-onderbreking. Zie bijbehorende simulatie als “bewijs”. In mijn geval breek in mijn achtergevel uit en laat ik aan beide zijden een 300mm van de binnenmuur staan. Vervolgens leg ik ook een balk met hoeklijn op de binnen en buitenmuur. Bij de aansluiting van onze aanbouw op de bestaande muur (uiteraard met dilatatie) laten we ook de isolatie doorlopen langs het oude buitenblad naar binnen en weer aangesloten op de bestaande isolatie. Maar zo’n 20mm PIR.

Het foamglas van 50mm komt in het oude buitenblad onder de uiteinden van de balk (de 300mm oplegging) en aan de kopse kanten van de balk. Aan de kopse kant begint deze gelijk met de isolatie van de aanbouw zodat de balk volledig binnen de isolatieschil valt.

Boven de balk zal de ruimte tot boven de nieuwe dakisolatie opgemetseld worden. Rondom de balk wordt de spouw gevuld en dicht gepurd met isolatie.

Hiernaast wordt bij bijna elke aanbouw een spouwmuur doorgebroken en dit gebeurt echt niet altijd met een losse balk voor het buitenblad, losse balk voor binnenblad en zoals hierboven nog eens 2 staanders in het midden. Ik zie ze eerder met één balk voor binnen en buitenmuur dan met twee balken.

9C853B57-6041-4AD6-870A-FB105866D51C.png F76A0CDC-4A27-4D61-845D-3A7F4E20D3B4.png
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu