HSB woning: XPS kantplank breedte? Koudebrug?

huisbouwen2022

  • #1
Hallo! Ik ben een HSB woning aan het bouwen en de fundering / vloerlagen / muurlagen zien er zo uit:
4a.jpeg


Status: De gevelbekleding zit erop, binnen is nog de fundering te zien, dus de 100mm laag isolatie, vloerverwarming, dekvloer (lichtgroen) is er nog niet.

Ik ben nu informatie aan het zoeken over de XPS kantplank (rood), die wil ik gaan bestellen. Ik zoek online naar info, maar ik kan niet goed vinden hoe diep onder het maaiveld die moet steken. Is het nodig dat die kantplank diep de grond in steekt, of is bijvoorbeeld 50mm voldoende? Er zit verder geen isolatie om de vorstrand heen.

Verder: Is er op deze manier nog een koudebrug tussen de wand en fundering?

Als iemand verder een opmerking/tip heeft hoor ik dat ook graag.

Alvast bedankt!
 

huisbouwen2022

  • #2
Aanvulling: Agepan is een dampopen MDF constructieplaat (met veer en groef), waardoor een aparte dampopen folie niet meer nodig is. Wij vonden het heel fijn werken!
 

Pvr

  • #3
Je fundering zit buiten je isolatieschil dus welke dikte kantplank je gebruikt maakt niet uit. Dus is alleen esthetisch is van belang. Dus als het onder je maaiveld zit is het goed. Al zou ik in deze situatie wel een grindkoffer maken tegen opspattend water.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik denk toch dat perimeter-isolatie van voldoende dikte zeker bijdraagt in het verminderend van de koudebrug.
 

huisbouwen2022

  • #5
Dankjewel Pvr en Walker!

We hebben bewust gekozen om alleen een isolatieplaat onder de betonvloer te plaatsen en verder geen perimeter-isolatie om de vorstrand heen. We lazen en hoorden veel verschillende meningen hierover - het kwam erop neer dat het enorm veel geld zou kosten en één van de meningen was dat je dit geld er niet uit zou halen, als je kijkt naar hoeveel warmteverlies het je zou besparen (en die hebben we opgevolgd).

Als we het zo doen als op mijn tekening zal de xps kantplank 30mm dik zijn en iets boven de koudebrug uitkomen (5mm ofzo). Misschien kunnen we aan de binnenkant van het huis nog een maatregel toepassen?


@Pvr, dank voor de tip. We wilden al een grindkoffer (30cm onder het maaiveld) om het huis leggen voor afvoer van hemelwater. Dit kunnen we dus ook gebruiken tegen opspattend water, dus dan niet onder het maaiveld beginnen, maar gewoon op het maaiveld, en dan 50cm diep. Klinkt dat goed?

4b.jpeg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Jullie bouwen een woning een hebben dat niet door een deskundige laten detailleren?
dat zijn verkeerde bezuinigingen.

de aarde is altijd koel en als de vorstrand in het grondwaterstand zit heb je op deze manier helemaal een prachtige koelvin gemaakt

een geïsoleerde kantplak sluit normaal gesproken de thermische schil af
 

huisbouwen2022

  • #7
Dank voor je reactie @Boertje125 ! Verschillende deskundigen naar laten kijken, meningen verschilden, het bedrijf dat de fundering gemaakt heeft wist het ook niet zeker en liet de keuze bij ons. We gingen er dus vanuit dat het niet zulke enorme gevolgen zou hebben, anders waren de meningen wel eensgezinder geweest. Conclusie is in elk geval, nu niks meer aan te doen. Wat zou jij doen in dit geval?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een bouwfysicus kan gewoon exact uitrekenen wat de effecten zijn van een maatregel.
Aannemers zijn in zijn algemeenheid specialisten in het realiseren van ontwerpen van andere
deskundige niet in het zelf ontwerpen van gebouwen

maar goed daar heb je nu ook niets meer aan

zitten er palen onder die woning?
zo ja graaf dan de randbalk vrij en probeer de onderkant en de zijkant alsnog te bekleden.

zo nee dan alleen de zijkant vrijgraven en bekleden.
de kantplank ca. 20cm onder het maaiveld aansluitend op de standaard isolatie
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Pvr

  • #9
Waar zou die koudebrug dan moeten zitten in jou tekening. Nogmaals je fundering zit buiten je isolatie schil. Ga je de fundering extra isoleren zal het zeker helpen theoretisch/rekentechnisch alleen zal het in de praktijk een minimale toegevoegde waarde hebben tegenover de tijd/moeite en investering zal dit nihiel zijn. Je grindkoffer is groot genoeg 20cm diep is ook voldoende met eventueel een drainagebuis erin.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Waarom zit die 100 mm isolatie dan onder de betonvloer? Die doet in het ontwerp helemaal niets, want er is nu een rechtstreekse verbinding tussen de grond onder de isolatie en het beton erboven.

De isolatie onder de dekvloer doet niet zoveel als hier het totale pakket slechts 100 mm is.

Bouwen is echt een vak, en veel mensen onderschatten de complexiteit ervan.

@huisbouwen2022 : "Verschillende deskundigen" zullen waarschijnlijk ook niet thuis geven als je straks wel problemen hebt. Op basis van welke tekeningen heb je een bouwvergunning gekregen?
 

Pvr

  • #11
Walker Waarschijnlijk als werkvloer fijner werken als op zand.En helpt zeker alleen langs de randen zal dit stukken minder zijn. Dat er dikker geïsoleerd had kunnen worden onder de dekvloer ben ik helemaal met je eens. Maar feit blijft dat er geen koudebrug is tussen fundering en overige constructie allen je iso waarde zal lager zijn.
 

huisbouwen2022

  • #12
Fijn om te lezen @Pvr ! En de rest ook; dank voor het advies (en de zorgen). We hadden andere keuzes moeten maken maar zo te lezen is het ook weer niet zo'n verschrikkelijke fout. Ik ga uitzoeken hoeveel het oplevert als we de zijkant van de vorstrand nog gaan isoleren (geen palen onder het huis).

Helemaal met je eens hoor @Walker , een huis bouwen is een vak en wij zijn duidelijk niet deskundig genoeg. We hadden verwacht er wel te komen door veel te bestuderen en advies te vragen, inderdaad onderschat. Niet aan gedacht om het te laten checken door een bouwfysicus, sterker nog, wist niet van het bestaan af van zo iemand, haha. Hoe dan ook: We zijn al een heel eind en hebben ook een hoop wél goed uitgevoerd gelukkig :hup:
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #13
Een echte koude brug is er niet
Maar je krijgt op de aansluiting van de dekbloer en de hsb wand een probleem
Het dauwpunt zit daar
Daar is je isolatiewaarde het laagst
De kou zal daar voelbaar zijn als het goed vriest
De kantplank zou ik persoonlijk dikker maken
Schuin afzagen aan de bovenzijde
Afdekken met een waterslag
En dan als die er zijn cempannel met 60 mm pur of pir plaat
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #14
En de breedte van de plank in ieder geval 30 cm onder maaiveld
Afhankelijk van de grondsoort is de vorstgrens al gouw 20 cm diep
 

huisbouwen2022

  • #15
Dankjewel @Rene de klusser. Goed idee, ik had die optie nog niet voorbij zien komen en zo zitten we niet aan de maximale dikte van de kantplank. Dan zou het zoiets worden:

4g.jpeg


Ik vraag me af of het mogelijk is om dit wat uit te stellen, zou het ergens effect op hebben als ik deze kantplank pas over een half jaar plaats bijvoorbeeld? Dit om de kosten wat te spreiden. Als het belangrijk is dat we dit zsm doen zal ik dat zeker doen!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Is er een vorm van wonen binnen.
 

huisbouwen2022

  • #17
Nee nog niet, hopelijk zullen we het rond juni af hebben en er gaan wonen. Maakt dat uit voor de kantplank?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Waar ben je bang voor zonder kantplanken.
 

huisbouwen2022

  • #19
Daar ben ik benieuwd naar, kan het kwaad ergens voor (voor het beton zelf misschien) of is het alleen voor de isolatiewaarde? Een beetje kou kunnen we wel hebben in de zomer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20
Beton is geen probleem. Verschil in temperatuur binnen buiten is niet groot dus bijna geen koudebrug effect.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu