Koudebrug balkon gecreëerd door verwijderen schrootjes?

Daze

  • #1
Mijn huis heeft een balkon waarvan de betonnen vloerplaat doorloopt in de naastgelegen slaapkamer. Ditzelfde geldt voor de vloerplaat van de bovengelegen verdieping (plafond van het balkon zeg maar), ook deze loopt door over de hele breedte van het huis. Dit lijken me behoorlijke koudebruggen.

Zoals te zien op de foto waren beide vloerplaten (buitengedeelte) aan de onderzijde oorspronkelijk voorzien van houten schrootjes op rachels, hier zat geen isolatie tussen. Bij een grote verbouwing zo'n 2 jaar geleden waarbij alle houten kozijnen zijn vervangen door kunststof kozijnen heb ik deze schrootjes inclusief rachels verwijderd om de nieuwe kozijnen fatsoenlijk te kunnen plaatsen. De schrootjes inclusief rachels waren namelijk bijna 10 cm hoog en de bovenkant van de nieuwe kozijnen zou hier helemaal achter wegvallen. Een andere reden was een esthetische aangezien ik geen liefhebber van schrootjes ben. Mijn bedoeling was om de kale betonplaten te schilderen met betonverf of iets dergelijks.

Echter, nu vraag ik me af of ik door de schrootjes te verwijderen niet een nóg grotere koudebrug heb gecreëerd. Achter de schrootjes zat weliswaar geen isolatie, echter ik weet niet of de schrootjes op zichzelf al redelijk isoleerden. Waarom ik me dit oa afvraag is omdat er in de slaapkamer gelegen naast het balkon in het stucwerk op het plafond een lange haarscheur is ontstaan precies op de grens tussen de betonplaat welke doorloopt naar buiten en de naastgelegen betonplaat.

Zou het zo kunnen zijn dat de naar buiten doorlopende betonplaat vanwege de koudebrug een lagere temperatuur heeft dan de naastgelegen betonplaat en dat door het krimpverschil de haarscheur is ontstaan? De plafonds zijn ongeveer 2 jaar geleden gestuct tegelijk met het vervangen van de kozijnen en de haarscheur loopt zoals ik al zei precies op de grens tussen de betonplaten en is ongeveer 2 meter lang.

Uiteraard twijfel ik nu of dit komt omdat ik de schrootjes heb verwijderd en dus de koudebrug vergroot heb. En is het nu wel verstandig om de betonplaten buiten gewoon te schilderen zoals ik van plan was of kan ik ze toch beter aan de onderkant isoleren? En als ik ze beter kan isoleren waar kan ik dat dan het beste mee doen, aangezien het iets moet zijn met een geringe dikte aangezien anders door de dikte van de isolatie alsnog de hele bovenkant van m'n kozijnen verdwijnt achter de isolatie? Excuses voor het lange verhaal... :?

 

Denois

  • #2
Waarom die scheur in het stucwerk is ontstaan is moeilijk te zeggen.
alleen schrootjes met regelwerk heeft bijna vrijwel geen isolatie waarde.
loopt de betonplaat wel door tot het binnenspouwblad?
Het is mogelijk om dunne isolatie aan te brengen van bijvoorbeeld xtratherm, dit is een harde persing isolatie v.v. aluminium folie waardoor een vrij hoge isolatie waarde.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu